Kvarner u vašem domu, srcu, duši i – čaši

U ovo donekle depresivno pandemijsko vrijeme sve su češće (i uvijek dobrodošle) online vinske degustacije. Uči se, kuša, diskutira, uspoređuje i – najvažnije – uživa. U organizaciji međunarodnog eno – gastro festivala „WineRi“ i udruga vinara „Žlahtina“ i „Vina Kvarnera“ te udruge AHA, a uz podršku Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera i tehničku podršku Visoke poslovne škole PAR, u četvrtak 17. prosinca održano je kušanje pod nazivom „Kvarner u vašem domu“. Za svečano predblagdansko doba degustacija je bila iznimno pogođena i uspješna te izvrsno moderirana od strane organizatora. Nit vodilja i cilj degustacije bili su popularizacija i promocija kvarnerskih vina i autohtonih kvarnerskih vinskih sorti te edukacija o kulturi stola. Predviđeno trajanje bilo je dva, ali se proteglo na čak tri zanimljiva, edukativna i zabavna Zoom sata. Kušalo se pet vina a osim vinara i enologa, kreatora tih vina, na događaju je sveukupno sudjelovalo čak oko 100-injak sudionika iz cijele Hrvatske. Uz organizatore i vinare, bili su tu i organizatori festivala WineOs, Salona pjenušavih vina, Pink Daya kao i predstavnici udruga WOW i G.E.T. Report. Osim vinskih znalaca, sommeliera, znanstvenika sa sveučilišta, novinara, restoratera i hotelijera i vlasnika vinoteka, kušanju su se, što je iznimno važno, pridružili i turistički djelatnici. Kušači s Kvarnera ali i Slavonije, Zagreba, Istra, Dalmacije i Mađarske – razmjenjivali su dojmove, raspravljali i na kraju, sasvim neobavezno, a na inicijativu vinskog znalca i zaljubljenika Časlava Matijevića, odabrali čak i svoje favorite. Svoja su vina predstavili Poljoprivredna zadruga „Gospoja“, Vinarija „Šipun“ i „Kuća vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika s otoka Krka; Vina „Plovanić“ iz Kastva i Vinska kuća „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog. Rasadničar i vinar Ivica Dobrinčić iz Vinarije Šipun skoro pa premijerno je predstavio izvrsno primljen vrhunski pjenušac “Maličić” od autohtone kvarnerske vinske sorte žlahtina. Suh, s vrlo malo ostatka šećera (svega 4,6 grama), voćnih i cvjetnih aroma, nježan, precizan i čist, ovaj je pjenušac rađen charmat metodom, iskričav i veseo, živ i fantastičnog perlanja pa je zasluženo osvojio sve redom i bio pravi uvod u ovu online vinsku večer. Nagovijestio je ono što je većina sudionika slutila, da žlahtina ima odličan potencijal upravo u pjenušavom izričaju.

Drugi po redu bio je vrhunski pjenušac “San Marino” vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog, također od žlahtine, odležan na vlastitim kvascima godinu do dvije, a  predstavili  su ga vinar Miroslav Palinkaš i enolog vinarije Marijo Jeličić. Rađen tradicionalnom šampanjskom metodom, ovaj je užitni zlatno-žuti pjenušac punijeg tijela i tropskih aromatskih nota na tragu šampanjca, zaslužio lijepe recenzije a može ga se upariti s ribom, sirevima, pršutom…Slankastu kupažu autohtonih kvarnerskih vinskih sorti: verdića, mejskog, divjake, malvazije, brajkovca i jarbole a pod imenom “Belica” Vina Plovanić s Kastva, predstavio je osobno vinar Dean Rubeša. Za mnoge prisutne na Zoomu te su sorte bile posvemašnja novost pa je ovo kušanje izazvalo osobitu pozornost. Vino kojem su se, kako je rekao Rubeša, do prije desetak godina podsmjehivali, danas pokazuje da itekako ima budućnost. Najpoznatiju autohtonu kvarnersku sortu žalhtinu Poljoprivredne zadruge Gospoja iz Vrbnika predstavio je enolog Anton Brusić. Upravo je ovo najnagrađivanija žlahtina u posljednjih dvadesetak godina a da je uistinu fina dokazala je i u četvrtak. Hrskavo vino cvjetno-voćnih aroma među kojima se osobito ističe zelena jabuka, ali i banane – s 11-12% alkohola, elegantna je poput svoga imena a odlično paše uz kozice, ribu, školjke. Autohtonu crnu kvarnersku vinsku sortu sansigot Kuće vina Ivan Katunar pod etiketom „Sansigot“, predstavio je bračni par Egle i Ivan Katunar. Osobito valja naglasiti da je Egle članica poznate vinske udruge WOW /Žene i vino a Ivan nasljednik ugledne vrbničke obitelji Katunar. Sansigot ili Sušćan, odlično paše uz pačja prsa, obao je i užitan, ne pretjerano snažnog tijela, elegantan i s blagim osjećajem drva u kojem je odležavao 12 mjeseci.

– Ovo predblagdansko vrijeme je odlično za druženje, kušanje i odabir vina koje će se naći na blagdanskom stolu pa smo odabrali pjenušce, ali i mirna vina. Nadamo se da je ovo bila izvrsna prilika da se što više ljudi upozna s autohtonim sortama koje su pravo bogatstvo Kvarnera ali i Hrvatske – rekao je glavni organizator dr.sc. Žarko Stilin. – Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera imaju veliki značaj. I strani i domaći gosti u stalnoj su potrazi za izvornim okusima, mirisima, doživljajima i traži se ono vino koje se nigdje drugdje ne može piti.  Stručni dio događaja i debata pomoći će da nastavimo s pozicioniranjem naše regije kao destinacije dobrog vina. U ovo pandemijsko vrijeme neizvjesnosti, završavamo poruke s “Ostanimo zdravi”, ali za našu vinsku scenu i virtualno druženje, ja bih dodala “Ostanimo zajedno” – rekla je dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera. A čuveni Mario Meštrović, sommelier s međunarodnom zlatnom A.S.I. diplomom se nadovezao: – Ovo je izvrstan smjer i način promocije kvarnerskih vina, odlično prilagođen situaciji. Bilo bi poželjno da vinari u cilju ovakvih promocija, možda razmisle o punjenju boca manje zapremine da bismo na tako lakše ovaj način nastavili vinska druženja i degustacije.

Kao sudionica ovog kušanja, dodala bih da sam sretnica jer više od pola godine provodim na kvarnerskom otoku Krku i prava sam zaljubljenica ovdašnjih vina, ali i ulja.

No zbog onog dijela Pink Daya koji se bavi ekstradjevičanskim maslinovim uljem, Green in Pink. A kao osnivačica udruge WOW i PINK DAYa, međunarodnog festivala ružičastih vina moram reći da mi je žao što među odabranim vinima nije bio i poneki rosé, osobito zato što je onaj Ivice Dobrinčića proglašen najboljim roséom Istre i Kvarnera prošle godine u izboru Saše Špiranca za Dobru hranu Jutarnjeg lista. Valja reći da je upravo on punih petnaest godina radio na vraćanju sansigota iz zaborava pa je ova sorta danas prisutna u nekoliko vinarija i pokazuje, kao kušani primjer Kuće vina Ivan Katunar, izvrstan izričaj. Također, valja reći da sam u suradnji s Turističkom zajednicom Punat, prije nekoliko godina pokušala pokrenuti projekt kojim bi se svi lokali na Kvarneru koji nude i prodaju žlahtinu, označili posebnom zelenom zastavicom, ali koji, na kraju, nažalost nije zaživio. No, možda još ima šanse. Ovog proteklog ljeta, pak, WOW-ice su dva puta promovirale krčka vina. Prvi puta početkom ljeta  su to bila vina vinarije Šipun, a potkraj ljeta u Baški – u Kuži zdravlja, kušale su sve žlahtine otoka Krka u kombinaciji s lokalnim domaćim proizvodima poput ovčjeg sira i kolača prisnac. U nedostatku živih, veselimo se novim online druženjima. Bravo za organizatore, vinare i sudionike!

Sanja Muzaferija

Sharing is caring!