O nama

WOW (Women on Wine) – Žene i vino

Women on Wine osnovala je novinarka Sanja Muzaferija vođena idejom o ženskoj nazočnosti na vinskoj sceni, ali i želeći stvoriti i svojevrsnu networking platformu čiji je primarni cilj i misija obznaniti da u Hrvatskoj postoji jaka ženska vinska scena te povezati žene koje se na bilo koji način bave vinom.

Žene objedinjene u udruzi WOW proizvode vino, bave se marketingom i/ili prodajom vina, vode vinoteke, izučavaju vina (sommelierke), stvaraju nova vina (enologinje), pišu o vinu.

WOW je ponajprije namijenjen VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i „običnim “VINOljubiteljicama. WOW ističe nazočnost žena, ali time nikako ne isključuje muškarce.

Udruga je, od svojega nastanka u kolovozu 2011. do danas zauzela važno mjesto na hrvatskoj ali i europskoj vinskoj sceni. WOW je dobio i priznanje i potporu za daljnji rad od Francuske udruge žena Femmes et Vins du Monde, (Nova encouragement 2012 association ). WOW prate i podržavaju Donatella Cinelli Colombini (predstavnica talijanske Udruge Donne del Vino, te predsjednica Konzorcija Brunello di Montalcino), Udruga Acrobatie iz Bordeaux-a, belgijska udruga Le vin des Femmes, kalifornijske žene od vina, austrijske žene od vina i mnoge druge …

Članice se nalaze redovito, najčešće jednom mjesečno, sudjeluju na svim važnim vinskim događajima u zemlji i u Europi, organiziraju kušanja, izlete, edukativne radionice i druga druženja.

Predsjednica i osnivačica udruge: Sanja Muzaferija
Dopredsjednica: Margita Belušić Gobić (Rijeka)
Glavna tajnica: Meri Cipranić
Članice uprave: Augusta Fabijanić (Zagreb), Adela Visković (Split), Sandra Petričić (Zadar)
Urednica društevnih mreža: Alis Marić 
Kontakti s članstvom: Stanka Miljković

Platforma na kojoj se žene okupljaju oko teme vina, a koja želi pokazati da su u svijetu, ali i Hrvatskoj, žene na vinskoj sceni itekako prisutne. Cilj WOW-a je na pozitivan način prodrmati ŽENSKU vinsku scenu. Iako ističe žensku prisutnost, nikako ne isključuje muškarce.

Hrvatska je premalena zemlja da bi bila konkurentna u masovnoj proizvodnji, ali – budemo li se trudili ispričati priču o teritoriju i intenzivirati prodaju putem vinskih cesta i privući ljude u vinske podrume, imamo šansu postati prepoznatljiva vinska regija i ne manje važno, vinska turistička destinacija. Bilo bi dobro, a nije nemoguće, da vino postane motiv, znak koji promovira Hrvatsku, jer je nesumnjivo riječ o organskom dijelu turističkog proizvoda.

Kvaliteta je najvažnija za izgradnju strategije hrvatskog vinarstva, a odlično je da su se vinari fokusirali na pojačani izvoz, samoorganizirali i udružili da bi meritorno pregovarali s državom oko strategije izvoznog nastupa.

Kroz udrugu WOW udružuju se i vinarke, ali i sve žene koje su aktivne na hrvatskoj vinskoj sceni – u cilju promocije Hrvatske, hrvatske vinske scene i – osobito – žena prisutnih na toj važnoj pozornici.

Ženska vinska scena nepobitno postoji – jer postoje žene koje rade vino (Antonella Kozlović, Melinda Cossetto, Ivana Tolj, Mare Mrgudić, Jasna Antunović Turk…), bave se marketingom i/ili prodajom vina (Ivana Tolj, Magdalena Senjković, Anita Naprta, Andrea Trapan…), vode vinoteke (Doris Srpek, Jasna Mohor…), sommelierke su (Danijela Kramarić, Alena Bročilović, Karin Rupena Perdec, Jelena Šimić Valentić…), enologinje (Ivana Nemet, Nika Silić Maroević…), vode vinske događaje (Đurđa Protić, Ingrid Badurina Danielsson), razumiju se (Iva Drganc, Tatjana Štrbac Bambulović, Loreena Meda, Marija Vukelić, Nina Levičnik, Maja Heruc…), trguju (Sanda Dusper, Mirella Šušak …), o vinu pišu (Josipa Andrijanić, Lada Radin, Morana Zibar…)… itd. No, iako žene na toj sceni itekako postoje i aktivno djeluju, vinska se scena još uvijek ponajprije percipira kao „muškog roda“.

DAKLE …WOW je ponajprije namijenjen, a otuda i radni naziv grupe – VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama koje pišu o vinu, ENOloginjima, sommelierkama, ali i „običnim“ VINOljubiteljicama.

 • Okupljanje žena aktivnih na vinskoj sceni skupljanjem obimne mailing liste svih žena
  koje imaju veze s vinom – bilo preko posla ili samo preko ljubavi
 • Redovito mjesečno održavanje sastanaka i međunarodni networking
 • Razvoj kulture stola
 • Organizacija kušanja, blind-tastinga i edukacije o vinu
 • Pomoć i animacija mladih vinarki /vinara
 • Propagiranje i promoviranje žene koje imaju veze s vinom
 • Organizacija izložbi vinskih etiketa
 • Nastup na europskoj ženskoj vinskoj sceni
 • Organizacija dobrotvornih akcija povezanih s vinskim događanjima
 • Organizacija suradnje s restoranima koji nude ženski menu uz žensko vino powered
  by WOW (s preporukom Žene i vino)
 • Organizacija promocije čaša, posuđa …
 • Organizacija vinskih studijskih putovanja…

WoW – ŽENE I VINO – postoji i djeluje od kolovoza 2011. Broji blizu 100 članica. U nešto više od dvije godine postojanja aktivno sudjeluje na mnogim manifestacijama.
Vinocom 2011, Zagreb, hotel Regent Esplanade: radionica „Žene vinarke“ predstavila je WOW članice vinarke i njihova vina: Antonella Sorgo Kozlović, Anita Naprta i Mare Mrgudić
– Hrvatski festival hrane i vina 2012, Zagreb, Arena centar: predstavljena WOW članica, enologinja Ivana Nemet /Feravino/
ZWGW (ZAGREB WINE GOURMET WEEKEND) 2012. i 2013., Zagreb, Gliptoteka: Dvaputa su dodijeljene WOW nagrade za najbolje vino prema glasovanju članica udruge, a u sklopu akcije Što žene žele kojom WOW članice biraju najbolja vina po vlastitom izboru. *Događaj je potpomoglo i Ministarstvo turizma RH. Na poziv i u organizaciji Udruge, u Zagreb je tom prilikom došla priznata talijanska vinarka Donatella Cinelli Colombini, vlasnica dviju poznatih i uspješnih vinarija u Toscani i predstavnica talijanske udruge Donne del Vino, te dobitnica nagrade Vinitaly za životno djelo koja je održala predavanje i radionicu o Brunellu i Chiantiju iz Montalcina. *- 2013. nagrade su ponovno dodijeljene za najbolja vina u 2012.
Vinistra 2012., Poreč: radionica „Mjehurići, mjehurići: što je to u ženskom biću što ga vuče ka mjehuriću“ predstavila je pjenušce Peršurić uz aktivno sudjelovanje WOW članica – sestara Ane i Katarine Peršurić
PINK DAY, Zagreb, MUO: 8.3. 2013. Udruga WOW je uspješno organizirala prvi međunarodni specijalizirani festival ružičastih vina, šampanjaca i pjenušaca
Wine Expo 2013, Makarska, svibanj: radionica kojom su predstavljena WOW pobjednička vina s izbora „Što žene žele 2012“
Vinoteka Bornstein, Zagreb, lipanj 2013.: „Bornsteinova dobrodošlica vinarima EU by WOW“ event kojim je obilježen ulazak Hrvatske u EU & iskazana dobrodošlica vinarima iz susjedne Slovenije
GRAD, BRIKE V MESTU, Ljubljana, kolovoz 2013.: U organizaciji WOW predstavljene hrvatske vinarke (Kozlović, Coronica, Antunović)
Europski Dom, Zagreb, 12.9. 2013 – na konferenciji za medije udruga WOW se predstavila i pridružila međunarodnoj ženskoj platformi u sastavu: BPW (Business and Professional Women), MADI SEE (South East Europe) i MADI Group; talijanska udruga UNIMPRESA Unione Nazionale di imprese associazione Interprovinciale di Siena Grossetto e Arezzo; međunarodna udruga “Žene Europe/ Donne d’Europa/Ženske Evrope/Women of Europe” (Slovenija, Italija, Hrvatska). Potpisan je sporazuma o zajedničkoj suradnji s ciljem zajedničkih akcija na području ekonomije, malog i srednjeg
poduzetništva a s posebnim naglaskom na sferu enogastronomije, kulture, turizma i društvenih djelatnosti te podupiranja suradnje u pripremi i provedbi zajedničkih projekata iz fondova EU i drugih međunarodnih izvora financiranja u recipročnom obliku
MYSTIC, Zagreb, Zagrebački Velesajam, rujan 2013: organizirana jedinstvena WOW radionica „Ženski nos u organskim vinima“
„VINSKI PODRUMI“, Split, Dioklecijanovi podrumi, rujan 2013: WOW radionica Ženska ruka u vinarstvu (Jadranka Svaguša i Marija Mrgudić)
VINSKA VIZITA v ZAGORJU powered by WOW, listopad 2013., autorski kreiran i izveden projekt ugošćavanja domaćih i inozemnih novinarki (Slovenija, Mađarska, Austrija) na području zagorskih vinarija Petrač, Vuglec, Drenški – kojim je postignut zapažen medijski
odjek u zemlji i inozemstvu
– U suradnji s renomiranom slastičarkom Petrom Jelenić, udruga WOW je osmislila WOW kolačić koji se poslužuje uz pjenušac, a koji je zaživio kao ekskluzivna ponuda u zagrebačkoj slastičarnici Mak na konac te bio medijski zabilježen i pozitivno recenziran

DODATNE SURADNJE & MEĐUNARODNI ODNOSI

- WOW je uspostavio kontakte i dobre odnose s enogastronomskom Udrugom Acrobatie iz Bordeaux-a; belgijskom udrugom Le vin des Femmes i s kalifornijskim ženama od vina; sa slovenskim WOMEN & WINE i vojvođanskom Udrugom „Žene i vino“ te s poljskim Ženama od vina Kobiety i Wino, itd.

2012. udruga WOW je za svoj rad od francuske udruge žena Femmes et Vins du Monde dobila priznanje i potporu za daljnji rad – Nova Encouragement 2011, koje svake godine dodjeljuju pojedincu ili udruzi za posebne zasluge u vinskom svijetu.

– 2013. primile nagradu Bijeli grozd za doprinos promicanju kulture vina i stola

U lipnju 2012. Udruga WOW je dobila priznanje i zahvalnicu Humanitarne organizacije DORA za pomoć pruženu štićenicima, djelatnicima i volonterima DORE – za suorganizaciju humaniarne prodaje vina u restoranu Apetit City, Zagreb.

U ožujku 2013. Udruga WOW je na manifestaciji PINK DAY Zagreb prikupila 15-tak tisuća kuna za AUTONOMNU ŽENSKU KUĆU, Zagreb za što je primila zahvalnicu.

Misija udruge je promicanje hrvatskog vina i vinarstva, s osobitim naglaskom na sve žene koje se njima bave.

Vizija udruge je međunarodno umrežavanje SVIH žena koje imaju veze s plemenitom tekućinom – vinom; poticanje poduzetništva i kulture; zajednički rad na plemenitim ciljevima i podcrtavanje svega što je dobro i WOW!