WOW i vina KAIROS u wine bar ZERU

Kairos je kod starih Grka bio obožavani bog sretnog trenutka ili zgodne prilike koju čovjek mora znati iskoristiti. Vjerovali su da Kairos pored svakog čovjeka protrči samo jednom, pa treba biti brz i uhvatit ga za njegov dugi čuperak na čelu. Propusti li se ta prilika – čovjek je, vjerovali su, propustio sreću. Mnoge su životne i poslovne priče započele s nekom sudbinskom zgodom pa tako i ona o vinima Kairos. Svoju su sretnu i zanimljivu priču članicama splitske udruge WOW ispričali članovi obitelji Jelavić: majka Inga, i sama dugogodišnja WOW-ica te sin Ljubo i kćer Mirna. Prvo se dogodila slučajna kupnja 12 hektara zapuštenog zemljišta na lokalitetu Babe iznad Trogira, u vlasništvu samo jedne osobe, što je u Dalmaciji prava rijetkost – a onda je pala i odluka o sadnji vinograda. I to bez prethodnog iskustva ili obiteljske tradicije! No, uz puno truda, ulaganja i vjere – rezultat nije izostao. Stvoren je danas prepoznatljiv brend „Kairos vina“ a danas je tu i obiteljski wine bar „Zeru“ u središtu Splita.


Svega ne bi bilo da nije bilo važnih početnih savjeta prijatelja vinara, Ante Grabovca, i stručne pomoći dr.sc. Gorana Zdunića s Instituta za jadranske kulture. Na Babama je posađen vinograd u kojem većinu čine domaće hrvatske sorte (kaštelanski crljenak i plavac mali), a tek trećinu strane. Pokazalo se da je to bio odličan izbor jer je sve veći interes vinoljubaca za izvorne sorte grožđa a otkad se utvrdila povezanost crljenka sa zinfandelom – i on je u fokusu javnosti.


Da li je ovuda protrčao Kairos ili nije, još se ne zna, ali je sasvim izvjesno da je vinograd promijenio životne puteve članova obitelji Jelavić. Ljubo Jelavić je zamijenio odvjetničku karijeru za strast i ljubav koju vino i vinarstvo daju i danas je alfa i omega obiteljskog posla. Sestra Mirna našla je svoje mjesto u wine baru, gdje kreativno sljubljuje vina s probranim zalogajima kako je bilo i prilikom ovog susreta s WOW-icama.


Uz još iznenađujuće svježi Rose iz 2016. od plavca malog, poslužene su suhe šljive omotane pršutom, mladi i zreli sir, masline i šipak dok je sjajni Cuvée iz 2013 (plavac mali, cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo) sljubljen sa sendvičem od trgane svinjetine, vlastoručno ukiseljenim crvenim lukom i mrkvom. Na kraju je poslužen medijski hvaljeni Crljenak iz 2015., uz domaću tamnu čokoladu s tostiranim lješnjacima. Vina Kairos nemaju mnogo etiketa, ali ih krase sve nabolje značajke moćnih vina autohtonih sorti Dalmacije u čemu značajan doprinos ima i enolog vinarije Nikša Zglav. Planovi za budućnost obitelji Jelavić su jasni: pratiti moderne trendove u uzgoju vinove loze jer je u njima budućnost napretka a najambiciozniji im je plan izgradnja vlastite vinarije. Za sada je moguće degustirati vina u vinogradu uz najavu te u wine baru Zeru u centru Splita. Ako netko msili da je sve na početku bila sreća prolaskom boga Kairosa pored obitelji Jelavić, današnji uspjeh govori o tome da je uspjeh svakako rezultat rada, promišljanja i velikog truda. Vjerujemo u njih i već se sada radujemo susretu u vinariji na obroncima vinograda odakle se pruža prekrasan pogled na srednjedalmatinsko otočje.

 

Tekst: Adela Gizdić
Foto: Adela Visković

Sharing is caring!