WOW u Milanu

Od 15. – 18. studenog u Milanu je, u okviru najvećeg europskog enološkog, vinarskog i vinogradarskog sajma SIMEI (International Enological and Bottling Equipment Exhibition) a u organizaciji Donne del vino Italia, održan drugi po redu svjetski Forum žena i vina pod naslovom „Žene, vino, budućnost“. Na prostoru milanske Fiere Rho Forum je okupio se četrdesetak čelnih žena udruženja koje se bave i zanimaju za vino – iz cijelog svijeta – i barem još toliko iz zemlje domaćina.

 

Uz Talijanke, na Forumu su sudjelovale delegacije iz Argentine, Čilea, Austrije, Australije, Novog Zelanda, Gruzije, Francuske, Njemačke, Perua i Hrvatske, koju je predstavljala Sanja Muzaferija, osnivačica i predsjednica udruge WOW/Žene i vino. Muzaferija je održala predavanje i prezentaciju o udruzi, predstavila festival roséa Pink Day koji dogodine slavi okrugli deseti jubilej, govorila o vinskom tržištu Hrvatske za vrijeme i nakon COVIDa 19, te o vinskom obrazovanju. Predavanje su budno pratile sve predstavnice žena i vina svijeta te kasnije komentirale kako je to bilo jedno od najzanimljivijih izlaganja. Forumu je prisustvovala i Valentina Jakobović iz vinarije Jakob kojoj je to bilo nagradno putovanje osvojeno prošlogodišnjom pobjedom vina Jakob Cuvée 2015. u akciji koju WOW provodi svake godine pod naslovom „Što žene žele“. Dugogodišnja predsjednica brojnog udruženja Donne del vino Italia Donatella Cinelli Colombini izjavila je: – Zahvaljujući suradnji s UIV (Unione Italiana Vini) velika nam je čast da smo ponovno, tri godine nakon prvog Foruma, sada u normaliziranim zdravstvenim uvjetima, uspjele organizirati ovaj skup. Zahvaljujemo svima, pa i hrvatskim predstavnicima na dolasku i sudjelovanju, jer su žene u vinskom svijetu velika snaga, pokretač i znalci; čimbenik o kojem se itekako vodi računa i u proizvodnji i u potrošnji i u edukaciji, te je iznimno važno da se međusobno upoznaju, umreže, razgovaraju, podržavaju i smišljaju zajedničke buduće projekte.

 

S time u vezi u Milanu su sve sudionice potpisale dokument o međusobnoj suradnji i ujedinjenju te o zajedničkoj akciji međunarodne ženske mreže na propagiranju vinske kulture i odgovorne konzumacije vina. Žene u vinskom sektoru – vinarke, vlasnice restorana, trgovkinje vinom, novinarke, sommelierke i vinske stručnjakinje sporazumom su se obvezale organizirati kušanja, radionice, studijska putovanja; razmjenjivati iskustva i informacije iz vinske tematike. Također, potpisnice sporazuma će jednim tekstom godišnje surađivati s Wine World Magazinom koji se distribuira na 50 tisuća adresa u svijetu. Osim konferencijskog dijela i gala večere na kojoj su predstavljena vina iz podruma svih talijanskih regija a kojima su vlasnice i/ili enologinje žene, talijanske domaćice su gošće iz svijeta povele i na mini studijsko putovanje. Putovale su u zonu provincije Brescia i Verona, na potez koji se proteže južno od jezera Garda – a između Sirmione, Pozzolengo, Desenzano i Lonato, u regiji Lombardiji, s jedne, i Peschiere del Garda u regiji Veneto s druge strane. Cilj je bio upoznati Luganu, od 1967 zaštićenu sortu kao DOC. Grožđe od kojeg se Lugana proizvodi je Turbiana a od nje se dobiva pet različitih verzija Lugane: Lugana base, Superiore, Riserva, Vendemmia Tardiva i pjenušac – Spumante. Vinarije koje su obišle su Ca Lojera, Perla del Garda i vinariju Olivini. Sve vinarije su u vlasništvu žena i sve su s radošću primile svjetske gošće te obećale posjetiti Hrvatsku, s osobitim naglaskom na Pink Day.

 

Završna gala večera održana je u središtu Milana, u restoranu Osteria del Treno, gdje su se kušala vina iz svih talijanskih regija, čije su autorice odreda žene, članice Donne del vino Italia. Na jelovniku su bila tipična lombardijska jela, a Donatella Cinelli Colombini održala je divan i inspirativan govor. Vinske žene svijeta zabavljale su se do dugo u noć i nazdravile novim vinskim pobjedama i suradnji. Cin Cin!

 

Sharing is caring!