Dodjela nagrade vinariji Peršurić u novootvorenom prostoru Meetings with Style

Ako netko zna pronaći i lansirati novi i zanimljiv prostor ili pak spretno co-brandirati vino i vlastitu udrugu s nekim drugim brandom – onda su to najvjerojatnije agilne članice udruge WOW na čelu s predsjednicom, novinarkom Sanjom Muzaferijom. Slično su postigle ove nedjelje, na dan koji inače nije uobičajen za promocije i kušanja. No, WOW-ice su odlučile da njihove članice, prijateljice i prijatelji udruge, predstavnici medija i vinoljupci – upravo nedjelju 24. studenog od podne do ručka – provedu u društvu s njima. Prostor u kojem su se našli, prekrasna je i posve novootvoren: Meetings with Style na prestižnoj adresi Jurišićeva 2a (prvi kat). Ovo je prostor idealan za mala druženja, uređen s mnogo stila i ljubavi, a iza njega stoji Eures tim – iskusna agencija za event management – koji su shvatili da u središtu Zagreba nedostaje mjesto na kojem bi se sastajali poslovni ljudi i ondje održavali sastanke, prezentacije, brainstorminge, male proslave, teambuildinge, proslave rođendana…

Multifunkcionalan prostor koji čak ima i jednu malu sobu za de-stress, tzv. Green Room u kojem pjevaju ptičice i sve je zeleno, divno je ugostio WOW-ice i njihove uzvanike. A povod? Više nego dobar! S obzirom da je ljetos, na tradicionalnoj proslavi WOW rođendana i dodjeli nagrada za WOW vina godine, Ana Peršurić, jedna od autorica najboljih hrvatskih pjenušaca – bila spriječena, sada je, nakon Vino.com-a, uhvaćena prilika za susret i naknadnu dodjelu. Ali, zbog toga ništa manje lijepu i važnu. Tako je u ovom prekrasnom okruženju dodijeljena i posljednja WOW  nagrada – za WOW pjenušac godine. Već je poznato da je udruga WOW/Žene i vino, (popularne WOW-ice), vrlo aktivno i intenzivno angažirana na području kulture stola i da članice intenzivno promoviraju vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu. Još od ljeta, sada već davne 2011. godine, WOW udruga uspješno organizira svoju afirmiranu i svake godine željno očekivanu akciju ŠTO ŽENE ŽELE.  To je WOW izbor zamišljen u tri razine selekcije. U prvoj razini izbora svake godine jedan odabrani sommelier, svojevrsni vinski „kustos“, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja vlastitu autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom  šećera) i – posljednje dvije godine – pjenušci.  Do sada su u ulozi vinskih selektora bili ugledni sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić i Željko Bročilović Carlos – a posljednji u nizu dužnost je preuzeo Filip Savić. Sommelieri/stručnjaci koji stvaraju listu apsolutno su autonomni u svom radu i nitko im se ne miješa u početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča. U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 400, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12).

U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Ove godine za WOW nagrade 2018. – finalno je odlučivao žiri koji se sastao u bistrou Jadranka, članice jasne Mohor, a u sastavu: ugledna sommelierka Karin Rupena Perdec (predsjednica žirija), Ines Matić (sommelierka) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke i wine bara Bornstein). One su izabrale pobjednike u svakoj pojedinoj kategoriji i – ukupnog pobjednika.. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji za razliku od drugih izbora, od WOW-ica dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a sveukupni pobjednik i dobitnik WOW Grand Prixa, u režiji WOW-ica putuje u neku vinsku regiju svijeta. Do sada je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji a predstavnica Meneghettija u Toscani. Alen Bibić je 2017. pobijedio sa svojim prošekom Ambra, no zbog obveza nije otputovao na svoje nagradno putovanje.

U finale su ove godine ušli:

  • Bijela vina: Meneghetti White 2017,  vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić- Klasnić. A pobijedio je Meneghetti White 2015
  • Ružičasta vina: Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti i Rose Galić 2017, vinarije Galić. A pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti
  • Crvena vina: Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin. A pobjedio je Il Primo, vinarije Fakin.
  • Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker. A pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker.

Ukupni pobjednik bio je Il Primo, vinarije Fakin – a vinar Marko Fakin je u društvu supruge, sina i  predsjednice udruge prošloga ljeta, uz pomoć Belja, uživao u Baranji i mađarskom Vilanju. U kategoriji pjenušci, u finalu su bili Blanc de Noirs, vinarije Peršurić  i Pavel, vinarije Šember. Pobijedio je upravo – Blanc de Noirs, vinarije Peršurić a zagrebačka dodjela je protekla u svečanoj i veseloj atmosferi uz mnogobrojna fotografiranja WOW-ica za uspomenu na ovaj lijepi trenutak kod domaćice Martine Tretinjak Dananić. Osim pobjedničkog pjenušca, kušali su se Misal Royal, Misal Istra i na prezentacijama rijetko prisutan demi-sec pjenušac od malvazije, Šinjorina. Svi su oduševili pobjedničkim, ali i drugim pjenušcima – uz zalogaje koje je pripremio gostoljubivi Eures tim, vlasnik doista specijalnog prostora.  Razmislite pri organiziranju svog idućeg domjenka, sastanka, manje konferencije ili proslave – da li to učiniti u prostoru nadomak Trga Bana Jelačića – Meetings With Style. A ni pjenušci Misal Perđurić neće vam biti naodmet. Upravo suprotno! Wow-ice su uživale, uživajte i vi.

 

Fotografije žirija: Silvija Munda

Fotografije dodjele u Meetings With Style: Julio Frangen

Sharing is caring!