Prva riječka vinska školica: Intro u vinski svijet

25. siječnja 2020. među riječkim članicama WOW-a tražilo se mjesto više za prvu „oficijelnu“ vinsku „školicu“ koju je vodila sommelierka Ines Matić. Tako se te večeri frizerski salon“ 4 –look Academy u centru Rijeke, prostor koji i inače odiše luksuzom i elegancijom, transformirao u svojevrsnu glamuroznu učionicu ispunjenu svjetlom koje se reflektiralo u brojnim vinskim čašama. Za ugođaj je, međutim, uvijek najvažnija energija okupljenih – a ovoga puta bila je to pozitivno znatiželjna energija koju sa sobom donijele WOW-ice.

Premda sve one već od učlanjenja, kroz razna druženja i kušanja uče o vinu, cilj ove prve službene radionice-školice bio je utvrditi osnovna znanja a neke članice koje su se relativno nedavno uključile, upoznati s vinskim bon-tonom, osnovama posluživanja vina i temeljnim znanjima o svijetu vina, s posebnim naglaskom na usvajanje terminologije organoleptičke analize vina te razvijanja vještina i tehnike degustacije vina. Tijekom dvosatne radionice polaznice su imale priliku kušati ukupno pet vinskih etiketa: od pjenušca, preko bijelog i rosé vina, do crvenog vina i pjenušavog desertnog vina.

Ines Matić, inače pravnica i docentica na Pravnom fakultetu gdje predaje rimsko pravo, svojom je elokvencijom, znanjem, načinom prezentacije, šarmom i strašću prema vinu očarala sve prisutne. U tome joj je pomogao šarmantni samozatajni vinski znalac, sommelier Josip Orišković, koji se savršeno nadovezao na svaku temu i vino, te učinio večer još zanimljivijom. Edukacija, ali i uživanje, započeli su kao to i treba biti – pjenušcem. Bio je to prosecco Bottega Gold, talijanske vinarije Bottega. Na primjeru ovog vina WOW-ice su naučile razliku između šampanjca i prosecca, tradicionalne i charmat metode proizvodnje pjenušaca, a ujedno su započele i vježbanje organoleptičke analize, detektirajući tipične sortne karakteristike prosecca s Valdobbiadene brežuljaka, nastojeći prepoznati elegantnu svježinu i baršunaste mjehuriće, kao i profinjene arome bijelog cvijeća, zelene jabuke, kadulje i meda. Sukladno pravilu da se prvo poslužuju vina s manje alkohola i ona koja se piju hladnija, a potom vina s više alkohola koja se piju nešto toplija, degustacija je nastavljena kušanjem malvazije iz 2018. godine Vina Laguna Festigia.

Cilj je bio naučiti prepoznati temeljne karakteristike sorte, što su polaznice – uspješno i učinile opisujući vino kao zelenkasto-žuto, kristalno bistro vino, u čijem mirisu se primarno ističe koštunjićavo voće, a potom i citrusi te akacija, dok je na okus svježe i mineralno, uravnoteženo i prilično dugotrajnog intenziteta. Zatim su kušale rosé iz 2018. godine, također Vina Laguna, koji je poslužio kao idealan primjer za razgovor o različitim nijansama rosé vina: od nježne boje lososa sve do intenzivnih pink nijansi. U Vina Laguna Rosé oduševio je i ružičastom bojom i aromama malina i jagoda te osvježavajućim voćnim okusom. Zaključak je bio da bi ovo vino savršeno prijalo jedne ljetne večeri na terasi, uz more. Večer se nastavila uz jedno ozbiljno crveno vino, Vina Laguna Festigia Merlot iz 2016. godine, koje je savršeno poslužilo za vježbanje prepoznavanja duboke rubinski crvene boje, kompleksnih mirisa s izraženim bobičastim crnim voćem, ali i tercijarnim aromama drva, vanilije, kave i zimskih začina. Oduševljenje ovim vinom punog tijela je raslo s njegovim kušanjem, s obzirom na svilenkaste i zrele tanine te nježne kiseline, kao i trajnost okusa. Ne čudi da je na prošlogodišnjem „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“ Merlot Festigia nagrađen zlatom jednom od strane najprestižnijih svjetskih enoloških natjecanja za merlot i cabernet sauvignon.

Kako je večer odmicala, WOW-ice su bile sve opuštenije i slobodnije u svojim opisima vina, a ova edukativna i interaktivna večer završila je kako i priliči, svojevrsnim šećerom na kraju, odnosno tekućim desertom. Posljednje se kušala još jedna etiketa vinarije Bottega – Petalo Moscato Il vino del Amore, prema kojem se istoga časa rodila ljubav. Bogat i intenzivan miris i aromatika muškata osvojili su WOW–ice i prije samog kušanja, a dojam je potvrđen kušanjem. Riječ je o pjenušavom slatkom vinu sa svega 6,5 % alkohola, a poslužilo je za učenje važne lekcije: visoki udio šećera u vinu traži i visoke kiseline. Vjerojatno još nikad i u nijednoj školi vrijeme nije tako brzo prošlo – kao u ovoj pa WOW-ice jedva čekaju nastavak.

 

Margita Belušić Gobić i Ines Matić za WOW

 

Sharing is caring!