WOW vino godine i 11. rođendan udruge: Sretan Božić!

ŠTO ŽENE ŽELE akcija je koju već desetu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U kolovozu sada već davne 2011. rođen je WOW a ponosno se može reći kako su WOW-ice do sada organizirale više od 150 događanja o kojima je napisano više stotina medijskih tekstova. Sve u cilju da se ohrabri umjereno uživanje u vinu i promoviraju izvrsna hrvatska vina kao važan adut u turističkoj promidžbi. Uz Božićno druženje i dodjelu nagrada, u subotu se slavio 11.rođendan Udruge alli i jubilarni, deseti po redu rođendan nagrade.


U Business Clubu 5 Sky Officea obratio im se domaćin, predsjednik Cluba Vandri Montabello, a važnu ulogu je imala i Dijana Grgić kao voditteljica njihove Vinoteke, inače glavna urednica časopisa „VinumIN“. Nakon toga, dodjelu nagrada vodila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIKa Vrbovec i izvanredne keksiće Miscotti, u prisustnosti autorice tih slatkih delikatesa, Mirte Atlije.

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije Što žene žele, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roko Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnjih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.


Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u predivnom opatijskom hotelu „Ambasador“, prvom hotelu s pet zvjezdica u tadašnjoj Jugoslaviji a finalni stručni žiri ove godine su činile tri ekspertice: Predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ ; vinarka Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i – vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“ . One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji. Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić; u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire a prošlogodišnji pobjednik, vinarija Jakob, pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisutvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini.


Ovog puta, u kategoriji pjenušaca u finale su ušli Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac.


U subotu su proglašeni pobjednici.Pjenušac pobjednik je Pavel Šember 2018
Među bijelim vinima pobijedio je St. Hills Le chiffre 2020
Najbolji rosé je Bastijan Rose 2021
A od crvenih Gran Teran Coronica 2015
Među desertnima pobjednik je – Benvenuti San Salvatore 2013

 

– Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti San Salvatore i da je upravo to vino zaslužililo WOW Grand prix- rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić.
Osim vinarije Šember koji su bili spriječeni bolešču, slavodobitnici su prisustvovali događanju i ponosno primili nagrade. Prelijepe skulpturice koje je dizanirala slavna „Grupa“ – u ime vinarije Bastijan, preuzela je Petra Leko; za St.Hills je nagradu, u ime Ernesta Tolja, preuzeo Saša Franić; svoju je nagradu za Gran teran preuzeo Moreno Coronica osobno, a nagradu za desertno vino i sveukupni WOW Grand Prix , primili su Nikola i Albert Benvenuti. Nagradu im je u ime prošlogodišnje pobjedničke vinarije Jakob, predala Valentina Jakobović.

Tekst: WOW
Fotografije: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW

Sharing is caring!