Koliko je zapravo važna čaša iz koje pijete vino – važnija nego što mislite!

Jasna Mohor, vlasnica MIVA galerije vina i predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija, uz pomoć Vlaste Pirnat i izvrsnog predavača Tomislava Tuđena, nedavno su organizirale vrlo zanimljivu radionicu za sve članice udruge. U ugodnom ambijentu zagrebačkog bistroa Jadranka u Vukovarskoj ulici, predano smo se posvetili učenju o važnosti oblika čaša za vino. Jeste li znali da postoje posebne čaše za određene sorte vina?

Svi znamo da postoje čaše za bijelo i crno vino, i svi znamo da iz nekog razloga imaju – poseban i drukčiji dizajn. Njihov oblik povezan je s karakterom vina. Na primjer, crnom vinu potrebno je više zraka da biste osjetili njegov pun okus, pa je zato ta čaša šira. Ali ono što možda niste znali, je da su za određene, važnije svjetske sorte vina posebno kreirane čaše.

Tvrtka Riedel jedina osmislila čašu za istarsku malvaziju

Tvrtka Riedel austrijska je firma s tradicijom od 260 godina, koja je broj 1 u svijetu po proizvodnji čaša za vino. Tvrtku trenutno vodi 11. generacija obitelji, a iza njih stoji veliki broj nagrada i priznanja za kvalitetu koju nude. Tomislav Tuđen, stručnjak i izvršni direktor MIVA galerije, distributera vina i Riedel čaša za područje Hrvatske započeo je radionicu s jednom važnom zanimljivosti, a to je da je tvrtka Riedel jedina proizvela čašu za hrvatsku sortu grožđa, donosno jedno naše vino! I to za istarsku malvaziju, a u stvaranju dizajna sudjelovalo je čak oko pedeset različitih stručnjaka, novinara i vinskih znalaca.

Može li čaša stvarno promijeniti okus vina?

Vina smo degustirali iz 4 Riedel čaše. Jedna od njih je bila upravo ta za istarsku malvaziju, zatim smo imali čašu za chardonnay, za cabernet sauvignon i za pinot noir. Radionica je formirana na način da se vino prvo degustiralo iz čaše za koju je namijenjeno, a zatim se to isto vino degustiralo iz druge, neadekvatne čaše. Važno je napomenuti da se radi o nijansama, odnosno bijelo vino nismo ni jednom pili iz čaše za crno vino ili obrnuto.
Počeli smo s Malvazijom Coronica 2018., vinom vrhunske kvalitete i već smo ovdje osjetili kakvu razliku čini čaša za malvaziju, a koliko je vino drukčije iz čaše za chardonnay. A obje čaše su za bijelo vino! U čaši namijenjenoj malvaziji, vino se otvaralo točno toliko koliko treba da osjetite sve njegove elemente. Osim malvazije, kušali i smo francuski Chardonnay, argentinski Cabernet Sauvignon iz 2010., Pinot crni 2016 vinarije Galić i nevjerojatan konjak Hennessy VSOP koji se pije iz uske, male čašice na stalku.

Uvjerite se sami!

Prije radionice sam svojim prijateljima najavila kamo idem, a većina mi je rekla da je to zapravo to ne može biti toliko važno i da među čađama nema neke veće razlike. Svi se, naravno, slažu da čaša za bijelo i crno vino mora biti različita, ali većina nije vjerovala da se može osjetiti razlike u sortama. Voljela bih zapravo vidjeti izjave vinara, konobara i ljubitelja vina prije i nakon ove radionice. Ako ne vjerujete meni, kušajte malvaziju iz Riedelove čaše koja je za to namijenjena i javite dojmove!

Andrea Pančur

Sharing is caring!