Održan je deveti po redu eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’

Deveti po redu a prvi izvan Zagreba, eno-gastro projekt  ‘Vino uz žlicu’  iza kojeg stoji Mustafa Topčagić, predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu, a u okviru lifestyle događaja modniALMAnah Women’s Days.

Gostovanje na Plitvicama bilo je više nego uspješno, a ostvareno je u suradnji sa zagrebačkim bistroom Lažni svjedok, kojeg je predstavio njihov voditelj poslovanja Marko Mažar, najavivši skoro otvaranje istoimenih podružnica na Cvjetnom trgu (pizza, tjestenine) i Jankomiru (grill). Nino Đurina, chef Lažnog svjedoka, pobrinuo se za vrlo ambiciozan slijed od pet jela. Za dobrodošlicu, kao fingerfood, poslužene su bruskete s patéom od jetara (pileći s tartufima, a pačji s komadićima prsa ukrašen klicama).

Nepogrešivo ih je pratio živahno perlajući Brut pjenušac Soldo 2018 (od chardonnaya, rađen klasičnom metodom), koji se ovom prilikom premijerno predstavio okupljenima. Glavna vinska zvijezda večeri bio je vinar Gojko Soldo iz Vetova, ponajboljeg položaja u kutjevačkom kraju, koji je osobno prisustvovao a uz pomoć sina Mirka promovirao još četiri etikete iz svog podruma. Uz krem juhu od šparoga degustirao se Pinot sivi 2020, kojem je vrhunsku kvalitetu i povisok alkohol (13,5%) dala tuča, koja je znatno „obrezala“ grozdove, ispričali su vlasnici. U jelu kao što je bio slasni crni rižoto s velikim kozicama i pestom od medvjeđeg luka, s Faustina maslinovim uljem, obično bi se uživalo uz robusni plavac ili neko drugo snažno crno vino. No, eksperiment s Graševinom 2019 jakog tijela pokazao su uspješnim. Samo su poneki degustatori, nenavikli na al dente stil riže, poželjeli da je riža bila malo više kuhana.Vjerojatno je to presudilo da su Dimljena pačja prsa na salati s čipsom od batata i butargom od cipla odabrani za najbolju kombinaciju s visokoalkoholnim (14,5%), ali vrlo pitkim Merlotom 2019. Na kraju je slijedio slasni desert, Semifreddo praćen lepršavin aromama Traminca mirisnog 2020.


Vinarija Soldo u svom podrumu ima još desetak etiketa, a sve ih karakterizira izvrstan odnos vrijednosti za novac u što se najbolje mogu uvjeriti vinoljupci koji se opskrbljuju u Vrutku. Gosti su, osim u vinima, mogli uživati u likerima i rakijama čuvene buzetske Aure Mišela Sirotića (Teranino, Medenica i Biska) te koktelima na bazi Karbun Gina, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021, a lani srebro na London Spirits Competitionu. Istinske gastroljupke među novinarkama, glumicama i poslovnim ženama su, prema vlastitim afinitetima, dopunjavale poslužene delicije bučinim i hladno prešanim suncokretovim uljem OPG-a Mladena Cesarca iz zagorskog Oroslavja te ekstradjevičanskim maslinovim uljem Faustina OPG-a Josipa Kulaša iz Polače kraj Zadra.

 

Sharing is caring!