WOW-ice osvojile Kutjevo, a vinarija Kutjevo – njih

Poznat vam je onaj osjećaj koji vas obuzme kad se dogodi – baš savršen dan i želite da nikada ne završi? Ako nije, trebali ste biti s WOW-icama u Kutjevu, u subotu 9.travnja jer se dogodilo baš to. Just a perfect day! Izlet u Vinariju Kutjevo WOW-ice su iščekivale dugo, a dugo i dogovarale. Jednom davno, na samom početku, kad je WOW tek bio u nastajanju, nekoliko je članica uživalo u Kutjevu, ali pravi, grupni, malo veći izlet – trebalo je pričekati. No, čekanje se isplatilo! Dvadesetak “Wow-ica”, te sunčane subote je stiglo u ovu čarobnu vinogradarsku regiju a na poziv gospodina Dine Galića, u ime Vinarije Kutjevo. Pjenušac dobrodošlice (fantastični Maximo brut) i tradicionalni slavonski zagrisci posluženi su na vrlo posebnom mjestu, u prekrasnom vinogradu kod Vile Vinkomir, mjestu s najljepšim vidikovcem u cijelom kraju. Nakon kratkog uživanja u pogledu, pjenušcu i uvodnoj priči o kutjevačkom kraju i Vinariji Kutjevo – krenulo se dalje pod vodstvom Matka Kovačića. U vinariju. Program koji je bio pomno osmišljen bio je opsežan i vrlo profesionalan a započeo je kušanjem vina po kojem je Kutjevo i najpoznatije, vrhunske kutjevačke graševine. Uživanje u ovom doživljaju za nepce pratila je i priča o povijesti kraja, dvorca i vinarije. Jedna od najatraktivnijih je ona o navodnoj strastvenoj ljubavi carice Marije Terezije i Baruna Trenka, koji su upravo zbog finog vina, ali i vruće veze, povremeno navraćali u kutjevački podrum. Legenda kaže da su jednom prilikom u podrumu “zaglavili” čak 7 dana (i noći), a kad su otišli, u na zidu je uočeno je 70 recki: onako kako se to i radi: četiri uspravne a peta prekrižena…E sad, je li se popilo toliko čaša, toliko boca ili je znak na zidu označavao nešto drugo, to se ne može sa sigurnošću reći, znati ni provjeriti, ali ostavlja mašti temu za razmišljanje i razradu. Ono što je sigurno je da pjenušac Maximo brut ima slogan – “za iznimno užvanje”, pa tko ga ne bi kušao?! Nakon te nadasve zabavne i sočne priče, Wow-ice su se sa svojim domaćinima zaputile u obilazak arhive i novog podruma. Među mnogim podrumskim čudesima, ostao je zapamćen impresivan podatak da jedan od ogromnih inox tankova za vino ima zapremninu od čak 500 000 litara, dakle pola milijuna: Wow! Program se nastavio vođenom degustacijom pod stručnom palicom glavnog enologa Ivana Marinclina i enologinje Zrinke Vinković Jergović. Kušanje je počelo s roséom klasične i Premium linije. Nakon toga, kušala se graševina De Gotho 2019, Maximo Oro (bijela kupaža od 70% graševine i 30% chardonnaya), Pinot crni De Gotho, i za kraj, fantastično crno vino – Maximo Nero. Gost iznenađenja bio je poznati vinar Marinko Markota koji je uz gitarsku pratnju recitirao poeziju o ljubavi i vinu, a Wow-ice su bile razgaljene doživljajem za sva čula.

Nakon kušanja i radionice, održana je i prezentacija redizajnirane linije Rosé Premium. Upravo su višestruke poveznice etikete i WOW-ica bile razlogom dolaska ove grupe žena zaljubljenica u vino – u Kutjevo. Osim što predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija, s nekoliko stalnih suradnica već devet godina organizira Festival Pink Day koji je značajno potaknuo proizvodnju i konzumaciju roséa, potpisnica ovih redaka, Vlasta Pirnat, autorica je etikete za Rosé Premium. U tom dijelu programa svečano su se etiketirale boce roséa novim, nježno redizajniranim etiketama. U odnosu na prethodnu etiketu, napravljen je blagi, osvježavajući pomak a Wow-ice su simbolično etiketirale dvadesetak boca i tako najavile lansiranje nove linije.

 

Rosé je, nema sumnje, neodoljiv odabir za nadolazeće tople dane a Rosé Premium 2021. Kutjevo, će, savim sigurno, profinjenim i voćnim profilom skladne suptilnosti osvojiti mnoga, pa i zahtjevna nepca. Riječ je o kupaži sorti crni pinot i zweigelt, zaštićene oznake izvornosti, a dolazi s južnih obronaka najstarijih gorja Hrvatske, Krndije i Papuka, gdje se vinogradi nalaze između 200 i 450 metara nadmorske visine. Na prvi okus, nježno vino razvija trajniji okus – nara i ružinih latica – a u ustima ostavlja elegantnu svježinu. Vino je nježne, tipične provansalske boje a prepoznatljiv je karakter kutjevačkog terroira. Upravo taj terroir daje posebnost, mineralnost i iznimnu svježinu vinu koje osvaja već pri prvom kušanju. Proces proizvodnje bazira se na ranijoj berbi sorte zweigelt, čime se naglašavaju dobre kiseline i svježina te niži alkohol, dok kasnija berba crnog pinota daje vinu strukturu i aromatiku. Profinjena voćnost i skladan, floralni karakter dominiraju ovim svilenim, pitkim vinom koje će se, ohlađeno na idealnih 10 °C savršeno sljubiti s laganijom hranom. Nije, stoga, nimalo neobično da je upravo ovo jedno od najprodavanijih vina iz premium portfelja vinarije a proizvodi se u količinama od 47.000 butelja i izvozi u više od sedam zemalja a potražnja i interes rastu iz godine u godinu. I za kraj – priznanja i nagrade, kojih nije malo! Više od 25 godina Les Oenologues de France organiziraju nacionalna i međunarodna natjecanja od kojih je Vinalies Mondial du Rosé ekskluzivno kreiran za Premium rosé vina. Iznimno stroga pravila organizatora nalažu da samo 30% prijavljenih vina može osvojiti priznanje. Ovom prilikom pomno je pregledano više od 1.300 uzoraka koji dolaze iz 31 vinskih zemalja svijeta a kutjevački Rosé Premium berbe 2021. osvojio je srebro Na domaćem terenu, prema izboru Dobre Hrane, među 21 ocjenjivanih rosé vina Slavonije i Podunavlja iz berbe 2021. Rosé Premium je osvojio prvo mjesto s visokim 91 bodom – Rosé Premium berbe 2021. proglašen je za najbolji rosé Slavonije i Podunavlja. Za rad na etiketama, WOW-ice je, rečeno je u šali, trebalo nagraditi. Pa su počašćene odličnim ručkom u kojem su ravnopravne zvijezde bile juha od buče, janjetina, salate i izvrsne štrudle od jabuka. Sve slasno, a o vinima da se i ne govori. Uglavnom, dan je svima bio puno prekratak. Hvala svima. I, naravno, hvala Vinariji Kutjevo što ima tako izvrsna vina!

 

Tekst: Vlasta Pirnat i Sanja Muzaferija
Fotografije: Vlasta Pirnat, Asta Fabijanić i  Sandra Brambilla

Sharing is caring!