Udruga WOW upoznaje prigorske vinare u Taverni Kraljevec

Sada već na našim prostorima dobro poznata udruga, Women on Wine, nedavno je ponovno organizirala vinsko druženje za svoje članice. Za sve koji slučajno ne znaju, udruga Women on Wine osnovana je još 2011. godine a otada do danas marljivo rade na vinskoj kulturi, umjerenom uživanju u vinu, promociji ponajprije hrvatskih vinara i vinarki. WOW okuplja žene koje znaju ponešto  o vinu ili pak žele učiti, a najbolji način za to je organiziranje upravo ovakvih događanja gdje o vinu uče od samih vinara. Ovoga puta, druženje u Sesvetskom Kraljevcu bilo je posvećeno prigorskim vinarima i –  bilo je izuzetno zabavno.  Zašto je kušanje dogovoreno baš u Sesvetskom Kraljevcu? Zato što je tamo Taverna!

Priča je to koja traje od 1998. godine, ali se temelji na punih 45 godina iskustva i rada u ugostiteljstvu. Goste je pozdravio domaćin Mladen Fundelić koji je objasnio što je zapravo bila ideja ovog čuvenog mjesta a to je ponajprije bilo stvoriti mjesto koje će gastronomskom ponudom poštivati kulturu područja na kojem se nalaze.  Da je to doista istina svjedoči to da su upravo Fundelići i Taverna među rijetkim mjestima na kojima se po  tradicionalnoj recepturi spravlja specijalitet – popularne palačinke u “vajnšatou”. U svakom slučaju, Taverna je postala česti i idealan izbor za organizaciju domjenaka i događanja svih vrsta, a s uslugom koja je uvijek na visokoj razini. Ovog puta, članice udruge i njihovi gosti imali su priliku naučiti o posebnim sortama vina prigorskog područja a zahvaljujući trojici vinara koji su se ovdje okupili i predstavili razne sorte različitih berbi. Predstavio se vinar Marijan Tomurad koji je jedan od rijetkih na ovom području s uređenom kušaonicom. Osim njega, bio je tu i vinar iz vinarije i poznatog Izletišta Kos – Jurišić koji je sa svojim chardoneyom osvojio bronzu na prestižnom Decanteru, te vinar iz vinarije Kunjko koji osim vina, u svojoj ponudi ima rakije i likere.

Autohtona sorta ovog kraja je kraljevina o kojoj mnogi ne znaju mnogo a okupljanja poput ovoga koje je organizirao WOW – mogu to uspješno promijeniti i pridonijeti da se i vina Prigorja pomalo počnu prepoznavati kao važna i kvalitetan. Kad je riječ o kraljevini, doista se radi o zahvalnoj sorti, pa je želja vinara  da od nje naprave brend kakav, vjeruju, zaslužuje. Kušala se Kraljevina Tomurad i Kos-Jurišić dok je vinarija Kunjko ponudila kupažu kraljevine, moslavca, šipona i rajnskog rizlinga. Osim toga, iz vinarije Tomurad degustirao se Pinot bijeli i Muškat, iz vinarije Kos-Jurišić Sivi pinot i nagrađivani Chardonnay, a iz vinarije Kunjko ponuđen je rajnski rizling i muškat. Sva su se vina super uparila s  ponudom domaćih narezaka – od kojih je posebno zanimljiva bila jelenja salama. Slatki muškat na samom kraju pokazao se kao idealna kombinacija s već spomenutim palačinkama u „vajnšatou“ čiji je okus mnoge vratio u neka prošla vremena.

Andrea Pančur i Sanja Muzaferija

Sharing is caring!