Susret književnog kluba „Vinske mušice“ riječkih Wow-ica

Riječke članice udruge WOW redovito se susreću s vinom, ali i s knjigom, u ugodnom prostoru Edukacijsko – rehabilitacijskog kabineta LogoSens, profesorice Tatjane Brusich. Upravo je ovdje svoj „dom“ pronašao književni, tj. čitateljski klub Vinske mušice, nastao iz zajedničke ljubavi prema knjizi i vinu, a postoji nešto više od godine dana. U svojoj prvoj godini aktivnosti članice su se prisjetile školske lektire, ponovno iščitale pa i reinterpretirale neke dobro poznate knjige i njihove junakinje poput „Gospođe Bovary“, „Ane Karenjine“ i „Zlatarevog zlata“. Posegnule su i za „Ljubavnikom“, Marguerite Duras te „Mramornom kožom“, Slavenke Drakulić – ostajući na tragu zanimljivih književnih heroina i njihovih ukoričenih, imaginarnih i stvarnih života. Jedno je sigurno, i lektira je lakša kad se poveže s dobrim vinima, a sve pod stručnim vodstvom dopredsjednice WOW-a, Margite Belušić Gobić.

I u novu, 2020. godinu Vinske mušice su ušle uz poticajne knjige koje su već unaprijed obećavale dobru i živahnu raspravu na druženju. Na prijedlog sada već slavne blogerice i vlasnice uspješnog digitalnog formata Čitaj knjigu, inače vjerne WOW-ice, Alis Marić, a uz suverenu pomoć i vođenje profesorice i knjižničarke Maje Cvjetković  – dogodila se lijepa i poticajna čitateljsko-vinska večer. Vinske mušice su čitale knjige „Tupa bol“, Milene Agus, po kojoj je snimljen i film s Marion Cotillard u glavnoj ulozi te autobiografiju zvijezde konceptualne umjetnosti Marine Abramović, „Prolazim kroz zidove“. Potpuno različite u atmosferi, stilu i pristupu problematici, obje knjige izazvale su jednako živahnu raspravu. Milena Agus povela je na putovanje Mediteranom kakav je bio nekada; na predivnu, divlju Sardiniju. Uz „Tupu bol“, Margita Belušić predložila je talijansko vino sorte vermentino, jedne od triju autohtonih bijelih sorti koje uspijevaju na Sardiniji. WOW-ice su se složile da je to suho bijelo vino, citrusnih mirisa; svježe i blago mineralnog okusa – svojim mirisom i okusom dostojno dočaralo Cagliari, predstavljen u knjizi Milene Agus. Autobiografija Marine Abramović „Prolazim kroz zidove“, intimni je uvid u privatni život svjetski poznate umjetnice, ali ujedno i manifest njezine umjetnosti.

Preko bolnog odrastanja u Beogradu, kompliciranih obiteljskih odnosa, propalih ljubavnih veza, Marina izrasta u umjetnicu koja fascinira suvremenu svjetsku kulturnu scenu. Iznimne energije kojom želi transformirati, najprije sebe, a onda i „Drugoga“, Marina Abramović ne prestaje iznenađivati, šokirati, ali i izazivati divljenje. Bilo je teško izabrati vino koje bi pristajalo tako kompleksnoj ličnosti, no nakon razgovora o pročitanom, Margita Belušić Gobić predložila je chianti classico kao primjer moćnog, a svjetski poznatog talijanskog vina.  Chianti classico sadrži najmanje 80 %  grožđa sorte sangiovese, dolazi iz Toskane, iz točno  geografski definiranog malog područja između Firenze i Siene (zbog čega su se godinama ta dva velika grada i svađala kome će „pripasti“ Chianti). Vino je moćne crvene boje, pun cvjetnih nota i mirisa trešnje, srednjeg tijela, blagih tanina, suho, harmonično, dugačkog izbalansiranog okusa… I doista, uspješno je pristalo uz karakter osebujne umjetnice koju nećemo lako zaboraviti ni zbog njene umjetnosti, ali ni zbog knjige. Topla preporuka za čitanje!!

Na kraju možemo reći da bi se ovaj izvještaj lako mogao nazvati i „Kako su Vinske mušice, Prolaskom kroz zidove, uspješno pobijedile Tupu bol“.

Druženje je bilo tako upečatljivo da je o njemu izvijestio i Novi list.

 

WOW

 

Sharing is caring!