Što žene žele, ili bolje: što želimo mi, WOW

Naša udruga WOW, ili kako nas popularno zovu WOW-ice, itekako je aktivno angažirana na području kulture stola, a članice intenzivno promoviraju sva vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu. Već osam godina zaredom uspješno se organizira sada već afirmirana i svake godine itekako očekivana akcija ocjenjivanja vina godine pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE. 

Izbor je zamišljen u tri razine selekcije. Prva razina izbora je da svake godine drugi sommelier, svojevrsni vinski „kustos“,  selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom  šećera) i pjenušci. Do sada su selekcijske liste kao vinski selektori stvarali sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos dok je ove godine ta počasna dužnost pripala Filipu Saviću. Sommelierima/stručnjacima koji rade listu nikada se ne miješamo u posao i apsolutno poštujemo njihov prvi i početni izbor od kojeg dalje i kreće cijela izborna priča.

U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 400, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom da se dobiju finalisti (njih 12). U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski obrazovane i upućene članice – kušanjem naslijepo. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a sveukupni pobjednik u režiji WOW-ica putuje u jednu vinsku regiju svijeta. Tako je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković Champagne, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, a predstavnica Meneghettija u Toscani. Posljednji pobjednik, Alen Bibić sa svojim prošekom Ambra, zbog obveza nije otputovao na svoje nagradno putovanje.

Na nedavnoj dodjeli u zagrebačkom restoranu Balon – objavljene su nagrade za 2018. godinu, o kojima je ovoga puta finalno odlučivao žiri u sastavu: ugledna sommelierka Karin Rupena Perdec (predsjednica žirija), Ines Matić (sommelierka) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke i wine bara Bornstein). One su izabrale pobjednike u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika.

U finale su ušli:

Pjenušci –  Blanc de Noir, vinarije Peršurić  i Pavel, vinarije Šember, a pobijedio je – Blanc de Noir, vinarije Peršurić. 

Bijela vina: Meneghetti White 2017,  vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić- Klasnić. A pobijedio je Meneghetti White 2015.

Ružičasta vina: Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti i Rose Galić 2017, vinarije Galić. A pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti.

Crvena vina: Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin. A pobijedio je Il Primo, vinarije Fakin.

Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker. A pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker.

A Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin – a pobjednik će u društvu predsjednice udruge putovati u Baranju i mađarski Vilanj. Dodjelu je, uz 8. rođendansko slavlje  vodila tv-zvijezda Ljiljana Vinković a okupljene WOW-ice, mediji i vinari – dobitnici  u odličnom su raspoloženju slavili uz delicije iz Balona i finalna vina do kasno u noć.

 

Tekst: WOW

Fotografije žirija: Silvija Munda

Fotografije dodjele: Rene Karaman

 

Sharing is caring!