Baška, kuća zdravlja i WOW

Želite nakratko, ma samo za vikend, pobjeći iz grada, malo se odmoriti i pokušati dokraja relaksirati u predivnoj prirodi; naučiti opušteno ali svjesno jesti i saznati sve o zdravoj prehrani? Imamo ideju! Danas je popularno pričati o antioksidansima i detoksikaciji jer su oni mnogo važniji od gubitka viška kilograma, ali znate li doista koliko su važni polifenoli koje dobivamo iz hrane, što su to fitonutrijenti i što je hranjivo a što (i kako) jedemo ne zato što smo doista gladni i tijelo nam žudi za hranjivim tvarima, nego iz psiholoških pobuda: da napunimo neku drugu vrstu praznine unutar sebe? WOW-ice su, u režiji riječkog WOW ogranka na čelu s Margitom Belušić-Gobić, posjetile Kuću zdravlja u Baški na otoku Krku – na svega 2 sata od Zagreba, a upola manje od Rijeke.  Riječke članice udruge, liječnice dr.sci. Silvija Zec – Sambol i mr.sci.dr. Gordana Tomašić-Čubranić organizirale su ovo zdravo a ipak hedonističko druženje upoznajući program Kuće zdravlja ali, jasno, uz vrhunska vina otoka Krka.  15-tak WOW-ica, sve prema uputama i uz pridržavanje epidemioloških mjera, okupilo se ovdje u kući pored moraa koja ima šest prekrasnih novouređenih apartmana – da upozna projekt koje su osmislile ove dvije agilne žene. Silvija je integrativna liječnica s  doktoratom  iz  nutricionizma, dok je vlasnica kuće, Gordana, specijalistica pedijatrije, konzultantica za alergijske bolesti i  doedukaciju iz nutricizma.

Doček je bio uz krčki pjenušac, točnije, Valomet PZ Vrbnik – od žlahtine, koji je sve okupljene uveo u ovu zanimljivu, ali i slasnu večer.  – Naš je cilj da uz personalizirani pristup svakome tko nam se pridruži ovdje u Baški, pokušamo pomoći da se odmakne od svakodnevnog stresa i promijeni nezdrave životne navike – odmah na početku je rekla Gordana a potom je, uz Silvijinu pomoć, najavila da će svaki vikend s programom u Kući zdravlja sadržavati četiri radionice posvećene holističkom pristupu zdravlju, upoznavanju sa sirovom hranom i onom koja pomaže detoksu a detaljno će se govoriti o  emocionalnoj  potrebi za određenom vrstom hrane. Važno je znati što je to zdrava hrana,  što u prehrani treba izbjegavati, što je točno pravilna prehrana, kako se namirnice dijele, koji su vitamini u pojedinim  namirnicama i  koja im je funkcija, kako se priprema zdrava, detox i sirova hrana…U svemu će pomagati prof. nutricionizma Sandra Kolonić koja će zorno pokazati kako je pripremanje takve hrane zapravo jednostavno.  Doživljaj Vikenda zdravlja, međutim, ne bi bio potpun bez šetnje prekrasnom prirodom: uz more, u šumi, branja izuzetno zdravog samoniklog bilja, ali i meditacije i vježbe opuštanja, gimnastike. Kroz ovaj dio programa vodit će dipl. fiziioterapeutkinja Katarina Malešević. U Kući zdravlja ćete obaviti i osnovni liječnički pregled (mjerenje tlaka, šećera, BMI, spirometriju, oksimetriju), ali je možda još važnije što ćete opušteno šetati a po završetku vikenda zdravlja  i nadalje ostati u kontaktu s liječnicama otvorenim za sva eventulana pitanjima. Ovi se vikendi fleksibilno, ovisno o pojedinačnom interesu  klijenata mogu širiti i nadopunjavati – a sve ovisi upravo o polaznicima. Cijena vikenda je 3500 kuna, a za WOW-ice 3000, a u njih je uključeno sve – od hrane, pića, noćenja – do svih pregleda, radionica, meditacija i vježbi. – Izuzetno je važno postaviti samom sebi cilj i svjesno ići prema njemu – naglasila je Silvija. – Promjena  životnog stila  podrazumijeva ponajprije prestanak s nezdravim navikama ili barem osvještavanje onoga što radimo škodeći samima sebi. Tu svakako spadaju pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola, fizička  neaktivnost, loša prehrana i, najubojitije –  stres – naglasila je Silvija koja je već na početku pokazala kako se svjesno konzumira hrana a sve na primjeru jedne bobice grožđa. Baš kao što udruga WOW pokušava naučiti članice da se u vino treba uživati, svjesno ga mirisati, gledati, kušati i o njemu učiti, tako i Gordana i Silvija uz pomoć svojih njihovih suradnica pokušava povesti na put svjesnog opredjeljenja za promjenu i odbacivanje štetnih navika, zdravi život, disanje punim plućima i – zdraviji život.

Kako su WOW okupljanja ipak najčešće hedonistička i uvijek fokusirana na vino, domaćice su se potrudile nabaviti vrhunska krčka vina: odreda od autohtone sorte žlahtine, pa se osim pjenušca dobrodošlice, uz vrlo dobro Gordanino vodstvo, kušala žlathina Sv.Lucija Antuna Katunara, žlahtina Kuće vina Ivan Katunar, Zlatna žlahtina Gran Cru PZ Vrbnik i žlahtina Gospoja nedavno tragično preminulog vrbničkog vinara Franje Toljanića, ali i crna sorta – Sansigot – za koji smo naučili da je originalno sorta s otoka Suska, pa se zato još zove i suščan. Među uzvanicama te je večeri bila i Egle Katunar, Istrijanka koja se udala u Vrbnik i to u vrhunsku vinsku kuću Ivana Katunara, koja je stručnim komentarima itekako pomogla prezentaciji. Uz vino se, naravno, mora nešto i prigristi pa su tu bili predivni krčki ovčji sirevi, fritule, palenta s inćunima, kao i fenomenalan kolač od ovčjeg sira, presnac,  po kojem je najpoznatije pitoreskno malo krčko mjesto Dobrinj. Sva je hrana bila domaća, a knjigu krčkih recepata jela ponajboljih krčkih restorana osobno je predstavila direktorica turističke zajednice otoka Krka, mr.ci. Majda Šale, koja je i uredila ovu prekrasnu knjigu.

Zainteresirane WOW-ice kupovale su knjige na licu mjesta, oduševljene jelima i ushićene vinom.  Kako kažu drage doktorice: –  U životu je važno biti poletan, pun  energije, izbjegavati tugu i depresiju – jer uvijek se može naći  rješenje za probleme i prihvatiti stvarnost onakvu kakva jest. U okruženju prirode, mora, fine hrane, vina i – uz vodstvo iskusnih liječnica lakše je postaviti si realna očekivanja, ne precijeniti se niti podcijeniti.

A mi želimo samo – ponovno doći.

 

Sanja Muzaferija

Sharing is caring!