Kako je Hrvatska susrela Australiju

8. svibnja, kultna vinoteka i wine bar Bornstein na zagrebačkom Kaptolu postala je mjesto posebnog sastanka. Sastali su se Hrvatska i Australija i to na vinskoj gala večeri pod nazivom “Australia meets Croatia“, a sve u okviru projekta G’Day in May – tipične australske skraćenice za „hello“ ili „good day“. Večera i wine pairing u Bornsteinu, rezultat je suradnje Veleposlanstva Republike Australije, vinoteke i wine bara Bornstein i udruge Women On Wine, a već samo ime projekta dalo je naslutiti da će večer biti opuštena, i sve samo ne formalna, bez obzira na to što joj je prisustvovala i njena ekselencija Elisabeth Petrovich, veleposlanica Australije.

Australska vina su se sljubljivala s hrvatskom hranom i obrnuto, a večer je započela i završila sjajnim vinima jedne od najstarijih australskih vinarija D’Arenberg (1912.) iz svjetski priznate i poznate vinske regije McLaren Vale sa samog juga australskog kontinenta. To je područje po klimi nalik Mediteranu pa su i vina ekspresivna, izraženih aromatika, a vinariji je, osim po odličnim vinima, i poznata po čudnovatim imenima koja dodijeljuje svojim vinskim etikatama. Prvo vino The Olive Grove Chardonnay 2017 – u prijevodu chardonnay iz maslinika – je vino dramatične voćnosti (breskva, dinja, dunja), kremoznosti te za chardonnay neočekivane spicy arome u aftertaste-u. Ono je odlično pratilo grillane mini škampe na lisnatoj salati u izvedbi Bornsteina. Na Mediteran, ali onaj pravi, hrvatski, okupljenih je pedestak gostiju vratila Jo Ahearne, rođena Londončanka koja je svoju vinsku karijeru počela graditi u Australiji, da bi prije nekoliko godina postala naturalizirana Hvaranka, točnije – vinarka s Hvara. Jo Ahearne je jedina žena u Hrvatskoj koja nosi titulu Master of Wine, a na svijetu ih je svega manje od 150. Ahearne je predstavila svoja dva vina – Wild Skins i Plavac Mali. Wild Skins je blend 3 autohtone dalmatinske bijele sorte – bogdanuše, kuča i pošipa – sjajno vino čija je struktura sličan strukturi maceriranih bijelih vina s aromama dunje, notama meda i začinskog hvarskog bilja. Ragu od zeca s njokima bio je odličan par ovom vinu, a u izvedbi kulinarskog tima restorana FinoVino. Plavac Mali 2014. pokazao je ovu dalmatinsku u malo drugačijem svjetlu. Odležavanjem u bačvama hrasta iz francuske Burgundije, vino je pokazalo svježinu i živu voćnost zrelih šljiva, s naglašenim herbalnim notama i tragovima tamne čokolade. Janjeći kotleti i zapečena palenta iz restorana Fino Vino restorana pokupili su sve komplimente publike, a plavac mali je uz njih bio najbolji pairing večeri. Završetak večeri obilježio je The Footbolt Shiraz iz 2016., tipični predstavnik australskog shiraza. U njemu se osjećaju šljiva i crno bobičasto voće uz dašak spicy aroma na kraju, a sve uz  „šećer na kraju“ – desert u obliku rolade pod nazivom Pavlova (torta) koji je potpisao chef kuhinje australske ambasade. Bila je to večer(a) za pamćenje i vrlo zanimljiv i pozitivan miks različitih kontinenata, kultura i okusa.

 

Sanja Muzaferija

Fotografije: Silvija Munda

Sharing is caring!