Svaki oproštaj je, kažu, tužan. No, ne mora biti tako. 25.ožujka u novootvorenom opatijskom hotelu Keight, čije su obje vlasnice članice Udruge WOW, družilo se više od dvadeset žena, odreda članica ovoge propulzivnog udruženja – koja postoji već 14 godina a svoje ogranke, osim u Zagrebu ima u Rijeci i Splitu. Povod je bio odlazak dopredsjednice udruge s funkcije voditeljice riječko-kvarnersko-istarskog kruga, Prof.dr. sc. Margite Belušić, koja je maksilofacijalna kirurginja, subspecijalistica plastične kirurgije glave i vrata, a nakon deset godina rada na obavljanju poslova vezanih za vođenje riječko-kvarnersko-istarskog kruga, „umirovila“ se na ovoj funkciji, ali je ipak obećala ostati u Udruzi i pomagati nasljednici i Udruzi – koliko stigne.
S obzirom da je i pročelnica Katedre za maksilofacijalnu kirurgiju Medicinskog fakulteta u Rijeci te predstojnica Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KBC Rijeka, a kao vinska entuzijastica mnogo je učinila za Udrugu i njegovanje kulture vina stola, određeni „umor“ je posve prirodan. – Deset godina je prošlo u trenu a prvo događanje i osnivanje ogranka dogodio se u travnju 2015. u Zlatnoj školjci, restoranu Conca d’Oro, kod vrhunskog, danas nažalost pokojnog Andreja Barbierija, uz vina naših članica Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar i Antonele Kozlović iz čuvene vinarije Kozlović.
Spojili smo i tada, baš kao danas, vina iz Istre is Kvarnera. Otada do danas bilo je „uspona i padova“, svojevrsnih porođajnih muka, u početku slabog odaziva, a onda je krenulo – kaže Margita. I nastavlja: –Veseli me što smo „odradili“ 70-tak zabavnih i edukativnih događanja; vinskih radionica, dvadesetak izleta – od Kvarnera, Istre, otoka pa do unutrašnjosti vinske Hrvatske… A lijepo je znati i da svake godine bilježimo sve više članica. Bila je to prigoda da se članice zajednički prisjete nekih od zanimljivijih vinskih radionica i gostovanja. „Vino i kolači“, Francuska večer s vinima Domaine Koquelicot, Pjenušava vina Primorja, „Čokolada i vino“, Book club na kojem se raspravljalo koje bi vino najbolje ocrtavalo pojedinu junakinju iz knjiških naslova; „Parfemi i vino!, „Glazba i vino“, „Zdravlje i vino“. ..Bilo je i putovanja ali i veoma poučnih mnogobrojnih radionica o teranu, muškatu, malvaziji, izgledu vinske čaše; sudjelovanja na Vinistri, večera uz Villu Sandi u Marini u Puntu na otoku Krku, itd.itd….. Ovo opatijsko događanje je organizirala Renata Okretić,
koja je objasnila: – Odabrali smo upravo Opatiju za susret, oproštaj od Margite i dobrodošlicu novoj voditeljici – Martini Škarici -jer je simbolička poveznica Istre i Kvarnera, a i Martina je tu, s Bregi.
Govorila je i osnivačica udruge i predsjednica, novinarka Sanja Muzaferija, koja je pobliže predstavila novu voditeljicu Martinu – diplomiranu sommelierku HSK, ambasadoricu Kvarner Winesa, pobjednica regionalnog natjecanja za Istru i Kvarner 2024., ocijenjivačicu vina na Vinistri već 4. godinu, asistenticu u nastavi u HSK, te ambasadoricu Europske regije za enogastronomiju za Kvarner 2026.,. – Što se tiče Udruge WOW, postoji gotovo 14 godina. Važno je reći da je WOW više od udruge: to je i networking platforma koja se fokusira na suradnju i promoviranje žena koje su vezane uz vino, u prvom redu profesionalno ali i kao ljubiteljice. Iza nas je oko 250 događanja, studijskih putovanja, radionica, izleta i druženja. Ponajprije nas spaja vino o kojem učimo, a sada i neka u međuvremenu stvorena nov, kao i produbljena stara prijateljstva. Direktorica hotela Keight, Anamaria Hauptfeld Schweitzer ukratko je predstavila hotel: obiteljski ponos, dizajn hotela ali i viziju majke Katarine Hauptfeld, koja je turističku priču započetu prije više od trideset godina zaokružila ovim projektom.
Ime hotela zapravo je – kad se izgovori – Kejt- a to je Kate/Katarina ali nosi i simboliku broja 8 koji ima posebno značenje beskonačnosti, a ujedno je logo hotela. O planovima za nastavak rada ove uspješne podružnice govorila je Martina Škarica koja, kako je rekla, živi vino, i cijela joj je obitelj vezana uz vino: bake i djedovi, roditelji i brat – ugledni sommelier Marko.
Stoga ideja u daljnjem radu ogranka sasvim sigurno neće nedostajati. Njezin prvi „službeni zadatak“ bilo je predstavljanje pjenušca dobrodošlice Vila – vinarije Šipun, Ivice Dobrinčića iz Vrbnika, čiju etiketu potpisuje ugledna dugogodišnja članica Udruge, akademska slikarica Vlasta Pirnat. Uz male zalogaje vrhunskih delicija kasnije je opisala i karakteristike svježe istarske malvazije Deklić, potom istarskog terana Il primo Fakin i na kraju, uz desert, poluslatki Rosé, Ružicu Vinodola, vinarije Pavlomir iz Novog Vindolskog.
Nije nevažno spomenuti da je Fakinov teran Il primo iz 2019, upravo ovih dana postigao veliki uspjeh u Americi – osvojivši na TEXSOM 2025. ocjenjivanju zlatnu medalju, dok je njegov Rosé 2023. ponio titulu Best in Show.
Što se pak ružičastog vina vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog tiče, koje ove godine na novoosnovanom ocjenjivanju Kvarner Wine Trophy osvojilo zlatnu medalju i titulu šampionskog vina u kategoriji roséa, ono je osvojilo sva srca WOW-ica (a uskoro će se, uz njegov ružičasti pjenušac i suhi rosé moći kušati na nadolazećem 12.PINK DAY Zagreb festivalu).
Može se reći da su se ovdje na neki način, vinski sastali Istra i Kvarner, kao što se susreću u – Opatiji, razmeđu i Kvarnera i Istre. Uglavnom, bilo je možda emotivno, ali nipošto tužno. I ponovit će se! Premda se lijepi trenuci nikad ne ponavljaju identično, njihove se varijacije vraćaju. I vraćaju… Živjele WOWice i sretno vam bilo riječko-kvarnersko-istarsko desetljeće. Još barem toliko!
Sharing is caring!