Wow-ICE U Kuriji Nespeš, vinariji Literarii

Da se za dobro vino, ugodan provod i krasno druženje ne mora „potegnuti“ daleko od Zagreba, uvjerile su se nedavno WOW-ice i to na samo pola sata vožnje od glavnoga grada. Krajnji cilj ovog kratkog puta bila je prava poslastica, kurija Nespeš i vinarija Litterarii koja se nalazi u predivnom zelinskom kraju poznatom po brežuljcima s kurijama, dvorcima i kapelicama, u kojima je nekad obitavalo plemstvo koje je u to podneblje dolazilo na uživanje i opuštanje. Pa, zašto ne slijediti primjer plemstva? Predvođene koordinatoricom Majom Kuzmanović, a uz logističku pomoć Vlaste Pirnat a sve po ideji Sanje Muzaferije, koja je sa svojim starim prijateljem Goranom Hanžekom, još u siječnju dogovorila ovaj posjet, WOW-ice su se brzinski odlučile za kratki bijeg od svakodnevnog stresa i gradske užurbanosti i kročile u zelinski kraj poznat po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vrhunskih vina, tj. Hrvatsko prigorje na obroncima istočnog dijela Medvednice. Premda blizu Zagreba ono često ostaje u sjeni drugih vinorodnih krajeva što je prava šteta jer se ovdje tradicija uživanja u hrani i vinu razvijala još od davnina. Po dolasku WOW-ice su dočekali ljubazni domaćini, vlasnici bračni partneri Goran i Irena Hanžek, u društvu direktora prodaje Marina Rimca. I – ostale su zadivljene vanjskim i unutarnjim prostorom te uređenjem kurije Nespeš. Iako ovdje postoji prostor za službena i formalna vinska kušanja i sastanke, WOW-ice su smještene u intimniji prostor, za prijatelje. A kako i ne bi kad se vlasnici već dobro poznaju s nekim članicama, a s nekima su dijelili čak i studentske brige i radosti.

Što reći o Goranu Hanžeku? Ovaj je Zagrepčanin dobro poznato ime u vinskom svijetu, a premda dolazi iz profesorske obitelji ostvario je zapaženu karijeru u vinskom i turističkom poslovanju. Njegov CV bilježi da je bio predsjednik Uprave Badela, predsjednik Uprave Istraturista, predsjednik Uprave Cluba Adriatic, direktor s vlasničkim udjelom u Meneghetti vinima… Badel je krajem 1980-tih od lokalnog poljoprivrednog kombinata preuzeo vinograde u sklopu kurije Nespeš ali ovdje nije bilo adekvatnog ulaganja i „akcije“, pa je Badel je zadnju berbu s Nespeša proizveo 2014. godine te na kraju i odustao. Premda Hanžekov plan da restaurira i oživi kuriju za Badel nije uspio, sada je objeručke zgrabio „drugu priliku“. Iako citira onu poznatu da se vinogradarenjem i vinarenjem može postati milijunaš samo ako si prije toga bio milijarder, Goran se iskreno „dao“ u priču. U predivnoj kuriji Nespeš izgrađenoj 1794. godine smještena je vinarija Litterarii. Proizvodnja vina nikad nije prestala niti kada je kurija nakon II. svjetskog rata prenamijenjena u osnovnu školu a na latinskom litterarii i znači osnovna škola. Danas se na a donjoj etaži čarobne kurije nalazi blagovaonica, kušaonica s barom i kaminom i soba za poslovne sastanke, dok na gornjoj etaži, prvom katu, gdje su nekad bile učionice, Hanžek planira napraviti vinsko-poslovno-edukacijski centar u kojem bi se održavale razne eno i gastro edukacije i vinske akademije s predavačima iz inozemstva. Također na prostoru u blizini kurije i vinograda želi izgraditi nekoliko apartmanskih kućica za smještaj gostiju. Mali ali složan tim, uz bračni par Hanžek i direktora prodaje Rimca, čine ljudi čija imena vrijedi navesti: Matea Hanžek CEO i marketing, enolozi Željko Andabaka i Tomislav Drempetić, vinogradar Ivica Sušec za kojega kažu kako „zna ime svakog pojedinog trsa“ i Stjepan Jurčec zadužen za projektiranje i razvoj. Imanje se proteže na 10 ha, od čega vinogradi zauzimaju polovinu a nalaze se na južnim padinama Medvednice na nadmorskoj visini od 190 do 220 metara. Zasađeni su 1989. godine sortama chardonnay, silvanac zeleni, rizling rajnski i sauvignon bijeli. WOW-ice su lušale svježa vina iz berbe 2020. i bile više nego oduševljene pitkošću, bogatim voćnim aromama, kao i punoćom mirisa i okusa karakterističnim za pojedinu sortu. Vinarija se bazira na proizvodnji relativno malih količina uglavnom laganih vina s manjim postotkom alkohola, koja se i piju svježa. Svježina vina je ovoga puta odgovarala iz više razloga – kao nagovještaj proljeća koje se taj dan osjećalo u zraku i na suncu, a isto tako i s obzirom na vrijeme posjeta vinariji – oko 11h. Odličan način za provesti subotu prijepodne.

Evo malo i o vinima: LITTERARII SILVANAC ZELENI 2020 , većini je, uz chardonnay, bio pravi favorit. Riječi je o sorti slabo zastupljenoj u Hrvatskoj, i nepravedno zapostavljenoj u proizvodnji vina i plasmanu na tržištu, posebice na restoranskoj sceni. Litterarii silvanac zeleni mu s pravom vraća sjaj. Lijepe svijetložute boje s karakterističnim zelenskastim odsjajem, na nosu svježe i herbalno, na nepcu citrusno u početku, a kasnije najviše dominira zelena jabuka. Mekano i nenametljivo, ugodnih kiselina. Idealno vino kao aperitiv za vruće ljetne dane ili kao pratnja plodovima mora, rižotima i laganoj tjestenini. LITTERARII RAJNSKI RIZLING 2020 Sorta od koje je moguće napraviti razna, stilski potpuno različita vina. Ovdje smo kušali vino izražene mineralnosti, karakteristične žutozelene boje. Rizling kao rizling, uvijek nudi pregršt aroma – u ovom slučaju lijepu kombinaciju citrusa, herbalnih nota, zelene zrelije jabuke i breskve. I ovo može biti odlično aperitivno mlado vino, ali i pratnja ozbiljnijim laganim jelima. WOW-icama je bilo dobar pratilac uz sireve. LITTERARII SAUVIGNON BLANC 2020 Ovaj mlađahni Sauvignon blanc izrazite zelenkaste boje, ugodnog i diskretnog tijela i ne prejakih mirisnih nota na nosu, koje su inače odlike vina ove sorte bio je crowd pleaser. Jer nisu svi ljubitelji prejakih sauvignonskih aroma! Vino je diskretno na nosu, nježnih alkohola i iznenadjujuće dugog završetka. Zelenih travnatih aroma, a istovremeno i ostalih herbalnih nota. Pomalo papreno na kraju. Veseo i neopterećujuć primjerak sauvignona LITTERARII CHARDONNAY 2020 Klasičan primjer lijepe žute boje chardonnaya, elegantno, odmjereno vino. Tehnički sjajno odrađeno s finim balansom kiselina i ostatka šećera. Izuzetno harmoničan primjerak chardonnaya. Kombinacija tropskog voća, citrusa, livade, ali i naglašene mineralnosti. Iduće godine će biti zanimljivo probati ovu berbu, 2020. S obzirom da je vinariji Litterarii 2020.bila prva berba, opravdali su povjerenje – sve su sorte iz vlastitih vinograda, nema pretencioznosti, ali ima kvalitete, drugačijosti, svježeg pristupa i veselja u njihovim mladim vinima. Uz vino, poveo se i razgovor o sljubljivanju pojedine hrane s određenim vinom, a gazdarica Irena, uz Tomislava, pazila je da WOW-icama ne „fali ni ptičjeg mlijeka“, kao i da ne ponestane slasnih slanih zalogaja koji su se savršeno sljubili s kušanim vinima. Bilo kako bilo, ovo je bio mali ali briljantan izlet u zagrebačku okolicu i na tome WOW-ice zahvaljuju, u nadi za ponovno druženje.

Usput, u svoje redove su primile i gazdaricu Irenu, što daje naslutiti da ovdje na punjenju baterija, osvješćivanju vrijednosti onoga što imamo u neposrednoj blizini zagreba te stjecanju novih iskustva i vidika nikako nisu bile posljednji put!

Napisale: Sandra Brambilla i Maja Kuzmanović
Uredila: Sanja Muzaferija

Fotografije: privatna arhiva

 

Sharing is caring!