Talijansko putovanje s nagrađenim vinarom Ivanom Enjingijem – i medijima – Dio prvi: Borgo Conventi i Villa Sandi

Nagrada za WOW vino godine, svojevrsni finale akcije „Što žene žele“, među hrvatskim je vinarima uvijek poseban događaj i veselje jer ovaj izbor zapravo nije sličan nijednom drugom, a nagrade su vrlo konkretne. „Što žene žele“ je prvi vinski izbor ne samo po ženskom ukusu nego je u priču prvi uključio hrvatske sommeliere i odvija se u čak tri razine. Prva je upravo sommelier – selektor, prema čijoj listi (2.faza) članice i simpatizerke glasaju elektroničkom poštom, da bi se u posljednjem koraku, slijepim kušanjem došlo do pobjednika. U svakoj od 5 kategorija (pjenušci, bijelo, rosé, crveno i slatko vino) dodjeljuju se vrijedne skulpture čije autorstvo potpisuje „Grupa“, a među 5 pbjednika bira se jedan, najimpresivniji i najbolji, dobitnik WOW Grand Prixa. Udruga WOW/Žene i vino za pobjednika izbora, redovito organizira kraći studijski izlet i svojevrsnu turneju u neku poznatu vinsku regiju svijeta. Nakon Kozlovića (Bordeaux), Senjkovića (Champagne), Luke Krajančića (Burgundija), Fakina (Baranja i Villany), Meneghettija (Toscana), Birea (Austrija), Coronice (španjolski Penedes), Jakoba (Milano –konferencija Donne del vino Mondo), Benvenutija (Piemonte)…prošli pobjednik bio je čuveni slavonski vinar Ivan Enjingi.

Putovanje je i ovoga puta bilo zamišljeno kao studijsko, ali i hedonističko, a nagradna destinacija ovoga su puta bila znamenita vinska područja Collio Friulano i Valdobbiadene, u talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia. Bio je to put u domovinu Prosecca, koji se proizvodi od sorte grožđa glera, vrlo tanke kožice i visokih kiselina, koje stoljećima raste u sjevernoj Italiji. Nekoć se i sorta grožđa zvala prosecco, a od 2009. godine, zbog službene zaštite vina Prosecca, grožđe nosi naziv glera. Iste je godine Conegliano Valdobbiadene postala 44. DOCG zaštićena regija Italije, pa naziv Prosecco smiju nositi samo vina proizvedena od grožđa iz te regije. Vina s ostalih talijanskih položaja na etiketi nose naziv – pjenušava! Ako niste znali – Prosecco je zahvaljujući svojoj svježini i nenametljivom blagom okusu, najomiljenije i najprodavanije pjenušavo vino na svijetu. Na svjetskom tržištu pjenušavih vina su još (najcjenjeniji i najskuplji) francuski šampanjci (od Chardonnaya, crnog pinota i mlinarskog pinota), zatim pijemontski spumanti i španjolske cave, a u posljednje vrijeme valja obratitit pažnju i na naše domaće pjenušce, osobito s Plešivice ali i drugih krajeva Lijepe naše. A u posljednje vrijeme, na svjetskoj scveni – Prosecco uvjerljivo vodi. To je uglavnom aperitivno pjenušavo vino koje se radi Charmat metodom sekundarnog vrenja u inoks tanku. U Proseccu mora biti minimum 85% grožđa glera, a proizvodi se Charmat metodom koju je inaugurirao Martinotti, pa je ponekad tako i zovu. Vrijeme je Proseccu najveći neprijatelj pa ga treba ga popiti brzo.

Organizaciju nagradnog putovanja je i ovoga puta u svoje ruke preuzela predsjednica Sanja Muzaferija, a domaćini su bile dvije prestižne i moćne talijanske vinske kuće, Villa Sandi i Bottega, dok je prijevoz donirala Talijansko-hrvatska gospodarska komora (Camera di commercio Italo Croata). Putnici su, uz nagrađenog vinara Enjingija, bili eno-gastro novinari Emina Basara, Sunčana Barušić, Domagoj Jakobović Ribafish i Dijana Grgić, svi u sigurnim rukama snalažljivog vozača Siniše Orlića.

Naravno, Ivo je ukrcao par kartona svojih divnih vina kao poklon domaćinima, i za manje od tri sata ekipa je već bila u Talijanskim brdima, preko puta Goriških, u Colliju (Collio Fruliano). Ovdje su, na prvoj etapi puta, u vinariji Borgo Conventi, u prekrasnoj vili izgrađenoj u kolonijalnom stilu, a koja je dio vinske priče Villa Sandi, domaćini bili enolog Paolo Corso i Consuelo Donetto, eksport menadžerica za 30 zemalja grupacije Ville Sandi.

Nakon razgleda vile, proizvodnog dijela i podruma, te kušanja njihovih mirnih vina, ekipa se uputila na položaj Collio koji je okružen Julijskim Alpama i Goriškim brdima (Slovenija) na sjeveru, te Jadranskim morem na jugu koje je udaljeno 40 kilometara, što stvara posebnu mikroklimu za uzgoj loze.

Osim toga, brdašca Collio su nekada bila morsko dno. Uvjerili smo se kako se kompaktni slojevi gline i pijeska mrve u ruci, te kao da oslobađaju dašak mora – gotovo isti osjećaj kakav se dobije nakon kušanja vina dobivena od grožđa sorti pinot grigio, sauvignon, ribolla gialla, frulano i merlot koje uzgajaju na ovom položaju na kojem se ujedno nalaze i najstariji vinogradi Borgo Conventi.

Tura koju je Ribafish u šali nazvao „Upoznaj Prosecco da bi ga više popio“ mogla je početi… Ime Borgo Conventi dolazi od legende prema kojoj je Grof Strassoldo, zvan “Il Rizzardo” (onaj koji podiže i gradi), sredinom XVII stoljeća poklonio Dominikancima zemlju u regiji Farra d’Isonzo na kojoj su izgrađeni samostani.

Danas se na tom mjestu, u vili u kolonijalnom stilu, nalazi vinarija Borgo Conventi s misijom proizvodnje vrhunskih vina od grožđa sa 30 ha Isonzo, pored rijeke Soče (DOC) i Collio (DOC), koji je proglašen DOC apelacijom još davne 1868. Najnovija povijest počinje 1975.godine kad je Gianni Vescovo osnovao vinariju zavjetovavši se da će se ovdje proizvoditi isključivo vrhunska kapljica. 2019.su zavjet i obećanje dodatno potvrđeni.

Naime, imanje, vinograde i vinariju kupila je obitelj Moretti Polegato, poznata po vlasništvu čuvene Ville Sandi. Danas je ovdje Tenuta Borgo Conventi, s jasnom misijom: proizvodnje vrhunskih vina. Na 30 hektara vinograda smještenih u dvije regije, Isonzo i Collio, uzgaja se grožđe top-kvalitete od kojeg nastaju ova izvanredna vina. Samo u 2024. Mundus vini je pozlatio njihov Merlot Collio DOC, a u Berlinu su zlato osvojili Friulano Collio DOC Merlot Collio DOC i Refosco dal Peduncolo Rosso Collio DOC. Vinogradi su na 150 metara nadmorske visine, slano i mineralno tlo je dugo bilo pod morem, prevladavaju glina i pješčenjaci, au vinima je naglasak na eleganciji, ne na snazi. Održivost uzgoja vinove loze i proizvodnje vina je u prvom planu, kao i svugdje u Italiji i o tome će vam pričati na svakom koraku, a crvena se vina čuvaju u francuskom i slavonskom hrastu, što je Ivanu Enjingiju bilo posebno drago.

Podrum vinarije Borgo Conventi je definitivno za pamćenje, osim ako ne volite uredne i prekrasne velike prostore krcate bačvama uz decentna svjetla svijeća… WOW! Od vina su se kušali pjenušac od ribolle, svjež, lagan i mirisan; upravo ono što se i očekuje od Prosecca, kao i vina iz serije Collio. Zatim Ribolla Gialla, koja nosi oznaku apelacije DOC; Friulano od bijelih te Merlot od crnih vina. A onda je gospodin Enjingi izvadio svoje favorite iz kombija i napravio show. Divno i nezaboravno druženje. Veselo „minglanje“ se nastavilo iste večeri u sat i pol udaljenom Valdobbiadeneu (iznad Trevisa) u restoranu Locanda Sandi gdje se u ovom lovačkom objektu na najvišoj razini uživalo u pairingu mesnih specijaliteta s Rabosom 2020 te pjenušcima Ville Sandi.

Vinogradi Ville Sandi nalaze se na pet položaja, na zaštićenim apelacijama DOC i DOCG između regija Veneto i Friuli Venezia Giulia. Najcjenjeniji (i najvrijedniji) je položaj La Rivetta koji leži u srcu područja Cartizze (106,8 ha), a Prosecco Cartizze Vigna la Rivetta dobio je najviše ocijene na talijanskim i svjetskim natjecanjima. Drugi dan je počeo upravo posjetom vjerojatno najskupljoj lokaciji za vinograde Prosecca (glere), „La Rivetta“, gdje se hektar pod lozama može kupiti za sitnicu od dva milijuna eura!

Na vrhu vinograda La Rivetta kušali smo toliko cjenjen Prosecco Cartizze Vigna la Rivetta – kojeg se proizvede svega 15.000 boca godišnje, a ujedno je i najnagrađivanije vino kuće, od 100% glera. I uživali u doručku i pogledu na uredno poslagane vinograde, načičkane oko „kleti“ koja izgleda kao mini boutique hotelčić. Tradicionalna jela od lokalno uzgojenih namirnica kušali smo u njihovoj Locanda Sandi, a dio velikog asortimana Prosecca na radionici u poslovnoj zgradi. Centralna zgrade vinarije nalazi se tik do monumentalnog (svojedobnog ljetnikovca iz 1622.)., bisera paladijske arhitekture, danas u vlasništvu Ville Sandi. Ovdje smo i osobno upoznali vlasnika grupacije Giancarla Morreti Polegata i sina, nasljednika, sina, nakon čega je organiziran wine tasting.

Priča o Villi Sandi počinje 1920. godine, kada je Mario Polegato, djed sadašnjeg vlasnika Giancarla, kupio nekoliko vinograda. Naslijedio ga je Divo i sa suprugom Amaliom Moretti te nastavio širiti vinograde i proizvodnju, a svoju strast prema vinima prenijeli su na dvojicu sinova – Maria i Giancarla. Giancarlo se obrazovao za enologa, dok se Mario specijalizirao za menadžment. Nakon očeve smrti, s majkom Amaliom, 1970. godine kupuju Villu Sandi, izgrađenu početkom 17. stoljeća u paladijanskom stilu, a 1980. godine njihov Prosecco počinje stjecati obožavatelje izvan granica Italije.

 

Modernu, poslovnu zgradu Ville Sandi i samu vilu spaja kanal Brentella s rječicom koja pokreće njihovu hidrocentralu (na imanju električnu energiju dobivaju i preko solarnih panela), ali i podzemni hodnici – tuneli koji su samo nastavak nađenih tunela prilikom restauracije vile.

 

U njima, u policama koje čine beskrajne redove na zidovima podzemnih hodnika, u bocama i bačvicama dozrijevaju vina za Papu, predsjednika Italije… ali i vina namijenjena plasiranju na tržišta diljem svijeta. Bili smo osupnuti brojem boca koje odležavaju u podzemnim hodnicima koji su nas doveli do vile – Vile Sandi.

A ona… bila je „samo“ ljetnikovac bogatoj venecijanskoj obitelji onog doba, posjećivao ju je i Napoleon Bonaparte a danas priča priču o uspjehu vrijedne obitelji Moretti Polegato koja je desetljećima poštivala tradiciju, s koljena na koljeno prenosila znanje i sa svojim brandom Villa Sandi postala jedna od vodećih u proizvodnji Prosecca. Kompaniju Villa Sandi vodi Giancarlo Moretti Polegato poštujući tradiciju u podrumima ali i bioraznolikost u vinogradima radeći u suradnji s prirodom.

Sharing is caring!

Događanja