Opojni mirisi i okusi vina Tomić osvojili WOWice

 

Jesen je počela opojno, baš kako to i priliči tom darežljivom godišnjem dobu, idealnom za vinske užitke. Kroz bogate okuse i mirise Dalmacije i čaroban svijet vrhunskih hvarskih vina vodila je vrsna sommelierka Maja Župan, profesorica komparativne književnosti i ruskog jezika i književnosti, diplomirana bibliotekarka, ali i velika zaljubljenica u vina, koja dugi niz godina, između ostaloga, radi i za vinariju Tomić.

Da je vino i umjetnost i stil života – živi je dokaz poznati vinar Andro Tomić, koji je nastavio obiteljsku tradiciju proizvodnje vina u Vinariji Tomić na obiteljskom posjedu u uvali Milna u Jelsi na otoku Hvaru: mjestu gdje se susreću tradicija, inovacije i osobni doživljaji. Kako on voli reći – tu se vino pije na ure, ne na litre.
Karizmatičan i osebujan vinar Andro Tomić završio je studij agronomije u Zagrebu i bio asistent na Odjelu za vinarstvo gdje je obučavao studente u praktičnoj i laboratorijskoj enološkoj nastavi, te participirao u znanstvenim radovima. Na raspisani natječaj francuske vlade za 20 enologa iz cijeloga svijeta, od 24 prijavljenih iz tadašnje Jugoslavije, odabrali su njega. U šest mjeseci koliko je boravio u Francuskoj, s još 20 vrsnih enologa sa svih strana svijeta, obišao je i detaljno proučio 50 vinarija u svim francuskim regijama. Radio je na Institutu za jadranske kulture u Splitu gdje je kao znanstvenik sudjelovao u izradi elaborata o zaštiti geografskog podrijetla vina Dalmacije a onda prihvatio ponudu tvrtke „Badel 1862“ i postao rukovoditelj vinarije Svirče i glavni enolog obalnog dijela Hrvatske. Nakon dva desetljeća usavršavanja u struci – na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugim zemljama, ljubav prema domovini i rodnom otoku bila je jača pa je u zavičaju počeo proizvoditi vlastita vina.

Prije 32 godine osnovao je tvrtku „Bastijana“ s ciljem proizvodnje vina vrhunskih dosega i promicanja vinske kulture. Uistinu, svjedoci smo kako to ovom legendarnom hvarskom vinaru itekako uspješno ide od ruke, a Hvar, sa svojim autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda ima sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih vina.Danas obiteljsku proizvodnju nastavlja Andrin sin Sebastijan, a uz članove obitelji, zapošljavaju još dvanaest Hvarana. Uz njih dvojicu, u izradi vina sudjeluje i enologinja Marina Jakas. Strast i ljubav prema vinu obitelji Tomić osjeti se u svakoj kapljici njihovog božanskog nektara. Proizvode između 130 000 i 150 000 boca godišnje a vinogradi se nalaze u uvali Vira (ekološki vinograd), u starogradskom polju (Ageru) te u okolici Jelse. Proizvode vina od plavca malog, pošipa, bogdanuše, cabernet sauvignona, muškata žutog…Poznati su i po proizvodnji prošeka, dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti. Idu u korak s tehnologijom i prate trendove, osluškuju tržište, a važnost daju i kontinuiranoj edukaciji.

 

U prvom planu njihovih etiketa je Andrin profil, zatim logo vinarije Tomić, naziv vina i pripadajuća godina, te, nimalno najmnaje važno – riječ – Hvar. Ekološka markica nalazi se na etiketi vina Illyricum 2021. Izgled etiketa s prepoznatljivim bojama i logom vinarije povjeren je dizajneru Nenadu Doganu. Zanimljivu i poučnu prezentaciju za WoWice sommelierka Maja je započela pričom o obitelji i vinariji Tomić, položajima, vinogradima, sortama…

U predivno uređenom prostoru diWinea, uz slane i slatke zalogajčiće koje je priredila Irena, članice i simpatizerke udruge WOW kušale su kvalitetno suho bijelo vino Bogdanuša 2024 dobiveno od istoimene hvarske autohtone sorte koja se na tom prostoru uzgaja od davnina. Vino karakterizira svježi cvjetni miris, a naziv dolazi od „Bog dao“.

Prisutne je oduševilo lepršavo i lagano vino Beleca 2024 dobiveno kupažom dviju sorti, bogdanuše i pošipa u omjeru 50% – 50%, cvjetnih aroma, kao i aroma voća poput marelice i breskve. Naziv vina u dijalektu znači ljepota, a dolazi od talijanske riječi bellezza.

Vrhunsko suho sortno vino Pošip 2024, proizvedeno od istoimene dalmatinske autohtone sorte, kompleksnije je arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokruženo odležavanjem u hrastovim bačvama. Ovo moćno vino, punijeg tijela, lijepo je izbalansirano kiselinama tj. svježinom. Vinificirano je u inox bačvama, na kvascima (sur-lie). Bere se ručno, radi se selekcija i biraju se nabolji grozdovi.

Ova bijela vina Maja bi sljubila s bijelim mesom, ribom, školjkama, laganijim sirevima…
Najpoznatije Tomićevo vino, koje čini više od polovice ukupne proizvodnje vinarije, je Plavac, a na prezentaciji je točen onaj iz 2020. Prezenterica je istaknula kako Tomićev Plavac godinama razbija mit o visokoj cijeni kao nužnoj pratilji kvalitete plavaca pa je zato postao sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete, „value-for-money“.

Suho crno vino je dobiveno od istoimene autohtone sorte grožđa, kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, a za proizvodnju kombiniraju grožđe sa sunčanije južne strane otoka s grožđem iz vinograda sa sjeverne strane. koji daju laganija vina, svježih voćnih aroma, s više kiselina. Prevladavaju arome šljive, tamnog bobičastog voća, smilja, s diskretnim notama drva, kave… Vino je meko, pitko i elegantno.

Nadalje, WOWice su kušale ekološko suho crno vino Illyricum 2021. To je kupaža orti cabernet sauvignona i plavca malog u omjeru 50% – 500%, grožđa koje potječe iz ekološkog vinograda u uvali Vira, zasađenog 2012. godine. Vino je dobilo naziv po starim ilirskim nastambama koje su pronađene uz vinograd. Plavac mali i cabernet sauvignon se odvojeno vinificiraju, a potom kupažiraju. Prevladavaju arome suhe šljive, bobičastog voća te začinske note vanilije i duhana, a vino ima izuzetan potencijal za starenje, naglasila je Župan.


Specijalno za ovu prigodu sommelierka Maja je za WOWice otvorila butelju Plavca malog barrique 2018 koji je Irena Lučić dekantirala (prelila u stakleni vrč-dekanter) da bi se oslobodile sve arome i dodatno poboljšao okusa vina. Vino je izazvalo pravo oduševljenje i tražila se čaša više.

Plavac mali je proizvod prije svega terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu, objasnila je Maja te rekla kako se odabrani vinogradi nalaze na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za plavac su na škrtom i kamenitom tlu. Vino odležava 18 mjeseci u hrastovim bačvama, a sadrži arome tamnog i zrelog voća poput višnje i šljive, mediteranskog bilja te s notama drva, začina, kože i duhana dok se u okusu osjeća slanost, tj. mineralnost. Uz crna vina Župan bi sljubila divljač, pašticadu, jela od tamnog mesa, pačja prsa i jače tvrde sireve.

Prava poslastica za kraj jednog predivnog druženja uz Tomićeve opojne proizvode i iznenađenje za članice Udruge, bio je liker od kadulje i rogača, pod nazivom Euforija. Sjajno ime za piće nastalo maceriranjem suhih plodova rogača te suhih listova kadulje u vinskom destilatu. Simboličan naziv likera ujedinjuje Europu (EU), Hvar (For) i svakog prijatelja vinarije Tomić (EU-for-i ja), a i proizvelo je slične osjećaje kod okupljenih žena.

Liker se savršeno sljubio s kolačem od rogača, djelo vrijednih ruku Irene, vlasnice diWinea. Sommelierka je predložila sljubljivanje ovoga izvrsnog likera sa začinjenom azijskom hranom ili gorgonzolom. Maja je otkrila i jednu zanimljivost vezanu uz sastojke likera: mahune rogača sadrže sjemenke koje uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama i u antičko doba služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je i dan danas – karat. Kadulja, pak, ima brojna ljekovita svojstva i cijenjena je biljka. Vinarija Tomić u ponudi ima još i kvalitetno suho rosè vino Opolo Nobile koje je redovit i rado viđen i kušan gost na specijaliziranom festivalu ružičastih vina PINK DAY Zagreb, a koje se proizvodi od grožđa sorte plavac mali. Tu je i vrhunsko suho crno vino Caplar koje je kupaža cabernet sauvignona i plavca malog, u omjeru 50%-50%. Nadalje, Veliki Plavac mali, vino je koje se proizvodi samo u iznimnim godištima, a puni se u magnume. Od desertnih vina poznati su po prošeku Hektorovich (dobio je naziv po hvarskom pjesniku, plemiću i hedonistu Petru Hektoroviću) a radi se od prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti. Vino je osobna stvar, a vinarija Tomić nudi raznolik izbor za svačije nepce.

Priča obitelji Tomić iz godine u godinu raste stvarajući svjetski prepoznatljiv brend i nezaobilaznu stanicu na vinskom putu svakog istinskog ljubitelja vrhunskog božanskog nektara. Prezentacija vrhunskih vina Tomić, u organizaciji udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino) te novinarke i članice Udruge Sandre Brambilla, održana je u suradnji s Irenom Lučić u njezinom novootvorenom prostoru „diWine“ u samom srcu Zagreba, u Palmotićevoj ulici.

Svi već znaju da Udruga WOW na čelu s predsjednicom Sanjom Muzaferijom, uspješno djeluje punih 14 godina a okuplja žene iz svijeta vina, bilo da se njime bave profesionalno ili amaterski: od vinarki, enologinja, sommelierki, vinskih novinarki do ljubiteljica vina, u svrhu promocije Hrvatske, hrvatske vinske scene i žena na toj sceni. Vina Tomić i WOWice pokazale su se kao savršen spoj, a do novog druženja čin-čin uz ova nezaboravna vina. Živjeli!

Tekst: Sandra Brambilla
Foto: Irena Lučić, Melita Jesih Matić i Sandra Brambilla

Sharing is caring!