Vinski događaj mjeseca: predstavljena 4 hrvatska vina nagrađena visokim bodovima Decantera

Možda se vinske degustacije ove godine nešto manje održavaju, ali zato svaku priliku za ovakvim druženjem jedva čekamo. Pogotovo ako se radi o kušanjima kakva organizira udruga Women on Wine, poznate WOW-ice. Ovo posljednje održano je u prekrasnom ambijentu zagrebačkog Rooftop Laterala koji vodi WOW-ica Ana Lisak, a sve uz pomoć art-direktorice WPW-a i Pink Daya, Vlaste Pirnat i WOW-ice Manuele Maras. Tema druženja bila su vina nagrađena vrhunskim medaljama, tj. visokim bodovima u okviru najcjenjenijeg svjetskog vinskog natjecanja  Decantera za 2020. godinu.

Kako i priliči vrhunskim vinima, sve se događalo na vrhu zgrade, 26.katu s kojeg puca pogled na cijeli Zagreb a atmosfera je od samog početka bila takva da se nije znalo jesu li više uživali vinari, gosti, domaćice ili mediji. Svi okupljeni a sve prema uputama i sukladno epidemiološkim mjerama –  imali priliku probati vina četriju gostujućih vinarija čija je kvaliteta potvrđena na svjetskoj razini. Bila su to dva istarska vinara i dva vinara iz okolice Zagreba čija su vina ovjenčana u konkurenciji 16.537 vina iz 56 zemalja svijeta. Vinarija Kopjar osvojila je za svoja organska vina srebro i četiri bronce a dolaze sa sjeverozapada Hrvatske, tj. vinograde imaju na granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Potvrda da su na odličnom putu svakako su rezultati s ovogodišnjeg Decantera na kojem su za svoju Graševinu osvojili srebro, a za Sauvignon, Rajnski Rizling Chardonnay i Muškat Žuti broncu. WOW-icama i gostima donijeli su Graševinu i Chardonnay, a dojam publike je bio da su nagrade u potpunosti opravdane. Vinarija Košćak iz okolice Varaždina za svoj je Sauvignon iz 2019. osvojila srebro. Posebna snaga ove vinarije enolog je Luka Košćak za kojeg mnogi drže da je izuzetno nadaren i „nešto posebno“ na vinskoj sceni. Osam je  godina radio kao enolog kod čuvenog vinara Tomislava Bolfana a sada, osim što radi s drugim vinarima, njeguje i vlastitu vinariju.

Zanimljivo je da svatko tko s njim radi – dobiva Decanter nagradu, što očito nije nimalo slučajno. Probali smo njegov nevjerojatan pjenušac „2607“ koji je ime dobio po imendanu njegove kćeri Ane. To je pjenušac od crnog pinota, dobiven tradicionalnom šampanjskom metodom. Drugo njegovo vino bio je Sauvignon blanc koji je u Londonu ocijenjen kao najbolji hrvatski sauvignon. Vinariju Pilato, ovjenčanu zlatom, za Malvaziju Istarsku 2019, krasi 80 godina duga obiteljska tradicija proizvodnje vina. S obzirom da konkurencija na domaćem tržištu, a pogotovo u Istri, postaje svakim danom sve veća, vinarija Pilato je to shvatila kao dodatni poticaj. Na ovogodišnjem Decanteru osvojili su zlato za svježu Malvaziju 2019, koja je sve okupljene osvojila bojom, mirisom i okusom. Karakteristična je po nižim kiselinama i mineralnosti, a njen cvjetno-voćni karakter dolazi do izražaja točno onoliko koliko treba. I , „šećer“ na kraju: istarska Vinarija Cattunar – koja je osvojila 97 bodova i platinu za vino Nonno 4 Terre Malvazija 2015, što je upravo nevjerojatan uspjeh za vinariju iz Brtonigle. 4 Terre projekt je u kojem su istražili i pokušali iskoristiti sve karakteristike zemlje na kojoj se nalazi vinogradi. Malvaziju su tako zasadili na crnu zemlju koja uvjerljivo daje najviše strukturirane plodove, na crvenu zemlju kod koje se izražava mineralnost, bijelu zemlju kod koje se ističe cvjetni miris i sivu zemlju kod koje je najintenzivniji voćni miris. Odabrali su najbolje grozdove iz sva četiri vinograda i spojili ih u svojevrsnu kupažu, vrhunsko vino najvišlje kvalitete. Maceracija je trajala 240 dana, a vino je dozrijevalo u bačvi 30 mjeseci.Rezultat je upravo vino Nono koje naprosto oduševljava.

Teško je nakon  kušanja i uživanja svih ovih vina, opisati WOW druženje, ali valja reći da je to bila večer ispunjena vrhunskim vinom, dobrom atmosferom, ukusnim zalogajima i ugodnom glazbom u prostoru s najljepšim zagrebačkim pogledom. Teško da postoji bolja kombinacija za jedno poslijepodne.

 

Andrea Pančur

Fotografije: Mario Draušnik, Juraj Sremec

Sharing is caring!