Riječki WoW Advent

Božićni ili pred-božićni party riječkih WoW-ica održan je u režiji dopredsjednice Margite Belušić, Sare Prostran i Tamare Stipanović u romantičnom gradiću Kastvu, i to u jednom od najpoznatijih i najdugovječnijih gastronomskih kastavskih oaza, restoranu „Loža“.  Restaurant gurmanske mediteranske kuhinje, koji  vlasnik Marin Rančić uspješno vodi već 20 godina, WoW-ica Tamara je izabrala za ovo vinsko druženje – jer i zbog ugodnog ambijenta  ali i kulinarski  idealno mjesto za spontana WoW druženja. Marin je poznati kastavski ugostitelj a on i njegovo ljubazno osoblje pobrinuli su se da večer sparivanja pomno odabranih ukusnih zalogaja protekne u izvrsnoj atmosferi. Druženje je ovoga puta bilo i svečano, adventsko,  ali i tematsko, a tema posve prigodna. U predblagdanskom ozračju WoW-ice su uživale u zavodljivim mjehurićima prosecca koje je osigurala Sara Prostran, duša i srce riječke logistike i operative, jer je Filippo Tognana njen dugogodišnji poslovni partner, koji je, znajući  da je ljubiteljica dobrog vina, svako malo počasti vinom iz vlastite proizvodnje.

Da sve ne bi bilo samo uživanje, puko nazdravljanje, veselo i bezbrižno druženje, nego, kako to WoW-u priliči, ujedno i mala edukacija, pobrinula se dopresjednica udruge i predsjednica riječkog ogranka, sommmelierka Margita Belušić koja je  održala uvodno predavanje o proseccu. U zanimljivom izlaganju uživale su ne samo WoW-ice, nego i simpatizerke, i tako naučile ponešto ili proširile svoje znanje o ovom zavodljivom i sve popularnijem pjenušavom vinu.  Prosecco se radi od grožđa sorte Glera (kod nas se imena sorti pišu malim, a u inozemstvu velikim slovom, što je također zanimljivo), a postoji razlika između dva geografska položaja s kojih dolazi. Prosecco DOCG iz regija Conegliano,Valdobbiadene i Asolo  smatra se najboljim . Prosecco koji se proizvodi izvan ova tri mjesta, u regiji Veneto i u regiji Firuli-Venezia-Giulia označen je kao DOC. Prosecco se dobija charmat metodom sekundarne fermentacije u inox tankovima a prema ostatku šećera razvrstava se u tri kategorije. Svaki prosecco koji ima do 12 grama šećera po litri je brut, dok se najčešće se radi u Extra dry varijanti. Od prošle godine, prosecco smije biti i rosé…

Na radionici su gošće naučile i to i još mnogo a koliko su zapamtile, provjerile su odmah, na licu mjesta kroz mali test a pobjedničku bocu prosecca nije odnijela redovna članica WoW-a, nego simpatizerka Carola te je kući otišla s nagradom. Čestitamo! Obitelj Tognana jedna je od najvećih prozvođača glinenog crijepa u Italiji. Tradicija i dugogodišnja proizvodnja glinenih pokrova  obitelji Tognana utkana je i u sam naziv vinarije: Terrae d` Argilla (zemlja od gline). Kako se njihova tvornica nalazi u Trevisu, na vinogradima veličine  8 hektara,  započeli su s proizvodnjom prosecca i godišnje proizvedu 45 000 boca. Riječ je o dvojici braće, Filippu i Mattiji, koji uz sestru Gaiu, čine trojac koji tradiciju, znanje, visoku tehnologiju, iskustvo i strast  usmjeravaju u proizvodnju vrhunskog pjenušavog vina. Moglo bi se reći da je prosecco Terrae d’Argilla rođen iz mnogih priča: ljubavi, magije, života i strasti prema vinu i vlastitoj domovini.

Proizvode tri  prosecca:

  • Brut-3 grammi slamnato žute boje s blijedozelenom
    Njegove arome prizivaju proljeće; osjete se glicinija i drvo breskve. Okus je dobro izbalansiran, prevladava okus korice kruha što je kod pjenušaca vrlo poželjno osjete se i naznake šipka.
  • Brut: Buket mu je bogat i pun, u mirisu definitivno prevladavaju cvjetne arome bagrema i jasmina, u ustima je mekan, baršunast, harmoničan a okus mu je uravnotežen.
  • Extra Dry: perlanje je živo i postojano, miris je voćni sa svježim notama bijele breskve i jasmina, nježno podsjeća na cvjetne mirise sa slatkim nijansama cvjetova akacije. Okus je  dopadljiv, s blagim naznakama egzotičnog voća koje također kulminira u izrazito sočan okus.

Ovo je bila prilika  da WOW-ice probaju i  njihovo novo mirno vino Vinicius , blend od sorti chardonnay i glera. Zavodljivo, lagano vino koje je WoW-ice trenutno prebacilo u tople ljetne večeri. Uz proseco vinarije Terrae d` Agrilla  večer je – nesumnjivo – bila uspješna, a kakava je točno bila dalo bi se sažeto opisati ovako:   lepršavo , puno smijeha i dobre energije!

 

Tekst i fotografije:  WOW arhiva

Sharing is caring!