WOW-ice & škrlet: ljubav na prvi gutljaj

U vremenima u  kojima su nam druženja dobrim dijelom posve uskraćena, rjeđi su i izlet, posjeti vinarijama, kušanja i druženja. Ne treba posebno naglašavati koliko nam to teško pada kao druželjubivim vinoljupkama. U tom kontekstu, svaki odlazak u posjet vinariji i kušanje dobivaju dodatnu i posebnu dimenziju. Nakon kraćeg mirovanja, članice udruge WOW su se, tako, opet su se okupile i u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, predvođene Manuelom Maras a uz pomoć Meri Cipranić i Vlaste Pirnat – organizirale izlet u Moslavinu, točnije – u Popovaču. WOW društvu su se tom prilikom predstavile vinarije Trdenić i Lagena. Tomislav i Krešimir Trdenić bili su glavni (i divni) domaćini. To su dva su brata koja zajedničkim snagama kreiraju fantastičnu vinsku priču. Podršku i stručne savjete daje im i Tomislavova supruga, Mirela Trdenić, koja je nedavno na Agronomskom fakultetu doktorirala upravo na glavnoj moslavačkoj sorti, škrletu. Ova autohtona sorta poznata je i pod nazivom ovnek žuti zbog ovnolikog oblika grozda. Uzgaja se na stotinjak hektara vinograda, vino od škrleta je svježe, lepršavo, izražene aromatike bijelog cvijeća, breskve i ananasa te srednjih kiselina a osvaja nježnom aromatikom i ostaje u dugom i lijepom sjećanju. U kušaoni Trdenićevih su pomogle i vrijedne ruke Tomislavovih i Mirelinih sinova, Grgura i Jakova. Iako još školarci i oni pomažu da se obiteljska vinska priča lijepo razvija, širi, jača i produbljuje. Na površini od 16 hektara, obitelj Trdenić osim škrleta uzgaja i graševinu, pinot bijeli, pinot sivi, traminac i cabernet sauvignon.

Podrum je kapaciteta oko 100.000 litara, a odnedavno je u ponudi i pjenušac od škrleta napravljen klasičnom, šampanjskom metodom. Domaćini su upravo s pjenušcem dočekali gošće i odmah ih oduševili ovim izraženo svježim, mirisnim  i za nepce ugodnim vinom. Bio je to dobar početak prekrasnog dana. Grupi se pridružio  iskusni sommelier Tomo Jakopović  koji je preuzeo palicu u kušanju te stručno, edukativno i zanimljivo  vodio degustaciju, upoznao prisutne s vinima i dao vrlo korisne savjete o uparivanju hrane i vina koja su se kušala. Da je priča bila znaimljiva dokazale su WOW-ice postavljajući mnoga pitanja što je čak malo iznenadilo Jakopovića, jer su neka pitanja bila vrlo stručna i pokazivala da WOW-ice uistinu nisu samo ljubiteljice vina, nego ponešto i znaju a još više žele naučiti. Vlasnik vinarije Lagena, Sven Đozo, također se pridružio društvu i predstavio svoju vinariju i vina iz Iconic linije. Kušao se škrlet, pinot blanc, rosé i cabernet sauvignon. Vinogradi vinarije Lagena smješteni su iznad rijeke Ilove na istočnim obroncima Moslavine na površini od 6 hektara. Lagena je latinski naziv za bocu, a izgledom je mali trbušasti vrč za vino s uskim i dugačkim vratom i ručicom sa strane. Kao posuda za posluživanje vina koristila se još u 4. stoljeću prije Krista u staroj Grčkoj, a tu su tradiciju nastavili i Rimljani. Lagene su nekad bile obješene o drveni klin na zidu ispred podruma što je bio prepoznatljiv znak da se tu prodaje vino. Oblikom podsjeća na današnji dekanter, pa postoji mogućnost da je lagena preteča dekantera. Cabernet sauvignon je dekantiran i poslužen iz lagene. Nakon izdašnog doručka, uslijedio je i predivan ručak u kojem je glavna zvijezda bio šaran na rašljama, prepoznatljiv je specijalitet ovog kraja.

 

Vina koja su se kušala:

TRDENIĆ

Škrlet 2020, Slamnato žute boje, svježih aroma, voćnog karaktera i nježnog tijela. Aromatično, vrlo dopadljivo s mirisima zelene dunje, banane, breskve, proljetnog livadskog cvijeća.

Škrlet Private Collection 2017. ; Škrlet Private Collection 2015. Škrlet Private Collection iskazuje na mirisnom profilu zelene lubenice, bijelo cvijeće, bijele jagode, breskve i ananas. Na nepcu svilen, srednje kiseline i izražene mineralnosti. Odnjegovan je u podrumu posebnom vinifikacijom od grožđa s najboljih položaja.

Graševina 2020. Svježe i ugodno vino, intenzivnog mirisa, a dominiraju mirisi kruške, akacije, jabuke i lipe. Na kraju medne i citrusne note. Suho vino, srednjeg tijela i ugodnih kiselina.

Pinot bijeli private collection 2017. Mekano, zaokruženo i izuzetno uravnoteženo vino. Na nepcu vrlo ugodno i pamtljivo vino.

Strawberry wine Izuzetno zanimljivo, aromatično i zavodljivo vino od jagode. Gusto, toplo, meko i izraženog mirisa zrele šumske jagode.

 

LAGENA Iconic

Škrlet 2019. Na nosu čisto, s cvjetnim i voćnim notama (livadno cvijeće, agrumi). Miris je sortno prepoznatljiv i autentičan. Na nepcu je suho, ekstraktno i srednje punog tijela.

Pinot blanc 2020. Vino koje će tek izaći na tržište za mjesec dana. Lijepe svijetložute boje sa zelenkastim odsjajem, izražene aromatike. Na nosu cvjetne note, zrela jabuka i kruška.

Rose 2018. Čisti cabernet sauvignon. Boja je nježna, prozračna, s odsjajem ružičastog. Svježe na nosu, voćno, s asocijacijom jagoda i ostalog nježnog crvenog voća.

Caabernet sauvignon 2017. Istaknute su primarne arome u mirisu, floralni i voćni aspekti (ljubičice i crveno bobičasto voće, borovnice, kupine, višnja maraska). Živahno i dinamično na nepcu.

U svakom slučaju, u Moslavinu se isplati navratiti, osobito jer je Popovača od Zagreba udaljena samo sat vremena vožnje. Da biste u potpunosti doživjeli ovaj kraj, njegove prirodne ljepote i vina – uistinu vrijedi izdvojiti nekoliko sati jer je dobar provod zajamčen, vrhunska vina su popraćena odličnom hranom a domaćini – fantastični.

Dijana Grgić

Sharing is caring!