Prva WOW vinska škola

S obzirom na najnovije odluke udruge WOW da nakon 8 godina postojanja malo pojačaju edukativni pristup bez da naštete zabavnom aspektu, putovanjima i promociji hrvatskih i drugih vina te umjerene konzumacije alkohola, s početkom školske godine i povratkom članica u Zagreb – održana je i prva WOW „vinska školica“. Ambijent Rooftop Lateral Champagne Bara na 26 katu u vlasništvu humanitarke i inspirativne poduzetnice, WOW-ice Ane Lisak, u utorak 15. listopada 2019. bilo je poprište dugo očekivanog susreta Kutjeva i WOW-ica. Ali, kad se nešto dugo čeka, znači da se i isplati. I doista, vinarija Kutjevo se iskazala, a osobito njene dvije ženske predstavnice, Valentina Silović iz marketinga i enologinje Zrinke Vinković Jergović, a uz svesrdnu podršku Matka Kovačića.

U druženje je uvela predsjednica, Sanja Muzaferija, koja je dugo godina pokušavala ostvariti suradnju s jednom od naših najvećih vinarija, a to je na koncu uspjelo Vlasti Pirnat, art-direktorici WOW-a i autorici divne i nagrađene etikete za premium rose vino podruma Kutjevo. Kutjevo je za WOW-ice priredilo svojevrsnu vinsku školicu koja ipak nije bila sasvim “ozbiljna“ i zahtjevna, nego su WOW-ice kući ponijele pitanja na koja mogu odgovoriti same sebi, u miru svoga doma , a ponajviše se tiču – naravno – vina i Kutjeva. Za tu priliku podijeljene su i brošurice s mnogim i važnim zanimljivostima i detaljima o vinu. I ne samo Kutjevu. Klasičan vid vinske prezentacije pretvoren je u ugodan i ležeran razgovor o onome što nas sve povezuje – vinu. Vodio se živ i konstruktivan razgovor kojim su pokrivena široka područja vinske proizvodnje i proizvodnje visokokvalitetnih i premium vina.

Na početku smo obavješteni kako su na žalost WOW-ica , a na iznimnu sreću Kutjeva, već u kolovozu rasprodane sve količine kako premium roséa namijenjenog HoReCa kanalu, ali i roséa namijenjenog retail kanalu prodaje. Međutim, obećali su nepravdu ispraviti na proljeće 2020. kada je najavljeno puštanje novih berbi na tržište, kao i dolazak na 8. Pink Day 21. ožujka iduće godine. Iz Kutjeva, vinske prijestolnice kontinentalnog dijela Hrvatske, u sjajnoj i opuštenoj atmosferi, prvo smo imale priliku kušati pjenušac od 100 % graševine, a onda međunarodno nagrađivana bijela i crvena vina. Kako i dolikuje, večer smo započeli aperitivom, tj. pjenušcem Maximo brut, prvim hrvatskim pjenušcem od sorte graševina, proizvedenim klasičnom metodom u kojemu se nalazi sve ono što pjenušac mora imati – svježina, ugodna i nenametljiva sortna aromatika, ali i nešto ozbiljniji izričaj i snažnije tijelo koje Maximu daje karakter. Graševina je apsolutni brand vinarije i uskoro će proslaviti 100-godišnjicu “razotkrivanja” potencijala sorte, koja godišnje proizvodi 5 milijuna litara vina. Vinarija Kutjevo s graševinom može, pa, gotovo sve. Dovoljno govori podatak kako su iskusni u proizvodnji svježih laganijih graševina, kompleksnijih i odležanijih, predikatnih, ledenih vina od spomenute sorte, a ukoliko imate želju u vinariji Kutjevo možete zatražiti i arhivsku graševinu (iz primjerice 1963). Nakon pjenušca degustacija se nastavila uz vrhunski Chardonnay berbe 2018. koje pokazuje kako vinarija Kutjevo ima pod kontrolom i segment proizvodnje visokokvalitetnih vina od internacionalnih sorti. Karakteristično svjež, a opet dovoljno karakteran i aromatskim profilom ugodno ispunjen. Iduća je bila graševina de Gotho berbe 2018. osvajačica zlata na nedavno održanom Mundus Vini Summer Tastingu u Neustadtu i tako potvrdila da je 2018. godina iz koje kompleksna bijela vina. Tu je i novi vizualni identitet u dominantnoj žutoj boji, a vino je bogatog tijela, dugog retrookusa osjetne voćne aromatike.

Dio fermentacije Graševine de Gotho odvio se u slavonskim bačvicama pa se u vinu osjeti sasvim nježan dodir drveta u organoleptičkim senzacijama. Iznenađenje večeri bilo je premijerno kušanje netom rekreiranog vina koje je izmamilo široke osmijehe i uzdahe… Bio je to Maximo Bianco berbe 2018., kupaža kraljice graševine i traminca. To je polusuho vino sjajne svježine, koncentriranih, a suptilnih cvjetnih aroma, užitnog i dugog retrookusa i naprosto poziva na – još. Iznenađene WOW-ice nisu krile oduševljenje kupažom i nesvakidašnjim odabirom sorata u njoj. Degustaciju smo završili uz vino bordoškog stila Maximo Nero berbe 2016. nenadmašne voćne aromatike i srednje punog tijela, ugodne svježine i pitkosti. Maximo Nero je kupaža sorti cabernet sauvignon, merlot i syrah te dokazuje kako se u Kutjevu ne zaboravljaju niti crvene sorte. Ulaganjem u nove barrique bačvice od slavonskog hrasta u Kutjevu pokazuju da žele eksperimentirati s različitim stilovima i paljenjima bačvica. U vinogradima se vrši pažljiva selekcija, urod se smanjuje kako bi crvene sorte pokazale svoj puni potencijal. Očito, očekivanja su velika i žele se ponositi i tim vinskim segmentom.

Ako nas pitate, jesmo li se nakon ovoga susreta opet zaljubili u vino, njegovu različitost i sva njegova naličja odgovor je da, naravno, jesmo. Itekako. I zato jedva čekamo još. Još Kutjeva, još graševine, još nesvakidašnjih kupaža, još sličnih susreta i još najmanje osam narednih stoljeća proizvodnje visokokvalitetnih vinskih kapljica vina. I, naravno, čekamo poziv na izlet u Kutjevo.

Fotografije Marko Čolić

Sharing is caring!