GAST SPLIT 2022.: najbolji roséi po izboru splitskog ogranka WOW

Već peti puta, i to usprkos svim izazovima koji su zadesili čovječanstvo, pa i nas, agilna splitska podružnica WOW   (Women On Wine), na čelu s predsjednicom Adelom Visković, održala je tradicionalno kušanje, izbor i proglašenje najboljih rosé vina izloženih na ovogodišnjem 26. izdanju Međunarodnog sajma GAST 2022, vodeći se time što je ženskom nepcu najmilije. Jer, vino je osjećaj i nije rezervirano isključivo za vinske super-znalce. Svi itekako imamo pravo okusiti i doživjeti čašu dobrog vina na svoj način.
U okviru stručnog programa i uz podršku Sajma Split, a u suradnji s agencijom Vino.like & Winebox, održana je vinska radionica  ocjenjivanja ros
é vina naslijepo. Da, dobro ste vidjeli. To vam je kao kod spoja naslijepo, nemate što izgubiti. Ako vam se osoba ne svidi, uvijek možete pronaći neku izliku i samo otići sa spoja. Ali se spoj može pokazati i odličnom odlukom. Takvi spojevi mogu biti pravo iznenađenje, pogotovo ako stvarno ne znate kako osoba koju ćete tek upoznati izgleda. Kakva čar i kakvo nezaboravno iskustvo.

Listići su podijeljeni, kapice svih vina skinute, boce zamotane u crne “bičve” i organoleptičko (senzorno) bodovanje vina, na procjeni svojstava bistroće, boje, mirisa, okusa, moglo je započeti.  Ocjena je rađena metodom od 100 bodova, pri čemu se brojčano ocjenjivao izgled (bistroća i boja), miris (jačina, intenzitet i kvaliteta), čistoća, intenzitet, trajnost i kvaliteta okusa, te opći dojam. Da bi vino dobilo prolaz, niti jedna od navedenih karakteristika ne smije biti negativno vrednovana. Rangiranje provodi komisija od pet članova, a konačnu ocjenu predstavlja medijana. Ako niste znali, medijana je pojam iz statistike koji određuje sredinu distribucije, ukratko izbacuje se najviša i najniža pojedinačna ocjena i dijeli s brojem preostalih sudionika.

Obavivši svoj posao sa zadovoljstvom, splitske WOWice su proglasile šampione ružičastih vina na GAST-u 2022. Ocjene su se kretale od maksimalnih 84,89 bodova naniže a „bitka“ je bila vrlo tijesna, naročito među svježim roséima.

  1. mjesto pripalo je vinu LASINA OPOL Ante Sladića

Opol se proizvodi od grožđa uzgojenog u jedinstvenom vinogradu ( Plastovo, Skradin), na plodnom krečnjačkom tlu. Tipsku različitost duguje podneblju i sortimentu. Specifično mikroklimatsko obilježje Plastova omogućuje uzgoj lasine, još uvijek skoro endemske sorte tog područja. Plavina je, premda rasprostranjena, ovdje također specifična. Vinogradi su smješteni na 250 m nadmorske visine, u blizini rijeke Krke. Klima je mediteranska s blagim utjecajem kontinentalne, što se jako odražava na organoleptiku vina. Specifičnost lasine je tanka kožica koja omogućava dugu maceraciju od 24 h, a upravo odatle ovo vino crpi svoju posebnost. Svježe, mineralno, elegantno, slasno i lepršavo. Cvijetno-voćni miris izrazito nježnog karaktera. Sinonim sorte je i crna ruža što govori o nježnoj aromi i eleganciji ove „Djevojke iz moga kraja“.

  1. mjesto osvojio je SAN MARTINO SUPERIORE, best buy rosé s istarskog poluotoka

Ugodan, mekog okusa s blago naglašenom kiselošću i ugodnim dodirom slatkoće. Na nosu je pomalo suzdržano i čisto, u ustima ostavlja dojam zrele voćnosti, a nježna ružičasta boja uljepšat će vam dan. Vinogradi su smješteni na istočnoj obali Istre, koja se dugo nije mogla izboriti sa zapadnim susjedima,  u blizini Labina (selo Sveti Martin) na zemlji crvenici (Terra Rossa) udaljeni od mora 7 kilometara. Okruženi gustom šumom akacije, raspoređeni su na nadmorskoj visini u rasponu od 270 – 330 m od kuda se pruža predivan pogled na stari grad Labin i Učku. Izuzetna klima, plodna zemlja i marljivost svakako olakšavaju izvrsnost vina.  Živo i sočno ružičasto vino s osvježavajućim finišom zavelo je iskusne wowice.

  1. šampionsko mjesto pripalo je vinu APOLITICO ROSÉ i vinaru Tomislavu Tolušiću koji je dokazao kako i političari mogu biti izvrsni kad se apolitično uhvate vinarstva.

Ovaj rosé sjajno je i bistro vino poželjne boje lososa, nešto tamnijih rubova. Na nosu dominira ugodna voćnost, nježna malina i višnja. Na okusu je puno, gusto i jako. Predivna svježina razbija težinu vina i daje mu odličnu pitkost. Vinarija se nalazi u Rezovačkim vinogradima, u naselju Rezovac pokraj Virovitice, a ovo vino je potaklo žene da probaju i ostalu ponudu iz vinarije pobjednika. Inače, Apolitico Rosé 2020. osvojio je brončanu medalju na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2021.

 

S obzirom na rezultat, naglašavam da je „blind tasting“ odrađen pošteno, bez ikakve protekcije, uz komisijski nadzor i budno oko Alena Gulana i Adele Visković.

Hvala još jednom drugarima iz Wineboxa & Vina.like. Zaista nas svaki put iznova ugodno iznenade kreativnošću radionica. Možda bi bilo dobro spomenuti i ostala ružičasta vina, jer su WOWice kušale odlični Bell’Jakov od plavca malog s dva položaja Hvara: opolo Ivan Dolac i rosé iz starogradskog polja; zatim nježni svježi rosé Ozrena Kraljića od pinota sivog iz Rešetara, Brodsko-posavske županije; otvorile su se butelje starijih godina: rosé od merlota Marević iz Kobiljače, Dubrovačko-neretvanske županije i rosé kupaže caberneta i merlota Zigante iz Kostanjice, Istarske županije. Ova radionica je ujedno bila i mali uvod u nadolazeći 9.Međunarodni festival ružičastih vina naziva PINK DAY koji se tradicionalno organizira u Zagrebu od strane predsjednice udruge WOW Sanje Muzaferije, a najavljen je 21. i 22. svibnja, u Laubi, kući za ljude i umjetnost.

 

TEKST: NADA PIACUN

FOTOGRAFIJE:  JADRAN BABIĆ (naslovnica)

ADELA VISKOVIĆ

Ožujak 2022.g.

 

Sharing is caring!