Nedavno su članice i simpatizerke udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino), u organizaciji Sandre Brambille, koja je ujedno i autorica ovih redaka, posjetile novootvorenu Vinariju Iuris u zagrebačkom Hrašću, na svega 20-ak minuta od središta glavnoga grada. Iurisova vina doista su pravi vinski dragulji i ovjenčani su brojnim nagradama i priznanjima. Srdačni domaćini, diplomirani ekonomist Mario Jurašić, zadužen za prodaju, marketing i financije vinarije te prehrambeni tehnolog Željko Milas, desna ruka enologu vinarije Domagoju Klasičeku, dočekali su gošće s rashlađenim pjenušcem koji još nije na tržištu, Saltwater Crystal Pink, sljubljenim s jagodama i listićima mente. Saltwater Crystal Pink (pinot noir 100 %) i Saltwater Crystal Extra Brut (80 % chardonnay i 20 % pinot noir), proizvode se klasičnom šampanjskom metodom sekundarnog vrenja u boci, odležavajući minimalno 12 mjeseci na kvascima. To su prvi pjenušci koje je ova vinarija napravila, a u suradnji s konzultantskom tvrtkom pomno prate kvalitetu svojih pjenušaca te će pet tisuća boca s mjehurićima, biti na tržište prigodno pušteno krajem godine, u blagdansko vrijeme. Istovremeno dok su WOW-ice premijerno uživale u svježim voćnim aromama pjenušca, pozorno su slušale i Marijevu priču o povijesti vinarije, koja je oduvijek bila prepoznatljiva po dobrom odnosu cijene i kvalitete. Umirovljeni dekan osječkog Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Damir Klasiček, sa svojom je obitelji 1977. godine nastavio tradiciju vinogradarstva i vinarstva koju je još davne 1910. godine, sadnjom prvih vinograda u Erdutskom vinogorju na čuvenim i najboljim položajima Busija, Lipovača i Kraljevo Brdo, započela poznata osječka obitelj Piller. Nakon mirne reintegracije Podunavlja, plod rada obitelji Klasiček okrunjen je upravo pokretanjem Vinarije Iuris te sadnjom i revitalizacijom 55 hektara vinograda na području Kraljevog Brda, uz rijeku Dunav, pored Erduta. Uglavnom su to bile crne sorte: merlot, cabernet sauvignon i pinot crni; uz nešto bijelih: graševine i sauvignona blanc. Budući da je Damir Klasiček profesor međunarodnog prava, vinarija je nazvana prema riječi „pravo“ – Iuris. Enolog vinarije i glavni kreator vina Iuris vinarije je Domagoj Klasiček koji se dugi niz godina školovao i specijalizirao u Bordeauxu i Sjedinjenim Američkim Državama, a za merlot je 2006. dobio i šampionsku nagradu za najbolje crno suho vino Hrvatske. Stoga nimalo ne iznenađuje da je svoje iskustvo i poznavanje tradicionalnog francuskog vinarstva vješto i precizno implementirao u stil i karakter svih vina s potpisom Iuris. 2013. godine osniva se nova tvrtka, Vinarija Iuris koja nastavlja samostalno proizvoditi vina „Iuris“, otkupljujući grožđe od kooperanata s područja Podunavlja, Baranje, kontinentalne Hrvatske, Istre i Dalmacije, ali najviše je ipak vina same obitelji Klasiček. Tvrtku su osnovali Tin Hudolin, Mario Jurašić i Domagoj Klasiček kao konzultant sa sjedištem u Osijeku a posao je podijeljen. O proizvodnji brine Domagoj, o dizajnu i vizualnom identitetu Tin, a o prodaji, marketingu i financijama Mario. Odluku o izgradnji nove vinarije na području Zagreba gdje je postojeće distributivno mjesto, ova su tri mušketira donijela 2019., zajednički a na novu, ovu sadašnju lokaciju, preselili, 1. lipnja 2023.. Prostor nove Vinarije Iuris objedinjuje punionicu vina, skladište, vinski podrum, vinoteku – tvornički dućan „Tempera“ i degustacijski prostor „Tempera“, koji je još u postupku opremanja, ali je otvoren specijalno za članice i simpatizerke udruge WOW. Vinarija se proteže na tri etaže od 300 metara kvadratnih i podrum ukopan 7 metara ispod zemlje, u kojem se uz inox tankove nalaze i Auric drvene bačve iz Našica. Središnju poziciju zauzima inovativna bačva za proizvodnju vina – Auric Infinity bačva. – Ovo je novi princip održive proizvodnje vina novom tehnologijom. Vina koja ćemo stvarati bit će proizvedena od berbe 2024., u idealnim uvjetima, bez oksidacije, hlapljenja te dodavanja sumpora. Vina Iuris „Natural“ bit će proizvedena isključivo u suradnji naših vrhunskih tehnologa, zdravog grožđa i prirodnih kvasaca, a prva vina se na tržištu očekuju već za Božić 2024. – istaknuo je Jurašić, najavivši službeno otvorenje Vinarije Iuris u prvoj polovini rujna. Tom prigodom pozvao je da se otvorenju pridruže WOW-ice u većem broju a da se ovaj izlet smatra „izvidničkim“. Pozvane su sve WOWice, ali i sve ljubitelje Iuris vina, koje će to tek postati. U degustacijskom prostoru „Tempera“ visoki stolovi su izrađeni od dužica od kojih se izrađuju drvene bačve, a Mario i Željko su otvarajući butelje kvalitetnih svježih bijelih vina nastavili priču o svakom pojedinom vinu i njihovim živopisnim etiketama. Kušanje se nastavilo u podrumu s odležanim bijelim vinima, a zatim ponovno u degustacijskom prostoru, s crnima. Sve je bilo sljubljeno s ukusnim slanim zalogajima i domaćom paštetom od tune, Marijevih ruku djelo, koja je izazvala oduševljenje WOWica. (Psttt…iako recept nisu dobile, ostaje nada u ponovno kušanje prilikom novog posjeta vinariji). Više detalja o izvrsnim kušanim vinima, a dio su asortimana ove vinarije koja godišnje proizvede 250 000 boca – u nastavku.
Graševina 2023. lagano je i osvježavajuće vino proizvedeno od biranih zrelih grozdova iz vinograda s pogledom na Dunav. Tradicionalnom vinifikacijom stvoren je jedinstven i prepoznatljiv karakter ovoga vina. Slamnato žute boje, bistro vino, svježih voćnih mirisa jabuke i citrusa.
Sauvignon Blanc Saltwater 2023. vino je slamnato žute boje zlatnog odsjaja i iznimne bistrine. Prepoznatljivo je po aromi bazge i herbalnom karakteru. Naziv dolazi od podzemnog jezera koje se nalazi ispod Erduta, a zovu ga „slana voda“. Karakteristike vina iz linije Saltwater su naglašena mineralnost i bogatstvo aroma.
Pinot Grigio 2023. je suho bijelo vino dobiveno od istoimene sorte grožđa ubrane na lokalitetima Podunavlja, Iloka i Požege. Berba se odvijala u dva navrata. Prva, ranija, osigurala je svježe i elegantne kiseline, a druga, kasnija, pridonijela je zaokruženosti i eleganciji vina.
Vrhunsko suho bijelo vino Chardonnay Barrique 2022. blijede je slamnato žute boje, s aromom zrele breskve, kruške i prepečenca, uz blagu maslačnost.
Tempera Fumée Blanc 2022. vrhunsko je suho bijelo vino od sorte sauvignon blanc i odlikuje se svijetlo žutom bojom i kristalnom bistrinom. Njegova jedinstvenost proizlazi iz sazrijevanja u novim 500 l hrastovim bačvama i odležavanja na finom talogu.
Također, tu je i Sauvignon Blanc iz hrastove bačve u podrumu, vino koje će ukupno odležavati oko 12 mjeseci i osnova je vina Tempera Fumée Blanc koje će se puniti u boce prije Božića ove godine.
Pinot Noir 2021. odležava 8 mjeseci u bačvama od slavonskog hrasta. Bogate je arome tamnog voća: kupine, trešnje, maline i crnog ribizla, dobiveno djelomičnom ugljičnom maceracijom, protkano tercijarnim aromama slatkog korjena uz prepoznatljivi zemljani “štih” u podlozi.
Suho crno vino Cabernet Sauvignon Saltwater 2021. rubinske je crvene, intenzivne boje i voćno – mineralne strukture.
Merlot Reserva 2022. vino je divne rubin crvene boje. Merlot je maceriran 800 sati i dozrijevan u hrastovim bačvicama 12 mjeseci koristeći tradicionalnu bordošku vinifikaciju.
Tempera premium cuvée 2017. je kupaža cabernet sauvignona 20 %, merlota 20 %, vranca 20 % i plavca malog 40 %; zemljopisnog porijekla: Dalmacija, Ravni kotari i otok Brač. Tradicionalna metoda maceracije u hrastovim bačvama od 500 litara. Odležavanje u bačvama od 225 i 500 litara od hrvatskog hrasta tijekom dvanaest mjeseci.
Kvalitetno poluslatko rosé vino Pink Moscato (merlot i žuti muškat) izvrstan uz listiće mente, svjetlije je ružičaste boje, naglašenih muškatnih aroma, te aroma marelice, breskve i maline.
Priču s vinima Iuris zaokružilo je kvalitetno poluslatko bijelo vino Sweet Muscat (bijeli muškat); vinifikacija u inox tankovima. Vino je izraženih muškatnih aroma, intenzivnog mirisa i okusa zrelog grožđa, prezrelih dinja i vinogradarske breskve.
Posjet Vinariji Iuris donio je ljubiteljicama vina iz udruge pregršt radosti, a osobito su se radovale otkrivanju svih noviteta vinarije, kao i premijera rezerviranih za njih. Bial je to prava privilegija biti na ovom mjestu i doznati novosti i zanimljivosti iz prve ruke. Pred Vinarijom Iuris i novim objektom u Hrašću sigurno stoji svijetla budućnost, uz velike planove partnera vinarije, odličnu lokaciju i izvrsna vina. Ne sumnjam da će se o njihovim novitetima još čuti i pisati. Hvala dragim domaćinima, Mariju i Željku, na zanimljivoj prezentaciji, te hvala Vinariji Iuris što je udruzi Women on Wine omogućila edukativan i zanimljiv posjet s kojega su se kući vratile prepune pozitivnih dojmova. Svi znamo da vino, raduje, no kad mu se, kao toga dana dodaju još i slasni zalogaji, savršeno društvo i divni domaćini – dan je to za maksimalan užitak i stvaranje predivnih uspomena.
Tekst napisala: Sandra Brambilla
Uredila: Sanja Muzaferija
Fotografije: Sandra Brambilla te članice i simpatizerke udruge WOW
Sharing is caring!