WineRi & WOW

Međunarodni eno – gastro festival WineRi najveće je eno – gastronomsko događanje u Rijeci i na Kvarneru, ali i jedan od najvećih i najznačajnijih festivala u Hrvatskoj. S godinama je postao nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske znalce i profesionalce, HoReCa tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera. Ove je godine, nikad veći i bogatiji, održan 8.i 9. ožujka u prostoru Exportdrva. Kao najava ovoj kvarnerskoj „odi mediteranskom načinu života“ u partnerskoj vinoteci Wine&Co na riječkoj Delti održao se niz izuzetno zanimljivih vinskih radionica.
Iskusne sommelierke Ines Matić Matešković i Lucija Matijević, obje ujedno i članice udruge „Žene i vino/WOW“, održale su izuzetno dobro posjećene radionice „Vino pod maskama“ i „Skrivene čari vina“, a jedna od najboljih hrvatskih sommelierki, višestruka prvakinja Hrvatske i vlasnica legendarnog
brenda kvarnerske gastronomije, restorana Plavi podrum, Danijela Kramarić, moderirala je masterclass „Tasting the Stars“.

Dan prije festivala, za novinare koji prate eno – gastro scenu, održao se i masterclass „Najbolje s Kvarnera“ pod palicom iznimnog poznavatelja vina ovih prostora, Darrela Josepha, Decanter ocjenjivača i izvjestitelja Decantera za Jugoistočnu vinsku Europu. Uz njega, bila je i ambasadorica Kvarner Wines Monika Neral, nositeljica zlatne ASI diplome za Italiju i Hrvatsku te finalistica prvenstva Hrvatske u sommelierstvu, i ona članica udruge WOW. U Wine&Co su se predstavile i vinarije: Zlatno brdo, Trapan, Lunika, Sutor, Saint Hills i Krapež. Kako se istodobno u Rijeci održavao prijateljski festival Women’s Weekend, na Dan žena je održan i zajednički after party u Art kvartu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a u organizaciji agilnog portala Stilueta. Vinska smotra WineRi zatvorena je u subotu, 9.3. u 20 sati kad je prostor Exportdrva pozdravila i napustila mnogobrojna zadovoljna publika i veliki broj vinara iz Italije, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije i – naravno – Hrvatske.


Prisutno ih je bilo čak stotinu, a izložile su preko 500 vinskih etiketa, pa organizatori na čelu sa Žarkom Stilinom i Ivanom Antićem, kao i TZ Kbvarnera, imaju razloga biti više nego zadovoljni ovom dvodnevnom manifestacijom. Rijeke posjetitelja tekle su Rijekom tijekom subote, a gužva pred stolovima izlagača jasno je govorila koliko je ovdje bilo dobrih, pa i odličnih vina. Pun pogodak bio je i humanitarni i edukativni dio festivala, kojem su mnogo pridonijele žene iz udruga „Srce za nju“ i „Žene i vino/WoW“ koje su organizirale dva specijalizirana panela od kojih je jedan poslao nedvosmislenu poruku o zdravstvenim koristima umjerene konzumacije vina. Prof. Dr. Sc. Margita Belušić, inače dopredsjednica udruge Wow, Žene i vino, ljubiteljica i poznavateljica ovog plemenitog pića, zajedno je s udrugom „Srce za nju“, potpisala autorstvo odlično posjećenih diskusija o zdravlju i vinu. Moderirala je Matea Krmpotić, novinarka HRT-a, a govorili su dipl. ing. prehrambene tehnologije , nutricionistkinja i voditeljica Katedre za hranu i prehranu. prof.dr.sc Greta Krešić, koja je održala uvodno predavanje „Od grozda do vina“. Objasnila što je to vino, kako se proizvodi, kako se dobija rosé, kako pjenušac a kako narančasto vino te kako se izračunavaju promili alkohola u krvi.

 

Zanimljivo je bilo saznati da žene sporije metaboliziraju alkohol od muškaraca ali zato imaju superiorniji osjeti okusa i mirisa. U prosjeku piju manje nego muškarci ali kupuju skuplja vina. Pri kupnji su češće pod utjecajem influencera, portala, prodavača i iskustava s vinskih festivala, preferiraju vina umjerenog tijela, dok muškarci vole „puna“ vina. Na sve se nadovezao internist i kardiolog,  prof. dr.sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, s prezentacijom pod nazivom „Vino u suvremenoj prehrani“, koji je istaknuo dobrobiti  vina  za zdravlje uključujući ulogu antioksidansa, pozitivan utjecaj vina na tzv.“dobri“ kolesterol, ali je upozorio i na njegovu kalorijsku vrijednost i potencijalnu štetnost pretjerane konzumacije alkohola. On se još kao specijalizant interne medicine počeo ozbiljno educirati o prehrani, a znanstvena saznanja primjenjivao je ponajprije na sebi. 2007.godine je sklopu opatijske Thalassotherapije osnovao je i uspješno vodio školu mršavljenja, a kasnije je to nastavio u sklopu svojeg Akademskog centra zdravlja. Zorno je pokazao pozitivni utjecaj vina na zdravlje, ali i upozorio na opasnosti po zdravlje jer vino može biti mač s dvije oštrice.


Liječnik, internist, kardiolog,  prof. dr.sc. Viktor Peršić,  ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma – Thalassotherapia Opatija, Predstojnik Klinike i Pročelnik Katedre za rehabilitacijsku i sportsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objasnio je poznati „francuski paradoks“ i u svom izlaganju „Vino i kardiovaskularne bolesti“ govorio o studiji provedenoj u SAD-u na gotovo 90 tisuća liječnika. Pokazala je da se pijenje jednog pića dnevno povezuje sa smanjenjem sveukupnog mortaliteta,  dok takav učinak izostaje pijenjem više od 2 pića dnevno. Okupljeni su saznali što je resveratrol i da ga bijelo vino i rosé  sadrže manje od crvenih vina. Šampioni u reservatrolu su crni pinot i merlot a zaključak je ponovno bio neosporan: umjeren unos alkohola povoljno djeluje na kardiovaskularni  rizik, na metaboličke poremećaje i proces ateroskleroze. Poruke su neporecive: jedna čaša vina na dan zažene i dvije za muškarce dopuštene su količine, pa i poželjne, ali nikako više od roga. Moglo bi se to reći i ovako:onoga tko ne pije, i ne treba poticati, a one koji piju valja podućčiti kako i koliko piti. Osobito se ne preporučuje pretjerivanje, tj. opijanje, koje je, lčak i povremeno, izuzetno škodljivo za zdravlje.

Na kraju je dopredsjednica udruge „Žene i vino/WOW“, prof. dr. sc. Margita Belušić, maksilofacijalna kirurginja, plastična kirurginja glave i vrata, predstojnica klinike za maskilofaciju kirurgiju KBC Rijeka i pročelnica katedre za maskilofacijalnu kirurgiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, doktorica kojoj je vino ljubav i hobi, dodala hedonističku, ali i edukativnu završnu notu. Bila je to svojevrsna edukacija kušanja vina za početnike. „Mala škola degustacije“ podučila je okupljene da je vino doživljaj za sva gotovo čula:
gledamo ga, mirišemo, kušamo… Belušić je objasnila kako se i zašto pravilno drži vinska čaša, što se u vinu traži i promatra (bistroća, boja, viskoznost) i kakve sve arome u njemu nalazimo (primarni, sekundarni i tercijarni mirisi); što i kako procjenjujemo okusom te što sve možete saznati s etikete. Zaključak je bio da je vino ponajprije emocija i da je najbolje ono koje popijemo u pravom trenutku i u dobrom drušvu. Iz svega proizlazi da valja biti umjeren u konzumaciji, ali da popiti čašu vina s prijateljima nikako neće naškoditi. Na samom festivalu, na štandu udruge „Srce za nju“ mogle su se kupiti butelje probranih vina koje su vinari donirali a prikupljena svota novca išla je u dobrotvorne svrhe. I na kraju, valja reći da je Kvarneru, kao kandidatu za status Europske regije gastronomije 2026. godine, itekako potreban i dobrodošao festival ovog karaktera koji predstavlja eno – gastronomsko bogatstvo regije, ali iskazuje i otvorenost za prisutstvo vrhunskih proizvoda iz drugih područja.


Vjerujemo da će, po običaju, WineRi i dogodine započeti gromko i gromoglasno, sa zvončarima, ali i završiti jednako uspješno kao ove godine.
Bravo za vinare, liječnike i stručnjake, a osobito za sposobne organizatore i – jedva čekamo idući festival.

Sanja Muzaferija
Fotografije: Petar Kürschner

Sharing is caring!