SPLITSKI ADVENT

Paris je bio jedan od sinova Prijama, vladara Troje a poznata je priča o zlatnoj jabuci s natpisom „najljepšoj“ koju je zbog igre i hira bogova, Paris trebao dodijeliti jednoj od tri boginje. Sve tri su ga pokušale podmititi: Hera mu je obećavala bogatstvo, Atena mudrost, a zavodljiva i erotična Afrodita savršenu ljubav. Jabuku je odlučio dati Afroditi, najljepšoj ženi na svijetu koja mu je zauzvrat ponudila svoju ruku. Afroditino porijeklo je nepoznato. Neki kažu da je bila kći vrhovnog boga Zeusa i božice kiše Dione, a neki da je rođena iz morske pjene i da je bila božica mora. Zahvaljujući svojoj ljepoti i čarolijama, postala je i jedna od najmoćnijih žena. Ni bogovi ni ljudi nisu joj mogli odoljeti a imala je više pomoćnika i pomoćnica, među kojima i Erosa, mladog boga ljubavi čijim ljubavnim strelicama nitko nije mogao pobjeći. Nije se, nedavno u Splitu, moglo umaknuti niti izvanrednim kapljicama istarskog vinara Milenka Matića. Pravo je zadovoljstvo bilo kušati njegovu odležanu malvaziju Afrodita, jedinstveni rosé Eros, Veneru (rimska božica pandan Afroditi) od prosušenih bobica malvazije…

U splitskom restoranu Ivice Vrdoljaka Zrno Soli, na prvom katu moderne zgrade u ACI marini, s pogledom od milijun dolara na grad, more, brodove i jahte, život su slavile žene, članice splitske udruge Women On Wine (WOW). U Splitu se često kaže: „Uvijek vjerni svom Hajduku“, a splitskog ogranka udruge WOW, koje komotno mogu reći: „Uvijek vjerne svom Ivici Vrdoljaku“.

Da bi žene bile potpuno zadovoljene, pobrinuo se sjajni vinar Matić iz Istre, jer uz uvijek izvrsnu kuhinju Zrna soli, trebalo je popiti i dobru kapljicu. Na početku, iskusni igrač hrvatske vinske scene se predstavio i svi su odmah zapamtili: 24 hektara vinograda i 11 etiketa! Milenko Matić je vinar iz malog mjesta Baškoti s vinogradima koji se nalaze unutar vinskog trokuta Višnjan – Kaldir – Vižinada. Ljubav prema crvenoj istarskoj zemlji, vinovoj lozi, grožđu i proizvodnji vina, već generacijama, više od jednog stoljeća, s jednakim žarom živi u obitelji Matić. Večer je započela sa svježom, lepršavom i mineralnom malvazijom. Vrlo pitka, aromama zavodljiva, ali nimalo napadna a uz nju su izvanredno prijali morski zalogajčići: tatarski od tune, carpaccio od sabljarke, salata od hobotnice, savur od lice.

Uslijedilo je drugo vino, malo neobično a svakako vrijedno kušanja: Matić rosé Eros od autohtone istarske sorte muškat ruža (80%) i internacionalne sorte muškat žuti 20%. Nježno su zamirisale latice ruža, a unatoč aromatičnosti po kojoj su muškati prepoznatljivi, ovaj rosé je suptilna i izvrsno izbalansirana ljubavna priča dvaju muškata.

Potpuni sklad s tako zanimljivim i lijepim vinom postigle su poslužene trakice pečenih liganja u pjenici od dimljenih dagnji uz poneki hrskavi komadić oraha.
Domaći ravioli punjeni grdobinom i pancetom, u šugu od brudeta, dobitna su kombinacija uz treće vino, divan pitki merlot svilenkastih, baršunastih nota bobičastog voća, šljiva uz poneku notu duhana, berba 2020. Predivne li skladnosti! U tim trenucima nije teško u mašti otplutati u Istru gdje pjevaju ti Gustafi:
– Aj ča bin da
Aj ča bin da
Aj ča bin da
Da me sada kumpanja
I da lipo mi se smije
Z moje boce da pije…

U veselom raspoloženju ugodne prosinačke večeri pojavljivali su se upitnici: Gdje je više ta Afrodita? Kad će??? I, napokon je stigla. Isplatilo se čekati. „Čim ju je ugledao, zaljubio se. Bila je to žena lijepa, prekrasna, odjevena u haljinu boje neba, oči su joj bile boje vena, a kosa plava raspuštena sve do pasa. Izgledala je poput proljeća, a tako se i kretala, nečujno.“ (Homer). Afrodita je vino dostojno putene božice ljubavi i ljepote, koju dugo pamtiš po njenoj herbalnosti i voćnosti. Berba 2019, sazrijevala je godinu dana u velikim drvenim bačvama, razvila svoje sortne komponente i naglasila terroirski pečat. Uz lubina s roštilja i brokulu i ovdje je postignut fantastični balans. Nije se više znalo prilagođava li se hrana vinu ili vino hrani.

Polusuhi Muškat žuti ljubio se sa štrudlom od jabuka i grožđica, košaricama s kremom od pistacija s bobicama borovnice ili maline na kremi od čokolade, a poljupci kasne berbe prosušenih zrna malvazije slatke Venere, preplavili su dalmatinske fritule. Koji spoj! Brižni konobari, razdragani i veseli, usklađeni u ritmu, maestralno su diktirali tempo večere. Poslužena su ukusna jela, inovativna, uzbudljiva, estetski prekrasna; nezaboravna umjetnička djela i vrhunsko osjetilno iskustvo za sve sretnike, a u ovom slučaju – WOW sretnice. Bila je ovo večer otkrivanja neotkrivenog, večer u kojoj su se gošće osjećale kao bogovi na Olimpu, sve zahvaljujući organizatorici – voditeljici splitskih WOW-ica Adeli Viseković i njenim prijateljima Milenku i Ivici.
Veliko hvala Adela Zujic Viskovic, Ivica Vrdoljak i Milenko Matić.

Tekst: Nada Piacun

Sharing is caring!