Riječanke u Istri zaključile: Kadum i Damjanić – pravo uživanje

 

Vinarija Damjanić vina
Novi podrum vinarije Damjanić vina nadomak Poreča, riječkom ogranku udruge WOW – žena ljubiteljica vina, bilo je u planu posjetiti još od njegova „tihog“ otvorenja prošle godine i sada nam se želja ostvarila, a veliki odaziv članica potvrdio je ugled ovog iznimnog vinara.


Ivan Damjanić je danas među najistaknutijim hrvatskim vinarima i vlasnik jedne od najmodernijih vinarija u Istri vrijedne oko tri milijuna eura, dok je prije nepunih dvadesetak godina još bio student Studija vinarsta u Poreču, koji je kod kuće kreativno eksperimentirao s bačvom omotanom gumenim crijevom kroz koje je voda iz šterne improvizirala sustav kontrole fermentacije praveći prvo vino za svog nonića i time ga do suza dirnuo, jer je okus vina bio poput onog iz obiteljskih davnina. Tada je taj nestašni mladić, ali s vizijom i kompetentnim stavom, kojim se isticao među svojom generacijom, nakon kontinuiranog odbijanja banke da mu odobri kredit, odlučio prodati svoj omiljeni motor, kako bi mogao nastaviti obrađivati vinograd. Ivanovu odlučnost su prepoznali njegovi roditelji i podržali ga u početnim koracima, a on je svojom upornošću, velikim trudom i danonoćnim radom opravdao njihovo povjerenje, te nastavio davno započetu, a usljed povijesnih okolnosti, prekinutu obiteljsku vinarsku tradiciju. Naime, 30-tih godina prošlog stoljeća obiteljska vinska kuća se ubrajala u vodeće u regiji, nagrađivana na svjetskim vinskim izložbama poput Exposition du Bien-etre Paris, gdje je njihovo crno vino iz 1928. godine pobijedilo osvojivši Grand prix sa zlatnom medaljom. Navedeno priznanje je, uz druge fotografije predaka, izloženo u novoj vinariji Damjanić vina u koju nastavljaju pristizati renomirana domaća i svjetska vinska priznanja.


Iznimnu obiteljsku priču i razvojni put ovog vinara WOW-ice su imale čast čuti osobno od Ivana Damjanića i njegove najveće podrške, supruge Željke, koji su nas s puno emocije i uz vrhunsku profesionalnost divno ugostili u svom novom zdanju. Dočekali su nas pjenušcem Virtú Brut, kupažom sorata malvazija istarska, chardonnay i pinot bijeli, koji je bio sjajan uvod u ugodno i edukativno druženje, koje je uslijedilo. Ivan nas je proveo novim podrumom, od početka do završetka procesa prerade grožđa, kroz kreiranje i proizvodnju vina do odležavanja i etiketiranja. Potom nas je preuzela Željka na iznimno ugodnoj terasi s pogledom na njegovanu hortikulturu, koja dodatno pridonosi opuštenoj atmosferi. Kroz vođenu degustaciju vina, u pratnji odabranih zalogaja, predstavljen nam je veći dio Damjanićevog asortimana, koji danas broji 12 etiketa, dijelom nazvanih po Ivanovim precima ili vrijednostima cijenjenim u obitelji: Malvazija, Malvazija Akacija, Malvazija Classic, Malvazija Sincerus, pjenušac Virtu, Chardonnay, Clemente Blanc, Rose Penelope, Borgonja, Duro Istriano, Clemente i Muškat žuti. Povrh navedenog, imale smo ekskluzivnu priliku kušati moćnu i kompleksnu, odležanu malvaziju Justinu iz 2019. godine, koja je uz Duro Istriano, među WOW-icama proglašena favoritom.


Kada se impozantan podrum nadogradi pažnjom prema detaljima i emocijom, a sve utemeljeno na impresivnoj obiteljskoj priči i vrhunskim vinima – to je doživljaj, koji se preporučuje! Ivanu i Željki, te cijelom timu Damjanić vina zahvaljujemo na gostoprimstvu i želimo još puno uspjeha, a njihovu lijepu priču ćemo prenositi dalje.

Vina Kadum, Buići
Na putu prema našem glavnom odredištu, obzirom da WOW-ice, uz renomirana imena, rado podržavaju i mlade vinarije s potencijalom, koje tek stasaju, posjetile smo vinariju Kadum u Buićima. Obitelj se počela baviti vinogradarstvom i vinarstom još krajem 19. stoljeća, međutim nizom nesretnih događanja imanje biva dijeljeno i nasljednici su nastavili proizvoditi vino samo za osobne potrebe, sve do 2012. godine kada je Darko Kadum posadivši svoj prvi vinograd, krug obiteljskog života nakon više od sto godina vratio na početak. Uskoro mu se pridružio i sin Ivan u pokretanju zajedničke vinarske budućnosti poštujući održavanje tradicije, te obrađujući nasade po standardima organske proizvodnje. U suradnji s Milanom Budinskim, jednim od najznačajnijih hrvatskih enologa, Kadumova malvazija iz berbe 2022. je na Vinistri 2023. proglašena šampionom u kategoriji mladih malvazija, a kvalitetom ju prate i ostale etikete iz Kadumova vinskog portfelja. Za dobrodošlicu nam je poslužen najnoviji brut pjenušac Euphoria od bijelog terana i malvazije, a potom smo pod ljubaznim i stručnim vodstvom enologinje Evelin i voditelja prodaje Nikole, kušale malvaziju selekciju, rose i teran, koji nas je unatoč svojoj mladosti oduševio užitnosti i stilistikom pogodnom za uživanje i u ljetnim mjesecima. Uz kušaonicu u rustikalnoj djedovini, gostima je u ponudi i par smještajnih jedinica. Dodatna zanimljivost Kaduma je da nisu samo vinari, nego već niz godina ugledni stručnjaci za krčenje i sadnju vinograda, u Hrvatskoj i diljem Europe. Vjerujemo da će se o ovoj vinariji još puno čuti, a mi ćemo ju sigurno nastaviti posjećivati.

Tekst: Sanja Krmpotić
Fotografije: WOW

Sharing is caring!

Događanja