Čaroban boravak u vinskoj kući Bottega SpA

Gdjegod vinskim svijetom kročile, istraživale i išle, WOW-ice, tj. članice hrvatske vinske udruge WOW koja postoji već skoro devet godina, primljene su srdačno i s velikim uvažavanjem i gostoprimstvom. Ipak, njihov nedavni boravak u vinskoj kući Bottega SpA, čiji je hrvatski distributer tvrtka G3Spirits, izrazito se ističe se po srdačnosti i kraljevskoj dobrodošlici koje su domaćini ukazali gošćama u mjestu Bibano di Godega. Mjesto je nedaleko Trevisa u regiji prosecca, ali i blizu Conegliana, „metropole rakija“ i 45 kilometara od Venecije. Bottega SpA od 1977. proizvodi tipična talijanska vina, grappe i druge autentične destilate, a poglavito se proslavila pjenušcem u „zlatnoj“ boci i diljem svijeta postala prepoznatljiva baš po tom ikoničkom Bottega Goldu, brut D.O.C.G. Dizajn je svakako jedna od prepoznatljivijih karakteristika Bottege, a dobrim dijelom se temelji na bliskom naslanjanju na Veneciju kao grada vode, umjetnosti, stila i ljepote.

Predsjednica udruge, novinarka Sanja Muzaferija, već je prije nekoliko godina boravila ovdje s grupom svojih hrvatskih kolega pa je suradnja logički nastavljena, a ovaj se puta itinerer boravka malo razlikovao, a vina i pjenušci tekli još raznolikije i bogatije. Hrana je u ovoj talijanskoj pokrajini izuzetno fina, rafinirana i – važna – kao, uostalom, svugdje u Italiji, pa se jelo više nego dobro, no srdačnost i velikodušnost domaćina prigodom ove posjete bila je sveprisutna baš na svakom koraku i predstavljala onaj dodatni začin koji sve čini još boljim, finijim, srcu dražim. Kao i obično, sve, i dobro i loše, uvijek počinje od „glave“, a ovdje je glava kuće upravo nevjerojatno energičan, srdačan, kreativan i nadasve dinamičan vlasnik Sandro Bottega. Navodno je još kao maleni dječak bio brz i multitalentiran, a i danas je neumorniji je od svih, upravo nezadrživ. Sve je počelo još 1920 – tih, kad je Sandrov djed, Domenico Bottega, strastveni vinar koji je još na trsu jednim pogledom razaznavao dobre bobice od onih manje dobrih, započeo tradiciju.

Nastavilo se 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća kad je njegov sin, Sandrov otac Aldo, uveo tehnološke inovacije i započeo s proizvodnjom rakije samo od jedne sorte grožđa. Aldo je svoju priču započeo malom destilerijom rakije u Venetu a Sandra je od malih nogu učio umjetnosti destilata pa je njegova budućnost na neki način bila „zapisana“. 1977. godina kad je Aldo prerano preminuo i iza sebe ostavio suprugu Rosinu i troje još uvijek vrlo mlade djece, od kojih je najstarijem, Sandru, tada bilo svega 19 godina, počela je nova faza tvrtke koja je otada kontinuirano samo rasla. Sandrovo znanje ujedinjeno s nepresušnom strašću prema glazbi, poeziji i slikarstvu rezultiralo je time što je u vinsku branšu i industriju unio mnogo noviteta, gomilu energije i veliku količini ljubavi i energije. Upravo je on među prvima prepoznao potencijal prosecca, a kad je u svoje ruke preuzeo cijelu kompaniju, značajno je diversificirao njen portfolio. U upravljanju kompanijom pomažu mu brat Stefano i sestra Barbara, a sjedište kompanije je u Villi Rosini, iz 19. stoljeća koja je temeljito restaurirana prema propisima o zaštiti spomenika a okružuju je zelene tratine i deset hektara vinograda grožđa sorte glera, sa spektakularnim Dolomitima u pozadini, koji se za sunčanog vremena jasno vide iz vinarije. Upravo su ovdje WOW-ice bile dočekane s pjenušcem i izuzetno toplom dobrodošlicom – a bila je, osim Sandra Bottege, koji je osobno otvorio prvu bocu Bottege Gold prosecca na dočeku je bila prisutna i cijela „prva ekipa“ tvrtke – na čelu s direktoricom PR-a, Irene Patruno.

Bottega SpA svoja vina i destilate, ukupno preko četrdeset milijuna boca, izvozi u 130 zemalja svijeta, među kojima je, srećom, i Hrvatska – a ono što je za ovu vrhunsku etiketu – najvažnije su kvaliteta, održivi razvoj, sjajan dizajn, društvena odgovornost, veselje, obiteljske vrijednosti i tradicija u kombinaciji s najsuvremenijom tehnologijom. Ipak, od svih mirnih vina, likera i slavnih Alexander rakija – najpoznatiji su po proseccu (koji mora sadržavati minimalno 85 % lokalne, autohtone vinske sorte glera da bi nosio to ime), ali ne treba zaboraviti ni njihov Amarone dela Valpolicella ili Chianti classico koje proizvode u Toskani. Grožđe se uzgaja organski, a boce za rakiju se pušu ručno u vlastitoj tvornici stakla, u što su se WOW-ice osobno uvjerile i čak pomogle simpatičnom Mauru u puhanju stakla.

Ručak u Antica Hosteria dei Nobili u Sant Urbanu (http://www.hostarianobili.it/) bio je fantastičan uvod u intenzivno dvodnevno druženje, naravno, popraćen vinima Bottega SpA , da bi nakon ručka obišle zgradu uprave i muzej boca – odreda fantastičnih i vjernih visokim standardima slavnog talijanskog dizajna. Na povratku u vinariju, kušale smo 6 etiketa prosecca i uživale u vođenoj degustaciji. Većina nas se zaljubila u sva vina, ali nekako nam je srebrna boca White Gold Bottega DOC, brut, bio među favoritima, uz već legendarni prosecco iz zlatne boce. Uslijedio je kratki odmor u predivnoj Villi Toderini (Agriturismo Villa Toderini Conegliano http://www.villatoderini.com/) i odlazak na večeru u Ristorante a Casa De Giorgio u središtu Conegliana (https://www.ristoranteacasadegiorgio.com/) – za koji kažu da je među najboljima, ako ne i najbolji u tom kraju. Kako i ne bi bio kad ga na tipično talijanski dinamičan i veseo način vodi vlasnik, neponovljivi Giorgio koji je WOW-ice i društvu osobno posluživao.

Naravno, sve su pratila vina kuće Bottega. Da ujutro nismo morali dalje, jamačno bi se kod Giorgia u vrlo veselom raspoloženju i društvu Sandra Bottege, zadržale mnogo dulje – uz vrhunske delicije i smijeh. Nakon okrepljujućeg odmora, jutarnji je nastavak nakon doručka bilo razgledavanje okolice, između ostaloga i crkvice Pieve di San Pietro koja datira iz doba Langobarda, tj. VII stoljeća (https://www.marcadoc.com/pieve-di-san-pietro-di-feletto/), i mlina iz XVII stoljeća http://www.molinettodellacroda.it/. Nakon toga, nastavili smo vožnju kroz osunčanu prirodu i brda Vittorio Veneto zasađena glerom, šetali kroz vinograde, a posjetili i vinariju usred brda – gdje u “pupitresima”, odležavaju vina koja se proizvode na starinski način, tzv. vina “ancestrale” (nazivaju se još pet-nat/ prosecco col fondo) koja su posve osvojila WOW-ice. U svakom slučaju, izlet je bio više nego pun pogodak. Sudionice izlete bile su Alis Marić, blogerica, i Ines Matić, Riječanka, sommelierka – obje svojevrsne ambasadorice Bottege u Hrvatskoj, a bile su tu i aktivna Wow-ica Maja Kuzmanović, Adela Visković, „šefica“ splitskih Wowica; Vlasta Pirnat, članica uprave WOW i art-direktorica; Meri Cipranić, financijska direktorica te dopredsjednica udruge i voditeljica Rijeke – Margita Belušić-Gobić. Sve odreda bile su više nego oduševljene dok su Irene Patruno i Yevhen Asanov ispred Bottege i Sanja Muzaferija ispred WOW –a, bili svojevrsni domaćini, naravno – uz Sandra Bottegu. Kako i ne bi bilo oduševljenja? Obitelj i marka Bottega izazivaju divljenje u svakom pogledu: od dirljive obiteljske priče, preko pjenušavih i mirnih vina, sve do rakija ali i tvrtkinog društvenog angažmana. Ipak, od svega najviše oduševljava čovjek. Ljudski dinamo, pokretač i inovator, kreator (onaj koji stvara) i kurator (onaj koji brine) – Sandro Bottega.

Sanja Muzaferija
Fotografije: WOW i Bottega SpA

Sharing is caring!