“Forum of the Women in Wine Worldwide”

Ispod radara većine hrvatskih medija, ali i vinskih znalaca, možda zato što je riječ o – ženama – a možda naprosto zbog autističnosti karakteristične za domaću vinsku scenu koja rijetko i sasvim nedovoljno prati što se zbiva vani, prošao je jedan uistinu povijesni događaj. Bio je to “Forum of the Women in Wine Worldwide”, a dogodio se 20. studenog ove godine u Milanu, u okviru sajma SIMEI na milanskoj Fieri/velesajmu. Forum su inicirale i organizirale iznimno agilne i aktivne članice udruge Donne del vino Italia. Tu je organizaciju/udrugu osnovala venecijanska poduzetnica Elisabetta Tognana koja se preselila u Firencu i osjetila potrebu, ali i mogućnost, da ujedinjenjem žena proizvođačica vina oda priznanje ženama prisutnima na vinskoj sceni i omogući im jači i glasniji “glas”. Od početnih sedamdesetak, danas ova talijanska udruga broji osamsto članica a vodi je izuzetno ugledna predsjednica Donatella Cinelli Colombini, u svijetu poznata i po tome što su na njenom toskanskom imanju Casato Prime Donne u Montalcinu, zaposlene isključivo – žene. – Bio je to vrlo namjeran i svjestan čin. Odlučila sam pretvoriti diskriminaciju u prednost – izjavila je svojedobno Guardianu Doantella Cinelli Colombini koja potječe iz aristokratske toskanske vinske obitelji. Njeni su preci godina osnivali Fattoriu del Barbi, dok je ona među najzaslužnijima za ideju ujedinjenja u Consorzio Brunello di Montalcino i borbu za pozicioniranje brunella visoko na kartu cijenjenih vinskih sorti.

Po profesiji povjesničarka umjetnosti, neosporna je vizionarka i proizvođačica izvrsnog brunella kao i odličnih chiantija koje u Hrvatskoj uvoze i prodaju u MIVA Galeriji vina. S obzirom da u mnogim europskim i svjetskim zemljama postoje udruge slične onoj talijanskoj, od kojih su neke nastale upravo po uzoru na Le Donne del Vino, rodila se ideju o bliskijoj međusobnoj suradnji. Hrvatska udruga WOW (Women on Wine) Donatellu je prije sedam godina dovela u Hrvatsku pa je ona ovdje, u okviru Wine Gourmet Weekenda održala izvanrednu radionicu i ostala s njome u kontaktu. Udruga WOW (Women on Wine) nije nastala po tom uzoru jer osnivačica, Sanja Muzaferija nije u to doba imala informaciju o postajanju sličnih ženskih vinskih udruga u svijetu, a WOW, osim proizvođačica vina, okuplja i enologinje, vlasnice vinoteka, sommelierke, ljubiteljice vina i vinske novinarke i blogerice. Zanimljivo je da uz još neke sudionice skupa u Milanu – WOW spada među starije od okupljenih udruga a s obzirom na veličinu Hrvatske, broj članica od njih oko 200 plus još barem isto toliko „simpatizerki“, riječ je, nesumnjivo o respektabilnoj „ženskoj snazi“. Neukusno je hvaliti sam sebe, ali s obzirom na nedostatak interesa u nas, a uvažavanje izvana, valja neskromno priznati da je WOW nastup u Milanu izazvao divljenje, aplauze pa i nevjericu. No bez obzira na pravila o članstvu, cilj svih u Milanu okupljenih udruga je manje više isti, a to je promocija znanja o vinu i vinskoj kulturi iz specifične pozicije žena zaljubljenih u vino, posvećenih vinu, vinarstvu i vinskom biznisu. Na skupu su se okupile žene iz čak jedanaest zemalja a Hrvatsku su predstavljale osnivačica WOW-a Sanja Muzaferija koja je održala izvrsno primljenu prezentaciju, i glavna enologinja Belja Suzana Zovko.

Sve udruge su se predstavile desetominutnim izlaganjem, a teme skupa su bile networking, razmjena informacija, proučavanje različitih tržišta i vinskih niša, važnost “packaginga” i dizajna, kao i vinskih navika konzumentica vina, dijeljenje znanja, međusobne diskusije i dijalog, razmjena iskustava, ideja i vizija, informacija i mailing listi – a trebale bi rezultirati novim prilikama za žene koje su involvirane u vinski posao. Prisutne su bile Susana Hemsy i Adriana Martinez, iz argentinskih A.MU.VA – Asociaciòn Mujeres del Vino de Argentina. Iz Australije je stigla Jane Thomson, osnivačica udruge The Fabulous Ladies’ Wine Society i jedna od najboljih australiskih vinarki Corinna Wright. Iz Austrije, Heidi Schroeck iz 11 Frauen und ihre Weine, a iz Čilea Nadia Parra Monroy i Carolina Vàsquez Labadie. Francuski Cercles des Femmes du Vin predstavljale su Melanie Pfister, i Joelle De Lescure, a iz Gruzije (BAIA’S WINE) su došle majka i kći Tamara Gvaldze i Gvantsa Abuladze. Poznatu njemačku Vinissimu zastupale su Stefanie Dreissigacker i Ulrike Lenhardt, a Novi Zeland (Women in Wine) Nicola Grandorge i Philippa Catherine Radburnd. Iz dalekog Perua u Milano su doputovale LAS DAMAS DEL PISCO: – Gladys Torres Urday i Patricia Cecilia Linares Serrano te Lyris Marlene Monasterio Munoz, koje su najmlađa udruga, osnovana tek uistinu nedavno, a po uzoru na Donne del vino Italia. Ideja o ovom svjetskom networkingu rezultirala je u Milanu i potpisivanjem deklaracije o međusobnoj suradnji. S obzirom da je posljednjih godina među Master of Wine više žena nego muškaraca, vjerujemo u svijetlu žensku vinsku budućnost.

WOW Hrvatska uskoro će (2021.) slaviti desetu godišnjicu, sastaju se više puta mjesečno: putuju, uče i druže se uz vino, a imaju i svoje nagrade u akciji “Što žene žele”. Pobjednika i dobitnika WOW Grand Prixa, popularne hrvatske WOW-ice vode u neku vinsku regiju svijeta, pa su tako obišle Bordeaux s Kozlovićem, Champagnu sa Senjkovićem, Mađarsku s Fakinom, španjolski Peneds s Coronicom, Burgundiju s Lukom Krajančićem, Austriju s Franom Milinom Bireom i Toskanu s Meneghettijem. Zbog ovoga, kao i skulpture čiji je autor slavna dizajnerska “Grupa”, nagrada je itekako prestižna i važna vinarima, bez obzira na njihov spol. U ovom je izboru važan onaj tko bira , a to su – ženski ukus i okus. WOW-ice su, nesumnjivo, odigrale određenu ulogu i pri iniciranju “Pink Daya”, premda taj međunarodni festival ružičastog vina potpisuje novinarka Sanja Muzaferija i vodi ga putem koji je istodobno afirmativan i ozbiljan u vinskom smislu, ali i optimističan, veseo, proljetan, ženski i – pomalo modni. Dress code pink postao mu je zaštitni znak, a ružičaste štikle Jimmy Choo glavna nagrada za najljepši izlagački stol. Na svom idućem, 8. po redu izdanju, Pink Day će ugostiti i LVMH – Master Class ružičastih šampanjaca powered by Visa Premium Card, a da se radi o ženskom umu, srcu, volji, znanju ali i dobrom stilu – na Pink Dayu je – posve evidentno na svakom koraku. Bilo kako bilo, WOW-ice iz Hrvatske oduševile su svijet i – zaslužuju čestitke, a s obzirom da su još 2012. dobile i međunarodnu nagradu La nova d’encouragement “Pensées pour Tohoku 11/3”, kao i koju godinu kasnije – nagradu udruge G.E.T. Report, Bijeli grozd – imaju se čime ponositi. Kad bi žene vladale svijetom, pa tako i onim vinskim, možda bi nam, zaista, svima bilo bolje.

Sharing is caring!