Tvoja krv i moja: G&J vino u “Jadranki”

Kad se dogodi da se iste večeri u Zagrebu odvijaju čak četiri zanimljiva vinska događanja, vrlo je teško odlučiti kamo poći. Jedno je bio WOW događaj, točnije druženje u showroomu Priroda liječi – jedne od najtalentiranijih proizvođačica kozmetike u Hrvatskoj, ako ne i najtalentiranije, nagrađivane i međunarodno priznate WOW-ice Mirjane Brlečić – gdje se uz predivnu kozmetiku kušalo vino Fakin rose i to iz 6-litarske boce Imperial. Drugo su bili Vinski razgovori Tomislava Stiplošeka i Silvije Munde uz WOW-icama dragog gosta, Petra Polettija i njegova vina, dok je kod WOW-ice Jelene Šimić-Valentić, u Pupitresu, gostovao međunarodni vinski stručnjak Darrel Joseph s vinima Armenije. Ipak, ovaj tekst posvećujemo jednom od najzanimljivijih događanja 28. studenoga u hladnoj zagrebačkoj noći – prezentaciji i kušanju vina G&J – vrlo neobičnog imena «Tvoja krv i moja« koja je održana u šarmantnom bistrou Jadranka u Vukovarskoj ulici, tik do MIVA Galerije vina.

 

O svojim vinima su govorili autor Gino Matulić, zaljubljenik u francuski, točnije – bordoški vinski stil i njegova partnerica Jadranka Svaguša, a stručna voditeljica bila je sommelierka Nina Levičnik, doktorica arhitekture, ali i vrsna poznavateljica vina. Kad Gino pokloni ili proda bocu svoga vina, njemu dođe da se rasplače. To su ljudi koji toliko obožavaju svoja vina, kao da su im djeca, poseban su i zanimljiv par, a vina su im …..mmmmmm. Jadranka i Gino su sa svima rado podijelili svoju uistinu zanimljivu vinsku priču koja je započela davno, u Francuskoj, gdje se Gino upoznao s vinima kakva je poželio stvoriti i sam. Želja je tinjala, ali se prava inspiracija dogodila u jednom trenutku, brzo, iznenada i – uz stihove irskog pjesnika Williama Butlera Yeatsa: „Nothing but that to prove your blood and mine…“

Prva berba bila je 2009. godine kad su od tipičnih bordoških sorti: cabernet sauvignona i merlota, proizveli svega dvije bačve vina. Budući da ne posjeduju vlastite vinograde, odlučili su se za Benkovačko-stankovačko vinogorje i to za grožđe iz ekološkog uzgoja. A stil vina bio je jasan od samog početka – veliko crveno vino po uzoru najvećih iz Bordeauxa. Nakon neočekivanog uspjeha berbe 2009., naredne su berbe iznjedrile veće količine ovog krasnog vina. U njemu je cabernet sauvignon kao „muškarac“, merlot kao „žena“, a njihovi mirisi i okusi sljubljeni su u jedinstvenu cjelinu koja se zove „savršenstvo“ – kažu Jadranka, po profesiji kazališna producentica, i njen Gino. Uvjereni su da je vino živo biće i zato mu žele omogućiti sve što je potrebno – zrak, hranu, ljubav pa čak i klasičnu glazbu. Na ovom kušanju – gosti su imali priliku degustirati G&J vina berbi 2012., 2013 i 2015. Tehnički to izgleda kao u tablici – ali u doživljaju – bilo je fantastično.

 

 

  1. – cabernet sauvignon + merlot, alkohol: 14,3% vol., kiseline: 6,0 g/l 
  2. – cabernet sauvignon + merlot, alkohol: 14,6 % vol., kiseline: 6,3 g/l
  3. – cabernet sauvignon + merlot + cabernet franc, alkohol: 13,7 % vol., kiseline: 5,8 g/l

 

Fotografije: Mirko Janković

 

Sharing is caring!