Susret vinara kod „Moćne gomilice“

Odavno me već „opsjeda“ ideja o tome da u svojevrsnom „duelu“, susretu ili sučeljavanju (bez kompeticije ili negativnih prizvuka) spojim dva vinara iz različitih dijelova Hrvatske koji njeguju različite stilove vina, a ipak su vrlo slični u svojoj jednostavnosti, mladosti, pristupačnosti, skromnosti, znanju i autentičnosti. Nije to sučeljavanje zamišljeno kao dvoboj i natjecanje, pa čak ni uspoređivanje, ali nisam htjela npr. dva Istrijana koji bi se nadmetali sa svojim teranima ili nešto slično tome. Htjela sam različito vino, različite terroire, a najviše da gosti uživaju u različitosti i mogućnostima. Ukratko, izložila sam ideju predsjednici udruge WOW Sanji Muzaferiji i Maji Kuzmanović koja sada vodi članstvo udruge i odgovor je bio jednoglasan – SJAJNA IDEJA! Beskrajno me razveselila i podrška članica udruge koje su odlučile doći, kao i podrška vinara koji ni u jednom trenu nisu odustajali od ideje, nego su je toliko objeručke prihvatili da sam se u jednom času čak lupila po glavi uz pomisao: ma kako to da ovo već ranije nisam predložila. Podrška mi je doista dala vjetar u leđa i krenula sam u organizaciju događanja, kod nas, „na gruntu“ u Gornjoj Pušći“. Što je nekome obveza, nekome zadatak, meni je kao novoj članici udruge bilo pravo zadovoljstvo: organizacija i druženje članica. S lakoćom sam to, i s veseljem „odradila“.


17. lipnja se društvance skupilo, a bilo je i članica udruge WOW, a meni je bilo lijepo vidjeti da vinski entuzijasti različitih godišta i vinskih preferencija pronalaze svoje favorite među vinima koja su Luka Košćak, Vinarija Košćak iz Novog Marofa i Robi Bertoša, Vinarija Bertoša, Berba iz Kaldira – prezentirali tog divnog subotnjeg poslijepodneva. Okruženi vinogradom i voćnjakom sučeljavali su se njih dvojica, ali mnogo je bolje reći – doslovno nadopunjavali, a sve ono što smo suprug i ja sanjali, ostvarilo se! Košćak je stigao iz 68 kilometara udaljenog Novog Marofa, a Bertoša iz 250 kilometara dalekog Kaldira da bi nam kroz vino dali odgovor na pitanje kako se osvježiti u Istri, a kako u Novom Marofu, u Zagorju. Košćak je ponudio blanc de noir 2607 Košćak, napravljen od crnog pinota, klasičnom metodom i sjajni perla a rosé pjenušac, od terana i sivog pinota, rađenog klasičnom metodom uz odležavanje 36 mjeseci na kvascu, odlično je išao uz naše kanapeiće lososa i kavijara.


U svježim varijantama vina – sauvignon Košćak, bio je kao cvjetni parfem, s notama bazge, naprosto – divan, a malvazija Bertoša odisala je svježinom, a u svemu smo uživali uz zagorske štrukle moje majke. Zahtjevniji gutljaji chardonnaya Košćak, još uvijek bez etikete, bili su iznenađenje. Cahrd je 50 posto odležao u inoxu, 50 u drvu, a pokazao je izuzetan potencijal za odležavanje. Odležana malvazija Bertoša, 2020, s 13,5 posto alkohola, početno je odležavala u inoksu da bi na koncu završila u drvu. Oba vina su odlično išla uz namaz od bučinih sjemenki i razne sireve. Goveđi pršut, ovčji sir i štrudla s višnjama i čokoladna torta s narančom, fino su pratili preostala vina – teran Bertoša, s kojim su naši gosti bili posebno oduševljeni kao jedinim crnim toga dana. A pio se i sivi pinot Bertoša, 2022., (pravo uronjeno svježe voće) te graševina Košćak iz 2018, pravo iznenađenje aromatična, „masna“ i iznenađujuće dobra; kao i ledena berba Košćak, 2019., graševina i pinot sivi, koji su za one koji vole, bili nektar i pravo užitno bogatstvo za nepce.

S naše domaćinske strane, nastojali smo gostima pokazati svoje obiteljsko imanje i primili smo ih otvorenog srca. Upravo tako su nam svojim prisustvom i vinima odgovorili i vinari – bez „fejka“, s osmijehom i s mnogo volje. Bilo je odlično vidjeti kako su se savršeno nadopunjavali autentično predstavljenim terroirskim vinima. Iskreno, skromno. Voćnjak je toga dana baš intenzivno zelen pa unatoč manjku plodova nisam bila nimalo ljuta na voćke jer nisu rodile zato što su nam kao manekenke toga dana pružile svoje zelene krošnje da se pod njima sklonimo od sunca i da ih gledamo, onako prekrasne i bujne.

Vinograd, za koji su i vinari komentirali kako je zdrav, a mi se ni sami ne možemo načuditi brzini kojom raste vinograd zasađen prošle godine. On kao da je tog dana odlučio pokazati sav trud koji u njega ulaže moj suprug i bio je gotovo nestvarno zelen, a netom zasađena starohrvatska belina kao da se dignula da bi gostima pokazala izvornost. Merlot i bijeli pinot također su gostima iskazali dobrodošlicu istaknuvši svoju gracioznost. „Divljak“ syrah kao da je odlučio malo smiriti divljanje, a i sauvignon je bio tu. Pokazali su pred gostima ono što mi od njih želimo a to je zdrava loza tj. trsje. Takve loze imaju i ova dva vinara, pa se u toj našoj muci tako lijepo razumijemo.


Sve WoW-ice su dobrodošle u vinarije ovih vinara, a mi njihova vina uvijek imamo doma i rado ih pijemo zbog kvalitete, zbog cijene, zato što su „naši“, zbog svega zbog čega su i bili pozvani k nama baš oni, a i zbog čega su oni i došli. Kako je bilo? Meni osobno: naći se na gruntu koji je moj otac kupio mami ponajprije kao voćnjak, a onda dokupio za mene i mog Alena, da imamo površinu za sadnju vinograda bilo je toliko emotivno da sam mislila da će mi srce iskočiti od sreće.

Kako je bilo, objektivno: neobavezno, bez pompe, sasvim jednostavno, baš kakvi su i sami vinari koje sam odabrala i pozvala. Kako se nadam da je njima bilo: uvjerena sam da su, poput mene i supruga, i WOW-ice i svi gosti imali odličan dan. Dan za pamćenje. Kako će biti: Luka će, kako čujem, uskoro do Robija u Kaldir, jedan drugom su kroz vino prenijeli iskustva, upoznali se i naučili ponešto – što i jest smisao i cilj ovakvih druženja. Rijetko kada vinari profesionalci mogu jedan drugome posvetiti toliko vremena. Nešto što nisam planirala, a mislim da se dogodilo, veza je dva vinara, ali o tome nešto kasnije… Ima neka tajna veza, rekao bi Bebek, a mi ćemo se složiti.

Anja Protrka – Čičak

*** TKO JE MOĆNA GOMILICA? O sebi kažu:
Moćnu gomilicu čine dva odrasla člana: muž i žena, Alen i Anja, koji su vinski entuzijasti, ali i tata i mama malim članovima moćne gomilice: Andreju i Pavelu, a njihove avanture zabilježene su kroz stranicu/blog Vinske ceste moćne gomilice. U avanturama je uvijek prisutan i vjerni pas, #Čarlithepas. Naziv moćna gomilica osobnog je karaktera, i iako neke podsjeća na rusku petoricu skladatelja, mi smo obiteljska petorka gdje su odrasli članovi zaljubljeni u VINO, a mali članovi nužno moraju s nama, (barem dok dok ne polaže vozački ispit). Moćni smo jer smo zdravi, sretni, zaljubljeni, znatiželjni i emotivni. Naše emocije pretočili smo u tekstove koje možete pročitati na Facebook stranici Vinske ceste moćne gomilice i na web stranici Vinskeceste.eu, a naše objave i slike možete pratiti i na Instagramu i Twitteru, na osobnim profilima Alen Čičak, Anja Protrka i instagram anja0606_wine, alen.cicak.3 i vinske_ceste_mocne_gomilice. No, mi smo i dalje odani aktualnoj i nezamjenjivoj usmenoj predaji. Naša odredišta su vinarije, jer mislimo da su to svojevrsni muzeji i kazališta, pozornice na kojima upoznajemo vinare i vinske ljude. Mi smo vinski entuzijasti koji dijele svoja iskustva kako bi svima koji vole uživati u finoj klopi i dobroj kapljici te prekrasnim pejzažima dali ideju gdje, kamo, kada i zašto.Orijentirajte se na našem Kompasu..ups..Winepassu.

Sharing is caring!