Korčula – crni otok bijelih vina

 

U veljači, jedinom ženskom mjesecu u godini, voditeljica splitskog ogranka Women on Wine, Adela Visković okupila je članice udruge i njihove simpatizerke u splitskom restoranu Laf, uz vina vinarije Jovanov iz Blata, mjesta u unutrašnjosti zapadnog dijela Korčule.

 

Dobrodošlicu su u ime Lafa zaželjeli vlasnica, umjetnička duša i neumorni duh restorana, Veloluška Jozica Botica a chefu Dejanu Karapeevu su zakazale glasnice pa je on svoju dobrodošlicu umjesto glasom izrazio svojim jelima savršeno uparenima s vinima. Vina je predstavio vlasnik vinarije, mladi enolog Matej Jovanov koji dolazi iz obitelji s bogatom vinskom tradicijom. Pokojni otac, Janko Jovanov, bio je poznati upravitelj PZ Čara i jedan od najvećih promotora pošipa, autohtone sorte s Korčule.

Mladi je Matej osnovao vinariju u Blatu 2020. godine, a prije toga je iskustvo stjecao u Novom Zelandu, Makedoniji i Crnoj Gori. Večer je započela s jedinstvenim brut pjenušcem od sorte cetinka. Fini, nježni brut pjenušac svijetlo zelenkastog odsjaja rađen klasičnom metodom, podsjećao je okusom na gorke bademe, dunju ili marelicu, a uz pjenušac poslužene su košarice sa sorbetom i komadićima jagode i rajčice.

Nakon pjenušca, uslijedilo je vino od cetinke, zapostavljene domorotkinje korčulanskih vinograda, pepeljuge među sortama. Ali s cetinkom treba znati: potrebna je upornost, ljubav i terroire. Ta blatska sorta nije samooplodna kao većina vinove loze, nego ima ženski cvijet i treba oprašivača. Da u Blatu ima dobrih oprašivača dokaz je njen visoki rod, tako da cetinku lokalno zovu „poseruša“, jer zaboli vas „drob“ ako se njenog uroda prejedete. Žensko vino lagane strukture lepršalo je u čašama odavajući nježnost, svježinu i pitkost. Podsjećala je na breskve i žute jabuke s malo gorkastog finiša.

U tanjuru njoke sa šparogama i kozicama. Savršeni ljubavni zagrljaj. A onda je došao taj „opasni“ pošip. Opasan za mladoga vinara čiji je otac bio svojevrsni ambasador pošipa, zahvaljujući kojem je ta sorta pronašla put iz Čare u veliki svijet. Svima poznata blaga mineralnost u čašama, značila je da je odležavao na finom talogu a učinjeno je sve da se izvuče maksimum okusa, arome i teksture.

Ipak, 2023. godina nije bila najbolja za pošip, rekao je Matej Jovanov jer su prevelike vrućine u jednoj fazi prekinule dozrijevanje grožđe. Tako je ovaj pošip zadržao mineralnost, svježinu i boju, ali nema sladora i džemastih nota koje vinu daju čine kompleksnost.

Ipak, vrlo je lijepo klizio uz izvrsnu tunu i nudle.Premda je u Dalmaciji bio snažan potres, energija od četrdesetak vinskih ljubiteljica bila je znatno jača. Glasan govor, smijeh i komentari tipa: ovo mi je još bolje, ovo mi je famozno…odjekivali su Lafom!! Povremeno bi se začulo mrmorenje: Gdje je više ta crna Korčula, Corcyra Nigra???


Napokon je stigla! I to u kupaži Cuveé Jovanov, od plavca malog i syrah, a u omjeru 60:40. Robustan i kompleksan, a istovremeno jako pitak, moderna je verzija blenda. Plavac je odležan u barrique bačvama, a syrah iz inoxa dao mu svježinu, ublažio oštrinu i naglasio arome zrelog bobičastog voća. Dejan je uz to skuhao rižot od vrganja uz janjeći kotlet i začinio ga tajnim sosom čiji recept nikome ne odaje. ‘Ajde ti od kuhara dobij recept! Nemoguća misija!

A gošće, odreda žene, bilo udate, same, mlade, starije, WoWice, one koje će to tek postati i pratnja – unisono su i glasno uzdisale: Ovo je divno, fantazija, savršenstvo uklađenosti! Za čas smo prošli taj put od Blata do zvijezda i večeri se bližio kraj. Stigle su cannole s bijelom čokoladom, a nježni rosé od plavca i syraha gasio je požudu. Ako pogledate fotku jela, shvatit ćete i zašto. Sva sreća da je Valentinovo bilo tek dva dana kasnije…
I na kraju što reći nego – hvala i bravo za mladog Mateja Jovanova i njegovu šarmantnu blatsku vinariju.

 

Tekst: Nada Piacun
Fotografije: Adela Viskovic

 

Sharing is caring!

Događanja