Večer uz Bottega pjenušce u BuRa DesignStore

Kiša u Rijeci nije omela brojne WOW-ice i simpatizerke udruge da u utorak 12.11. izađu iz kuće, pa makar i nevoljko. Spremala se, naime, jedna posebna večer. Dok u Zagrebu, predsjednica WOW-a, Sanja Muzaferija, osmišlja svoj Wine & Design, Rijeka je iskoristila priliku i realizirala svoju večer vina i dizajna.  Žene koje i poznaju vino srele su žene kojima je dizajn stil života. I tražilo se mjesto više… Domaćin je bio  koncept modni dućan BuRa DesignStore  u središtu Rijeke koji je na jednom mjestu okupio renomirane hrvatske dizajnere koji se svojim izričajem i kvalitetom međusobno nadopunjuju, a zahvaljujući modernom i pomalo teatralnom ambijentu, prezentirani su na njima svojstven način. Tu su renomirani hrvatski modni i dizajnerski brandovi kao što su XD Xenia Design, Charlie Design, Maks Design, DNK by Nada Došen te Branka Donassy. Cijela modna priča u BuRa Design Storu zaokružena je na alternativni riječki način. Misao vodilja bila je pretvoriti „običan“ dućan u mjesto tematskih druženja i mjesto okupljanja šireg umjetničkog kolektiva.  U ovom je originalnom dućanu dom intelektualne umjetnosti koja je u službi mode, a sve zajedno čini jednu drugačiju i zanimljivu priču.

 

Kušala su se uistinu predivna vina iz talijanske obiteljske vinarije i destilerije BOTTEGA S.p.A. Vinska kuća s tradicijom dugom četiri stoljeća, na čijem čelu je posljednjih trideset i pet godina Sandro Bottega, kojeg je 2018. godine Riedel proglasio vinarom godine – uistinu ima što ponuditi. Ova obiteljska vinarija, dvadeset i druga je po veličini privatna vinarija u Italiji a može se pohvaliti vinogradima u srcu Toskane (Montepulciano), Valpolicelle (Valgatera) te onima u podnožju Dolomita, nedaleko gradića Conegliano – Bibano – Valdobbiadene, u domovini prosecca i finih grappa. Brand ambasadorica Bottega vina u Hrvatskoj, sommelierka (i pravnica) Ines Matić, predstavila je tijekom večeri tri pjenušava vina ove renomirane vinarije. Pjenušac dobrodošlice bio je  Il Vino dei Poeti Prosecco DOC, lagan i voćni, finog perlaža i ugodne svježine.  Predivna  Ines zanimljivo je vodila kroz vina i podsjetila nas što je to prosecco, kako se proizvodi, koja je razlika u odnosu na šampanjac i ostala pjenušava vina, a mi smo uživale u tim finim kapljicama u predivnom okruženju  BuRa Design Store-a.

 

Iza cijele priče o BuRi stoje dvije žene: majka i kći, Đulijana i Paula Knapić, koje su u „gradu koji teče“ odlučile pokrenuti jednu posebnu, „drukčiju“ modnu i dizajnersku priču. Ideja projekta je da se, uz prodaju odjeće hrvatskih modnih brendova i modnih dodataka hrvatskih umjetnika, u prostoru redovito održavaju najrazličitija okupljanja i druženja vezana uz riječku lokalnu zajednicu. Vlasnice  ističu da je  to od početka jedna ženska priča, od unutarnjeg uređenja do projekta i arhitekture. Prostor je dizajniran da bude višenamjenski pa se u slučaju brojnijeg okupljanja lako transformira. Upravo je tako  bilo i ovoga puta jer se okupio zavidan broj WOW-ica i prijatelja i prijateljica dućana i odreda su svi  uživali u dizajnu, vinu i finim zalogajčićima Stancije Kovačići. Drugi  Bottega pjenušac  večeri bio je njihov svjetski poznat pjenušac Bottega Gold, svilenkast i elegantni processo karakterističnih aroma citrusa, jabuke, kruške i bijelog voća,  koji, osim svojim organoleptičkim karakteristikama, dodatno osvaja ekskluzivnim dizajnom metalik zlatne boce. Baš je dizajn važan u kući Bottega i sasvim je sigurno pridonio prepoznatljivosti, pa i svjetskoj slavi ovog prosecca, postavši njenim zaštitnim znakom.  Tako je spoj s BuRa Design Store-om bio savršeno pogođen. Gošća večeri bila je riječka grafička dizajnerica Anja Zambelli Čolak, a ispričala je što je posao dizajnera u procesu brendiranja jednog vina: od boce do etikete i  kako je upravo dizajn proizvoda često presudan faktor zbog kojeg odabiremo baš neko vino na polici trgovine u slučaju da otprije ne znamo što je unutar boce.  Objasnila je kako odabir boje, oblika, grafike, logotipa  može  jedan proizvod  izdvojiti iz mase drugih, dati mu korak prednosti pred konkurencijom i kako, zapravo, dizajn „priča priču“.

Bottega Gold je definitivno vino koje se ne zaboravlja: kako  zbog dizajna, tako i zbog sadržaja. Na zlato ove krasne boce nadovezalo se i drugo zlato. Naime, druga gošća večeri bila je  dizajnerica nakita i umjetnica  Maja Sorić, koja u izradi svog nakita često koristi zlatne listiće. Kombinacija zlata i srebra s poludragim kamenjem nakit ove prave majstorice, koja je u svoj bogati životopis uvrstila i studij zlatarskog umijeća u Školi za primijenjenu umjetnost u Kairu, čini bezvremenskim i univerzalnim. WOW-ice su iskoristile priliku i svaki komad tog predivnog, originalnog, egzotičnog i glamuroznog nakita  dotakle, isprobale i zamišljale se kao potencijalne vlasnice. A neke su to i postale. Kraj večeri zaokružio je treći Bottegin pjenušac Il Vino del Amore Petalo Moscato, slatko pjenušavo vino od sorte muškat, bogatog i istovremeno elegantnog bukea. Na prvo kušanje osvojio je većinu WOW-ica. Sve u svemu, bila je to jedna prava  žensku večer u BuRi, večer okupljanja hedonistica, ljubiteljica dobrog vina, dizajna i života općenito – ukratko: večer o kojoj ćemo još dugo pričati.

 

Margita Belušić Gobić

Sharing is caring!