Kristalni susret Hrvatske i Slovenije

U srijedu 22. svibnja u Zagrebu, točnije, u zagrebačkom dućanu Rogaška kristala, na adresi Trg žrtava fašizma 3,  dogodio se svojevrsni vinski, ali i kristalni susret Slovenije i Hrvatske. Event je organizirala udruga Women on Wine, a okupilo se dvadesetak članica i mnogobrojni mediji. Kako su oblaci na nebu igrali igru: hoću – neću, umjesto ispred trgovine s pogledom na Dom hrvatskih likovnih umjetnika, popularnu Džamiju – društvo se stislo uz prekrasne kristalne predmete i umjetničke objekte izložene u dućanu. Možda i bolje – jer tako  su svi izbliza mogli promotriti predmete koji su doista vrijedni, odreda ručno izrađeni od najfinijeg stakla i kristala, a uz to uživali smo i u vrhunskim vinima Puklavec Family Wines – Jeruzalem Ormož. Uostalom, Ljubav između Zagreba i Staklarne Rogaška oduvijek je uzajamna, a njihova vrata odnedavno ponovno su otvorena za sve ljubitelje vrhunskog kristala. Staklarna Rogaška vrhunski je spoj tradicije, umjetnosti i strasti koji traje više od 350 godina. U tradiciju su utkali znanja starih majstora, a otvorenošću prema novim tehnologijama udahnuli su suvremen dizajn koji danas osvaja sve generacije. U njihovoj se tvornici proizvode se, graviraju, pjeskare, oslikavaju, rezbare i ukrašavaju proizvodi od kristala još od 17. stoljeća, da bi danas proizvodili impresivnih 20 tona proizvoda od kristala dnevno a godišnje oko osam milijuna proizvoda. Čak 95 posto svojih proizvoda izvoze u inozemstvo pa su tako bili i prva tvrtka s prostora bivše Jugoslavije koja je imala vlastiti showroom na njujorškoj Madison aveniji. WOW-ice i mediji osvjedočili su se u kvalitetu i ljepotu umjetnički oblikovanih čaša koje otpisuje hrvatska umjetnica Gordana Drinković a predstavnici Staklarne Rogaška Sašo Ilić i Špela Sedminek su istakli:

Osim što smo ponosni na tradiciju, odlične izvozne rezultate i brojke radujemo se da se upravo u našim radionicama izrađuju prepoznatljivi trofeji za većinu festivala u regiji – od Porina, Dore, Večernjakove ruže do Tour de Croatia, Snježne kraljice, ATP turnira i drugih uglednih manifestacija. U Rogaškoj nikad ne prestajemo tragati za novim oblicima, preciznim zanatskim umijećem, uzbudljivim novim rješenjima –u formi, uzorku, boji. Sve se kod nas radi ručno a naš je kristal jedan od najčišćih  te stoga i najsjajnijih. Važno je napomenuti i da se sve osmišljava, dizajnira i realizira u Sloveniji.

Premda je asortiman Staklarne Rogaška inovativan i bogat, a u njemu su posude, pepeljare, svijećnjaci, okviri za slike, vaze za cvijeće i još mnogo sitnica koje dom čine – domom ili pak odlične kao ideja za prigodni poklon – WOW-ice i mediji ovoga su se puta najviše zanimali za kvalitetne kristalne čaše i dekantere, kako to i priliči članicama vinske udruge i specijaliziranim life-style medijima. Vinski program nudi vrhunske, luksuzne kristalne čaše koje će ljubiteljima vina pružiti novu dimenziju uživanja u vinu te barski program s besprijekornom izradom za uživanje u opuštenim trenutcima. U divne čaše linije Armonia ulijevale su se te srijede podjednako dobre kapljice. Posve jedinstvenog oblika – ove su elegantne čaše idealne za pjenušce, ali i vina, a u liniji su i izvrsne jednostavne čaše za vodu ili viski, pa čak i u nekim prilikama vino. Ovog puta pio se prvo »Penina Brut Estate«, pjenušac napravljen Charmat metodom – a od sorti chardonnay i sivi pinot. Živahan, osvježavajući pjenušac sa svega 7 grama ostatka šećera, puno citrusnih nota, ali i s dahom lješnjaka i crvenog voća. Drugo vino bio je »Cuvee sauvignona i sivog pinota«, izuzetno svježe i pitko vino primjereno godišnjem dobu. Sauvignon mu daje svježinu, a sivi pinot eleganciju u harmoničnom i uravnoteženom rezultatu. Izvrsno paše uz piletinu i perad, ali posebno uz sva jela sa šparogama. Idući je bio fantastičan, komplesan sivi pinot, »Pinot Grigio 7 Numbers«, 2017., izuzetno sortno vino s izraženim aromama zrelih jabuka i breskve, natruhama vanilije – pikantan, pomalo papren s dugim aftertasteom. Za kraj – dva muškata. »Muškat Ottonel« desertno je vino koje primamljivo spaja slatkoću i lakoću, a specifičan je po niskom postotku alkohola i zbog toga odličan za kušanje i kad je jako vruće.  To je slatko vino srednjeg tijela koje odlikuju muškatne arome i svježina i dobro ide s desertima. Za kraj, ponovno mjehurići. Bila je to »Muškatna penina«, osvježavajuće vino s ostatkom šećera i očaravajućim muškatnima aromama. Političkim rječnikom: slovensko hrvatski summit na kojem su se okupile žene vinski znalci, vrhunski slovenski vinski proizvođač i – na karaju, ali ne najmanje važno – domaćin, izvrsna Staklarna Rogaška – izuzetno je uspio. Nadamo se novim međudržavnim suradnjama na vinskom i hedonističkom planu.

 

Sanja Muzaferija

Fotografije: Rene Karaman

Sharing is caring!