Jesenski posjet Motovunu

Jesen je stigla i u redove ženske vinske grupe WOW, udruge koja je i mnogo više od toga. Educiraju se, organiziraju izlete s vinskom tematikom, kušaju, provode se, putuju, uče i podučavaju, promoviraju vinare, a osobito vinarke. A kad je jesen, akcija je nakon ljetnog odmora itekako dobrodošla, još žešća i veselija. S obzirom da je rana jesen vrijeme kad su vinari iznimno zaposleni u berbi i podrumu, a vrijeme za izlete idealno, riječki je ogranak udruge „angažirao“ prijatelja udruge i dugogodišnjeg poznavatelja i zaljubljenika u vino, Slađana Dragojevića, da članice provede ovoga puta kroz svijet terana.

Ta je istarska sorta dugo bila odbacivana kao „preteška“, divlja i tanična i „samo za težake“, da bi danas slavodobitno pronosila dobar glas o istarskim vinima, polako se po poznatosti izjednačavajući sa svima znanom malvazijom. Poznato je da je Motovun najpoznatiji po vinarima koje još nazivaju „Motovon Boys“, ali i po sorti teran, Slađan je za WOW-ice pripremio degustaciju tri vrste terana lokalnih vinara: Marka Fakina, Klaudija Tomaza i vinarije Benvenuti kojoj su na čelu Nikola i Albert, no nije se, jasno, moglo ni bez “kralja” terana – Morena Coronice. A svega ipak ne bi bilo da članica udruge Andreja Furlan, vlasnica Case Rosse, preslatkog bed&breakfasta u podnožju Motovuna nije za WOW-ice srdačno širom otvorila svoja vrata i carski ih ugostila. Casa Rossa je rustikalna kuća sagrađena 1910. godine, a potpuno obnovljena lani.

Nudi smještaj u osam udobnih dvokrevetnih soba opremljenih klimom i kupaonicama a tu je i osigurani besplatni parking. S terase i soba pruža se uistinu jedinstven pogled na brežuljak na kojem ponosno stoji starogradska jezgra Motovuna. S obzirom da je vlasnica zaljubljenica u vino i da se nalazi u tako znamenitom vinskom okružju, sobe nose nazive poznatih istarskih vinskih sorti a pozicija Case Rosse je upravo idealna za izlete i upoznavanje vinarija središnje Istre. Ova crvena kuća ima i svoj mali vinski podrum koji nudi vrlo zanimljivu uslugu s vinskih sefova koji se mogu uzeti u zakup za čuvanje vina u idealnim uvjetima.

Kad jednom tamo pohranite svoje u Istri kupljeno vino, možete biti mirni i sigurni da ga se čuva kako treba i dolikuje a samo jednim telefonskim pozivom osigurat će da vam ga pripreme za posluživanje pa možete ležerno doći sami ili sa svojim društvom. Reklo bi se: i korisno i „fora“. Premda nema restoran, Casa Rossa nudi odlične doručke, mesne i vege plate, namaze od tartufa, istarska vina, istarski rum, biske (rakije od imele) i druga žestoka pića destilerije Koraca. WOW-ice su se tog ranojesenskog popodneva družile prvo na terasi uz pogled od „milijun dolara“ a kasnije unutra, uz mirise i teksture terana a uživale su i u sitnim zalogajčićima – domaćim suhomesnatim proizvodima i sirevima, među kojima je bio i onaj s tartufima po kojima je ovaj dio Istre čuven, a bili su to sirevi iz OPG Miro tartufi.

Njih je s ljubavlju WOW-icama poslala Mirjana Kotiga, WOW simaptizerka koja je poručila da su WOW-ice uvijek dobrodoš’le i u „lov na tartufe“. Vina su, jasno, ipak bila u fokusu a dobrodišlica je bio pjenušac Tomaz, (extra dry), jasno, od terana – koji je svojom blagom slatkoćom otvorio tek i pripremio nepca za daljnje kušanje. Bio je to izvrstan uvod, nakon kojeg je na redu bio fini rose kuće Benvenuti, od terana, i jako se svidjeo WOW-icama koje i inače obožavaju rose i redovito posjećuju Pink Day. Sva vina Benevnuti omiljena su među WOW-icama, a s Vinistrom čiji je predsjednik upravo Nikola Benvenuti, uspješno surađuju već godinama. Zvijezda večeri je po općoj ocjeni ipak bio prvi po redu teran (crni) koji su kušale, Tomazev teran Barbarosa iz 2016 – koji je baš svima odlično prijao. Možda je okus prvog pravog, crnog i moćnog terana, kompleksnog i opojnog učinio svoje, što nikako ne znači da Fakinov teran Il Primo, 2018, koji je upravo ove godine i pobijedio na WOW natjecanju za najvino godine, „prošao“ lošije.

Marka Fakina je taj teran odveo na WOW nagradno putovanje u mađarski Villany, a WOW-ice je okusom odveo u vinograde motovunštine…Teran Anno domini Benvenuti 2016, također je naišao na opće odobravanje i mnogo „Ah“! i „Oh“, dok je veliki teran Morena Coronice, Gran teran Coronica iz 2016., lijepo zaokružio ovu krasnu večer. Dan se, naime, u međuvremenu pretvorio u noć, mjesec je romantično obasjavao Motovun i dolinu ispod starog grada a WOW-ice su se polako i zadovoljno uputile svojim kućama. Do skorog viđenja, „Motovun Boys“!

Sharing is caring!