X godišnjica WOW, dodjeljne nagrade za WOW vino godine

Već je poznato da je poznata ženska udruga udruga WOW/Žene i vino, (popularne WOW-ice), vrlo aktivno i intenzivno angažirana na području kulture stola i da članice intenzivno promoviraju vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu. Ovoga ljeta navršilo se prvo desetljeće njihovog postojanja i trebale su svečano proslaviti tu svoju okruglu, obljetnicu, no s obzirom na pandemiju, potrese i druge poteškoće, proslava je bila odgođena za kraj godine. Ipak, održan je njihov optimistični, veseli Pink Day, festival posvećen rosé vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju, koji je „totalno drukčiji od drugih“. Afirmirana WOW akcija Što žene žele, pak, namijenjena je ponajprije podršci vinima hrvatskih vinara, a popularne WOW-ice je na životu uspješno održavaju još od ljeta sada već davne 2011. godine. Izbor za WOW vina godine zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini.

Pobjednička se vina biraju pomno, u nekoliko faza i razina i to u 5 kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, u režiji WOW odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.

S WOW-om su do sada putovali pobjednici Gianfranco Kozlović u Bordeaux; Saša Senjković u Champagnu; Moreno Coronica u Barcelonu i Penedes; Luka Krajančić u Burgundiju; Frano Milina Bire u Austriju, Meneghetti u Toscanu a Fakin u mađarski Villany. To je WOW izbor zamišljen u tri razine selekcije. U prvoj razini izbora svake godine jedan odabrani sommelier, svojevrsni vinski „kustos“, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja vlastitu autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom šećera) i – posljednje dvije godine – pjenušci.

Do sada su u ulozi vinskih selektora bili ugledni sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić i Željko Bročilović Carlos, Filip Savić i, ovog puta, Emil Perdec . Sommelieri/stručnjaci koji stvaraju listu apsolutno su autonomni u svom radu za početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča. U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 300-tinjak, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12 – 2 roséa, 2 pjenušca, 2 slatka vina, 3 bijela i 3 crvena vina). U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo.

Ove godine za WOW nagrade finalno je odlučivao žiri u sastavu: vinska stručnjakinja i poznavateljica Ines Zemlić iz Rotodinamica: enologinja i vinska konzultantica Ivana Nemet s WSET3 diplomom te voditeljica restorana Matrix, Manuela Maras, WSET1. U finale su išli, od pjenušaca: Blanc de Blancs, 2016., Jagunić i Urban White extra brut, Štampar. Od bijelih: Pinot grigio 2017, Coletti, vinarije Koalrić; Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk i Pušipel X, 2016, vinarije Crmrečnjak. Od roséa tu su Rosé Geržinić i Rosé Krauthaker a od crnih vina Vučjak 2018, Šember; Cuvée 2015, vinarije Jakob te Cuvée Supreme 2013, Korlat. Od slatkih, u finale su ušli Vin de rosa 2017 vinarije Teraboto i Prošek 2015., Stina. Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija su donijele odluku o pobjedniku u svakoj kategoriji, ali i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW grand Prixa.

Na tradicionalnom WOW Božićnom okupljanju, koje je ovoga puta biti osobito svečano s obzirom na okruglu obljetnicu, dodijeljene su nagrade pobjednicima a to su:
Pjenušci: Urban White, extra brut, vinarija Štampar
Bijela: Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk
Roséi: Rosé Krauthaker, 2020
Crvena: Jakob 2015
Slatka: Prošek 2015., Stina vina

Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija su donijele odluku i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW grand Prixa, a to je, jednoglasnom odlukom Cuvée Supreme 2013, vinarije Jakob. O svakom pobjedničkom vinu ukrtako je govorila sommelierka Jelena Šimić Valentić a nagrade je vianrima uručila predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Osim pobjedničkih vina, na proslavi su se kušala i vina vinara udruženih u novu udrugu, Kvarner Wines. Bila su to vina PZ Vrbnik, Kuće vina Ivan Katunar, vinarije Plovanić, Nada i Gospoja te vina predsjednika udruge koji ju je i predstavio, vinara i rasadničara Ivice Dobrinčić iz vinarije Šipun. Svi su oduševili pobjedničkim vinima, ali i biserima s Kvarnera, sve uz zalogaje koje je pripremio catering Lisak, odnosno restoran Cavallino. Za glazbu je bio zadužen proslavljeni DJ Pezo pa je atmosfera bila više nego odlična, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. WOW-ice najavljuju da ako situacija (epidemiološka i financijska) budu dozvoljavale, na proljeće iduće godine ponovno kreću na put s ukupnim pobjednikom.
S.M.

 

 

 

Sharing is caring!