WOW-ice i Sosich vina u zagrebačkoj kavani Lav

Udruga WOW (Women on Wine – Žene i vino) aktivno djeluje već punih 11 godina, pod uspješnim vodstvom Sanje Muzaferije a u suradnji s članicama koje potiče na organiziranje raznih aktivnosti. U prvom su planu profesionalne i edukativne vinske prezentacije jer je cilj udruge poticanje kulture umjerenog konzumiranja kvalitetnih vina i naglašavanje ženske prisutnosti u vinskom svijetu.

Ponukana kvalitetom Sosich vina, za koja vjerujem da će osvojiti srca i nepca diljem „Lijepe Naše“, a vjerojatno i šire, kao i profesionalnošću mlade i ambiciozne sommelierke za vina, destilate i maslinova ulja Nedeljke Krupljan poznate po svojem projektu „Cheers With You by Nedeljka Krupljan“ odlučila sam organizirati prezentaciju navedenih vina u organizaciji udruge WOW. Izbor za prostor prezentacije pao je na u travnju novouređeni prostor kultne Kavane Lav u zagrebačkoj Opatičkoj ulici, kod Kamenitih vrata na Gornjem gradu. Lav se vratio na opće zadovoljstvo svih posjetitelja Gornjega grada, jer, baš kao i cijeli Gornji grad, „Lav“ odiše bogatom poviješću, šarmom i osobitom mirnoćom. Stoga, preporuka: za istinski užitak u kavi, slasticama, ali i čaši vina – svakako valja posjetiti ovaj divan prostor čija terasa omogućuje pogled na Kamenita vrata i prvu ljekarnu u Zagrebu „K crnom orlu“, koju je osnovao Niccolo Alighieri, unuk autora “Božanske komedije” Dantea Alighierija. Kavana je smještena u palači koja je zaštićeno kulturno dobro, vlasnik i graditelj joj je bio grof Artur Nugent, sin velikog vojskovođe i pokrovitelja umjetnosti. WOW-ice iskreno zahvaljuju gospođi Kristini Tabak i suprugu na ustupljenom prostoru i srdačnom gostoprimstvu, kao i uslužnom konobaru Anti koji je u svemu uvelike pomogao. I, naravno, čestitke na otvorenju uz želje za uspješan nastavak rada. Nakon uvodne riječi prisutnim članicama WOW-a i simpatizerkama, riječ je preuzela vješta, iskusna i entuzijastična sommelierka Nedeljka koja je prisutne uvela u svijet Sosich vina.


Vinarija je smještena u mjestu Lašići u neposrednoj blizini Vižinade u bajkovitoj Istri, a datira od 1850. godine kad je obitelj Sošić podigla vinograde. Adriano i Iva Sošić su vinari 5. generacije, obožavaju svoj posao, a ta se ljubav itekako ogleda u njihovim vinskim kapljicama. Od djeda Giorgia, Adriano je preuzeo brigu o vinariji i vinogradu kao enolog i vlasnik, uz pomoć supruge i majke Marčele. Nonno Giorgio danas nažalost nije s njima, ali u njegovu čast proizvode vino Teran Di Nonno Giorgio. Na 12 ha vinograda koji se nalazi na oko 250 m nadmorske visine, na crvenoj zemlji, godišnje proizvedu 70 000 litara vina. Posađeni su: malvazija 65 %, teran 30 % i muškat 5 %, a sveukupno imaju 8 etiketa vina. Obitelj Sošić upravo završava kušaonu u sklopu vinarije, u koju su ovom prilikom pozvali i WOWice. Naravno, u kušaoni će se uz vina kušati i njihovi likeri i maslinova ulja.


Većina prisutnih članica i simpatizerki do sada nije imala priliku kušati Sosich vina, koja su iako još mlada, stilski dobra i čista s tendencijom rasta. Kušalo se 5 etiketa od ukupno 8 i to redom: svježa Malvazija, Merlot Rosé 2020., Chardonnay Premium 2020., La Pregiata malvazija 2017. koja je osvojila zlatnu medalju na ovogodišnjoj 28. Vinistri i Muškat Premium 2020. Da ne bi ostale sasvim gladne, uz vina su WOWice prezalogajile slane, friško ispečene kiflice.
Svježa Malvazija vrhunsko suho vino, osvježavajuće zeleno-žute boje s naglašenom cvjetno-voćnom aromatikom s mirisima zelene jabuke, bazge, breskve… pitko pogotovo za nadolazeći ljetni period. Merlot Rosé 2020. s 12 % alkohola, vrhunsko suho vino od 100 % merlota je osvježavajuće vino blago ružičaste boje u kojem prevladavaju mirisi maline, brusnice i šumskog voća. Poslužuje se kao aperitiv ili uz razne salate i deserte. Chardonnay Premium 2020. s 12 % alkohola, vrhunsko je suho vino od 100 % chardonnaya, zeleno-žute boje, s jabučnim notama i mirisima zrelog tropskog voća koje se odlično sljubljuje s tjesteninama, rižotima i salatama.


La Pregiata Malvazija 2017. vrhunsko je suho vino s 13 % alkohola karakteristično za podneblje Istre, a odležava dvije godine u inox bačvama. Osvojilo je zlatnu medalju na ovogodišnjoj 28. Vinistri. Proizvedeno je od autohtone sorte istarske malvazije s vinograda starih 40 godina, koji daju malo prinosa, ali punoću okusa dobivenog proizvoda. Prevladavaju mirisi i arome suhe smokve, prženih badema, zrelih dunja, cvijeta bazge i šumske akacije. Izvrsno se sljubljuje uz riblja i mesna jela iz pećnice s krumpirima te aromatičnim biljem, uz bijelo meso i razne salate.
I – „šećer na kraju“ u pravom smislu riječi, bilo je vino koje se s nestrpljenjem čekalo i koje je, uz La Pregiatu Malvaziju i Chardonnay, bilo pobjednik večeri po reakcijama članica udruge. Bio je to Muškat Premium 2020., vino s 13,10 % alkohola, poluslatko desertno vino proizvedeno od sorte bijelog muškata Otonela, slamnato-žute boje, zelenkastog odsjaja, bistro s mirisima bijelog cvijeća, ružinih latica i citrusnog voća.


Nakon uspješne i veoma interaktivne prezentacije na kojoj su prisutne gošće aktivno sudjelovale i komentirale te postavljale pitanja i upijale znanje o Sosich vinima, ugodno druženje se sasvim neformalno nastavilo gotovo do kasnih noćnih sati, što je samo dokaz da je svima bilo lijepo.

Kao što je rekao Béla Hamvas „Vino je poput tečnog, dugog poljupca“ , i ovdje je bilo slično. WOW-ice su bile prepune dojmova pa je razlaz bio uz obećanje za ponovno druženje i posjetu vinariji Sosich – da bi se uživo upoznali ljudi koji stvaraju ova „vina s dušom“. Tako ih je nazvala sommelierka Nedeljka. I bila je u pravu.

 

Tekst: Sandra Brambilla
Redaktura: Sanja Muzaferija

Sharing is caring!