WOW, WINEBOX, Vino like i GAST – u veljači prevrtači

Splitske su WOW-ice izuzetno aktivne cijele godine, a ove veljače osobito briljiraju. Hrvatsko ime ‘veljača’ označava sve dulje dane, koji postaju sve veći (velji). U rimskom kalendaru naš drugi bio je posljednji mjesec u godini, a latinsko ime “februar” došlo je od riječi februarius, što je značilo čišćenje od grijeha. WOW-ice se nisu čistile od grijeha, jer ionaku su bezgrešne, pa su se uputile u goste novoj splitskoj vinoteci WineBox. Ovu impresivnu vinoteku autohtonih vina pribavljenih izravno od proizvođača, koja se teško mogu naći u običnim trgovinama i trgovačkim centrima, otvorila je Vino like, agencija za edukaciju, konzalting i promociju vina. Vlasnici Siniša Koceić i Alen Gulan
dobro su poznati u vinskim krugovima po radionicama i prezentacijama, a uz njihovo vodstvo WOW tradicionalno organizira izbor najboljih rosé vina na sajmu GAST u Splitu. U društvu s tako dobrim znalcima i ljubiteljima vina, odlična atmosfera je zajamčena a svemu je pridonijela odlično dizajnirana vinoteka u kojoj su najveće iznenađenje – visoke stolice sa sjedištem u obliku konjskog sedla pokrivenog bijelom kožom. Za WOW-ice su dečki pripremili degustaciju vina za koje misle da većina još nije kušala a one su se vješto uspele na sedla zamišljenih bijelih „lipicanera“ i dobro držeći ravnotežu i imaginarne uzde, laganim kasom krenule u čudesni svijet vina. Početak je bio pjenušac od graševine, kutjevačke vinarije Perak. Iduća je bila malvazija iz 2017.g mlade vinarije Valenta iz Istre za koju su dobili i svoje prvo priznanje, zlatnu medalju na Vinistri. Uslijedilo je narančasto vino od grožđa plavca malog sivog koje dolazi iz peljeških vinograda, a napravljeno je u podrumima Bura. Nakon toga, vino sorte pušipel iz međimurske vinske kuće Dvanajščak 2017. Samo ime sorte je izazvalo graju pa se imaginarni kas pretvorio u brzi galop. Pušipel je lagan, sorta slična zlatarici, zove se još šipon (navodno od francuskog c’est bon) ili moslavac, a Međimurci od te naizgled slabašne sorte proizvode ozbiljno i konkretno vino.Na kraju je na red došlo crno vino Dominus 2016. vinara Ive Deranja (poznatog po pjenušcu Perlan od malvasije dubrovačke) koji je lijepo složio kupažu merlota, vranca i caberneta. Završilo se sa sortom cabernet sauvignon 2012. baranjskog vinara Kalazića iz vinograda ekološkog pristupa, sa slikom vepra na etiketi. Nakon svega, uobičajeno fotografiranje i razgledavanje vinoteke pune polica… ruma, gina, whiskeya, tonika…Osobito je impresivan bio njemački gin Monkey 47 – od 47 trava, jedan od rijetkih koji se može piti bez dodavanja tonika. Rastanak je pao teško, ali je nastavak uslijedio 27.veljače na sajmu GAST.
Naime, ususret 7.po redu Festivalu Pink Day, najavljenom za 30. ožujka 2019. u Muzeju Mimara u Zagrebu a koji je specijaliziran za ružičasta – mirna i pjenušava – vina, splitske članice udruge WOW po treći puta su dodijelile svoju nagradu za rosé – odabran među vinima na splitskom festivalu GAST. U suradnji s agencijom Vino.like, potrudile su se i ove godine izabrati najbolje od najboljeg, a sve su dobile zadatak obići štandove vinara, kušati rosé, ocijeniti ih i izabrati svojih 5 favorita. Potpisanu listu favorita ostvaile su na centralnom štandu Vino Likea a onda je komisija u sastavu Kristina Jukić, sommelierka, Adela Visković, voditeljica splitskog WOW đira, Adela Gizdić, članica WOW-a, Siniša Koceić i Alen Gulan iz Vino Likea, zbrojili glasove i formirali Top 5.
Ocjene žena iz udruge WOW, iskristalizirale su 5 favorita: ROSÉ ROSALIA 2017 vinarije IURUS iz Slavonije, ROSÉ JOKAN 2018 vinarije SUŠIĆ iz Imotskog, ROSÉ ROSALIA 2018 vinarije IURUS iz Slavonije, ROSÉ 2018. vinarije SVIJETLI DVORI iz Baranje i ROSÉ CRVENO JEZERO 2018 vinarije GRABOVAC iz Imotskog. Ovaj posljednji je u konačnici izabran za šampiona, a komentari su bili: – Tako dobar, lepršav, zavodljiv…Sva vian iz Top Five dobila su diplomu koju je dizajnirača art-direktorica WOW-a, Vlasta Pirnat. Osim mirnih roséa, ove godine su se kušali i ružičasti pjenušci pa je odlučeno da diplomu dobije i jedan od njih koji je osvojio najviše WOW glasova, a to je DK PLEMENITA ROSÉ BRUT-PJENUŠAC vinarije DVANAJŠČAK-KOZOL.
Svoj izbor WOW-ice su prezentirale na radionici na kojoj je uz vođenu degustaciju rečeno mnogo toga korisnog i zanimljivog o rosé vinima: kako nastaju, u čemu je tajna njihove zavodljivosti i sve veće popularnosti. Kroz priču je vodila članica WOW, somelijerka Kristina Jukić a bili su prisutni i autori vina, vinari koji su iskoristili priliku da okupljene pobliže upoznaju sa svojim vinom i vinarijom.Posjetitelji su se, sukladno temi radionice i boji vina koje se izlaže – prigodno odjenuli u ružičasto, ili s ružičastim detaljem. Dodjeljena je i zahvalnica momcima iz Vino Likea, Alenu Gulanu i Siniši Koceiću, koji su i ove godine pomogli u organizaciji, nabavi vina, te pomogli točenjem vina na radionici.

Adela Visković, Sanja Muzaferija
Fotografije: Adela Visković

Sharing is caring!