WOW mujeres enamoradas de los vinos españoles

Žene iz splitskog ogranka udruge WOW vrlo su (i vinski) znatiželjne. Zanimala ih je kvaliteta, ali i cijene španjolskih vina, pa su im Vino Like i Bottiglia uslišali želju i pružili zanimljivo putovanje po vinskim regijama Španjolske, uz neprocjenjivo vodstvo vinskog gurua Alena Gulana osobno.

Svi znamo da je Španjolska velika zemlja temperamentnih ljudi, burne prošlosti koja mnogima na prvu – izaziva asocijacije na borbe s bikovima i ratove rajčicama. Španjolska je i zemlja iz koje su potekli veliki umjetnici, kao što su Picasso i Dali, da dalje ne nabrajamo, ali i sporta, sieste i flamenca; dobre hrane i opuštenog načina života.

No, ono što je još (a osobito WoWicama) važno, Španjolska ima dugu i bogatu tradiciju vinarstva i vinogradarstva. Ima najveću površinu vinograda na svijetu a zbog goleme ukupne obrađene površine, gotovo sve španjolske regije imaju svoj udio u vinogradarstvu i vinarstvu. Premda po zasađenim vinogradima prva, po količini proizvedenog vina dugo je bila druga iza Italije, a po podacima iz 2023. izbila je na prvo mjesto na svijetu. Francuska je treća, a SAD su četvrte.

No, premda se podaci razlikuju od izvora do izvora bitna je kvaliteta ovih vina, koja u odnosu na izvrsnost uopće i nisu skupa. Tijekom vremena, u španjolskom je vinarstvu bilo uspona i padova a u zabilježenoj je povijesti da su na ovom području 133. godine Rimljani razvijali vinogradarstvo. Vladali su petstotinjak godina, a onda su, od 711.godine, dugotrajno razdoblje vladavine preuzeli Mauri koji su sa sobom donijeli veliko kulturno i tehnološko naslijeđe, ali, kako Islam zabranjuje alkohol, vinarstvo je stagniralo. Sredinom 15. stoljeća, Španjolska se vratila kršćanstvu, ponovo postala europska sila, a Kolumbo je otkrio Ameriku. Vinarstvo se tada proširilo na Južnu Ameriku gdje proizvodnja jača a vino je sve kvalitetnije. Krajem 19.stoljeća, Francusku je poharala bolest vinove loze, filoksera, pa su Francuzi dio svog vinarstva prebacili u Španjolsku i tako potakli napredak u bačvarstvu bačava i proizvodnji pjenušaca.

Dok je filoksera stigla do španjolskih vinograda, već su se počele razvijati metode obrane od te bolesti tako da u toj zemlji, nije bilo toliko uništenih vinograda kao što je to bio slučaj na ovim prostorima. Nakon 1. svjetskog rata nastupio je građanski rat, a onda i Francova diktatura za vrijeme koje su samo zadruge mogle proizvoditi vino u „rinfuzi“. Od Francove smrti, 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća, Španjolska bilježi znatan ekonomski rast. Alen Gulan je, između ostaloga rekao: – Da nije bilo svih nedaća koje su ih zadesile, Španjolci bi danas što se tiče vinarstva, vrlo vjerojatno već bili „na Marsu“.Kad se govori o glavnim španjolskim vinskim regijama , obično se spominje 17 glavnih koje uključuju poznate DOP regije (Denominacion de Origen Protegida) – kao što su Rioja, Ribera del Duero u Kastigli i Leon, Priorat i Penedès u Kataloniji, La Mancha i Rías Baixas u Galiciji. Svaka regija ima specifične sorte grožđa, klimu i stilove vina.

Španjolska je također poznata po svojoj klasifikaciji vina poput Cava (pjenušava vina iz više regija ali 90% je iz Katalonije) i Sherry (regija Jerez). Izabrana degustacijska vina stigla su iz najpoznatijih regija i prva na redu je bila Cava što – doslovno znači – špilja. To je španjolska verzija pjenušca, rađena klasičnom metodom druge fermentacije u boci a proces traje najmanje dvije godine. Cave se uglavnom rade od sorti grožđa xarel-lo, macabeu i parellada koje se tradicionalno uzgajaju u Kataloniji i daju Cavama prepoznatljivost.

Petalos da Aresan Cava fino je zaperlala čaše. Ona potječe iz najveće centralne regije La Mancha iz mlade vinarije potpuno posvećene eko proizvodnji, a vino je i potpuno veganski proizvod, znači da u njemu nema nikakvih dodataka životinjskog porijekla.

Fine strukture tijela i aromatski kompleksno s notama zelenih jabuka, krušaka i badema. Moglo bi se usporediti s nekim našim plešivičkim pjenušcima. Cava je aperitivno piće, ali zbog svoje kompleksnosti, u pairingu može dobro pratiti i riblja jela. Nakon toga se iz regije La Mancha“ skoknulo“ u Galiciju, gdje u podregiji Rias Baixas nalazimo najcjenjenije bijelo vino sorte albarino.

Albarino Ruta 49 dolazi iz vinarije u centru Galicije koja posjeduje 20 ha vinograda isključivo sorte albarino. Automobili otisnuti na etiketi su znak da je vlasnik pasionirani kolekcionar automobila, točnije – VW „buba“. Vino je iz 2024.godine, 13% alkohola, vrlo aromatično, finih kiselina, s okusom koji podsjeća na bademe pa mu je završetak pomalo gorkast.

Prije prelaska na sljedeće vino od sorte tempranillo trebalo je naglasiti da je 60-70% crnih vina u Španjolskoj upravo od te sorte. Osim naziva tempranillo, koristi se još vino tinto, tinto di toro itd.

Zanimljiv je podatak, da Španjolska jedina na svijetu ima zakonom definirane nazive u odnosu na to kako vino dozrijeva, odnosno kako se školuje. Pravila vrijede na nacionalnoj razini, a Rioja i Ribera del Duero još su stroži po tom pitanju. Oznake su npr. Joven- baš mlado jednogodišnje vino; Reserva – crno 3 god odležavanja od čega najmanje 1 god u bačvi; Gran Reserva – crna vina 5 godina i najmanje 18 u bačvi. Za bijela i rosé, odležavanja su kraća. Čileanci se također drže ovih pravila, premda nisu zakonski regulirana.

Treće degustacijsko vino je Bodegas Muga Rosado rosé vino iz 2022. godine, rađen 100% od tempranilla. Lagano prešano, fermentacija na kvascima bila je 5 dana, školovan na talogu 1 mjesec, znači rađen metodom sur lie. Ima provansalsku blijedoružičastu boju i dosta je kompleksan s početnim „udarom“ nota breskve, koštunjavog voća i dodirom bijelog cvijeća. Nakon kušanja, opći je zaključak bio, da se odavno nije kušao ovako dobar rosé. Naime, Španjolska ima jako dobre rosée koji kod nas, nažalost, nisu popularni.

Cair Sellecctión „La Aguilera“ divan je tempranillo iz možda najprestižnije regije Ribera Del Duero, na slivu rijeke Duero, bliže Madridu, gdje je klima suha kontinentalna a terroir daje eleganciju bez premca. Profinjeno vino, puno mirisa, okusa: prevladava crna trešnja, malina… vino koje ne piješ nego „jedeš“. Dolazi iz relativno mlade vinarije, ali vinogradi su stari 80-tak godina. Vlasnik je čak 20 godina tragao za vinogradom koji će kupiti i – odlučio se baš za ovaj. Upravo ovakva vina definiraju Španjolsku kao vinsku zemlju.

 

I za sami kraj, voditelj degustacije Alen Gulan, predstavio je manje znanu regiju čija vina su prepoznata tek posljednjih 5-6 godina, a trenutno je pravi hit. To je Aragon. Proizvode vina prvenstveno iz sorte grenache a koju Španjolci zovu garnacha.

La Gavacha Garnacha vino je s apelacije Jumilla na velikoj nadmorskoj visini, ispresjecane s nekoliko rječica. Ovdje oštra kontinentalna klima i suhi zrak pogoduju pravilnom dozrijevanju grožđa. Iza ovog vina je lijepa priča, a ide ovako: La Gavacha je pozitivni španjolski „sleng“ za francuske žene. Sylvie Ziegler je Francuskinja koja se zaljubila u Španjolca za vrijeme dok je studirao u njenoj zemlji. Prije dvadeset godina su se vjenčali i došli živjeti u Španjolsku. Poznata je ona izreka da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, što bi se ovdje možda moglo obrnuti. Sylvie je konzultant u nekoliko španjolskih vinarija, a La Gavacha je projekt u kojem je za vrijeme COVIDa19 ušla u partnerstvo. Logo na etiketama je u obliku otiska prsta koji predstavlja profil vinarke. Vino je to snažne boje, punog tijela, pitko i moćno, ali totalno drukčije od prethodnog tempranilla. Divno se „ljubi“ s čokoladom.

Na kraju, splitske WOW žene su se naklonile vinskom baru Bottiglia, ali i Kiki (Kristini Jukić) koja je krasno ugostila veselu i znatiželjnu žensku WOW ekipu i brižno pazila da nikome ništo ne nedostaje. Rekle su „muchas gracias”, zahvaljujući i Alenu koji je u Splitu dočarao djelić Španjolske – u njenim prekrasnim vinskim varijacijama.

Tekst: Nada Piacun

Fotografije: Adela Visković

Sharing is caring!