Talijansko putovanje s nagrađenim vinarom Ivanom Enjingijem – i medijima – Dio drugi: World of Bottega!

Nagrada za WOW vino godine, finale akcije „Što žene žele“, koju dodjeljuje Udruga Žene i vino, hrvatskim je vinarima vrlo draga, jer je to izbor nenalik drugima, a nagrade su itekako konkretne. „Što žene žele“ je prvi vinski izbor po ženskom ukusu a u „priču“ je i prvi od svih izbora uključio hrvatske sommeliere. Odvija se u tri razine od kojih je prva sommelier – selektor, prema čijoj listi članice i simpatizerke glasaju elektroničkom poštom, da bi se naposlijetku, kao treća i zaključna faza, od 12 finalista slijepim kušanjem odabrali pobjednici u 5 kategorija (pjenušci, bijelo, rosé, crveno i slatko vino). Pobjednik svake kategorije dobiva vrijednu skulpturu čije autorstvo potpisuje „Grupa“, a mešu njima se bira jedan, najimpresivniji i najbolji, dobitnik WOW Grand Prixa. Za ukupnog pobjednika se organizira kraći studijski izlet u neku poznatu vinsku regiju svijeta, sve o trošku Udruge. Nakon Kozlovića (u Bordeaux), Senjkovića (u Champagneu), Luke Krajančića (u Burgundiju), Fakina (u Baranju i Villany), Meneghettija (u Toscanu), Frane Milina Bire (u Austriju), Coronice (u španjolski Penedes), Jakoba (u Milano na konferenciju Donne del vino Mondo), Benvenutija (u Piemonte)…prošli pobjednik je putovao u talijanski Veneto. Bio je to čuveni slavonski vinar Ivan Enjingi. Nagradna destinacija bila su znamenita vinska područja Collio Friulano i Valdobbiadene, u regiji Friuli-Venezia Giulia, domovini Prosecca, koji se proizvodi od sorte grožđa glera. To je sorta vrlo tanke kožice i visokih kiselina koja stoljećima raste u sjevernoj Italiji, a nekoć se zvala prosecco. No, od 2009. godine, zbog službene zaštite vina Prosecca, grožđe nosi naziv glera. Iste je godine Conegliano Valdobbiadene postala 44. DOCG zaštićena regija Italije, a to znači da ime Prosecco smiju nositi samo vina proizvedena od grožđa iz te regije. Nije nevažno reći da posljednjih godina, na svjetskoj sceni Prosecco uvjerljivo vodi ispred francuskog šampanjaca, koji bilježi znatan pad prodaje, kao i španjolskog pjenušca, Cave. Prosecco je pretežno aperitivno pjenušavo vino u kojem mora biti minimum 85% glere a dobiva se Charmat metodom sekundarnog vrenja u inoks tanku, koju je inaugurirao Martinotti, pa je ponekad zovu i tako; a razlikuje se od tradicionalne, šampanjske metode sekundarnog vrenja u boci.

Organizaciju nagradnog putovanja je i ovoga puta u svoje ruke preuzela predsjednica Udruge WOW, Sanja Muzaferija, a domaćini su bile dvije prestižne i moćne talijanske vinske kuće, Villa Sandi i Bottega, dok je prijevoz donirala Talijansko-hrvatska gospodarska komora (Camera di commercio Italo Croata). Putnici su, uz nagrađenog vinara Enjingija, bili eno-gastro novinari Emina Basara, Sunčana Barušić, Domagoj Jakobović Ribafish i Dijana Grgić, svi u sigurnim rukama snalažljivog vozača Siniše Orlića. Naravno, Enjingi je u udobni kombi ukrcao nekoliko kartona svojih divnih vina kao poklon domaćinima pa je bilo itekako zanimljivo pratiti njihove reakcije na hrvatska vina. Nakon posjeta impresivnoj vinskoj kući Villa Sandi, na red je došao, kako ga zovu, „svijet Bottege“, World of Bottega.

 

Ekipa putnika iz Hrvatske stigla je u a dobrodošlicu su poželjele Silvia Sartori, zadužena za odnose s javnošću, sommelierka kompanije Elena Schipani (ujedno i važna talijanska vinska influencerica), Monica Lisetto, dizajnerica kompanije, zaslužna za sve one divne i ine Bottegine zlatne boce, te sam vlasnik Sandro Bottega. Čovjek – dinamit; izuzetno agilan i više nego odličan domaćin; veseo i energičan, sveprisutan i moćan, uspješan a prostodušan i velikodušan. Jedinstveni Sandro je goste dočekao raširenih ruku, širokog osmijeha i punog srca. Sve ono što ste ikada čuli o nasmijanim i srdačnim Talijanima, ali i uspješnim ljudima, pokazalo se kao točno.

U Bottegi za goste vino teče, slijedovi se izmjenjuju, a Sandro i Ivo Enjingi ubrzo se, nakon instantnog međusobnog bratskog vinskog „prepoznavanja“ – doista i bratime. Ukratko, svi se vesele, jedino je možda manje sretan bio personal restorana Al Capitello u Corbaneseu gdje se te prve večeri uživalo u svakom zalogaju, ali je osoblje moralo pričekati sa zatvaranjem jer je atmosfera predobra i – nikome se, umoru usprkos, na počinak nije išlo. Domagoj Jakobović Ribafish daje svoju najtopliju preporuku za ovdašnji carnaroli rižoto od bundeve s prahom crnog češnjaka, pa onda izvanredno Bottegino maslinovo ulje i accetto s potpisom Botega. Na meniju je bio i izvanredni lokalni sir Montasio i kuglice od bakalara, a pili su se Bottega Sauvignon 2022. i Valpolicella 2023. Popularnost ovog kraja, kojeg je Vergilije svojedobno nazvao vrtom Venecije, a koji i danas uz vinograde ima razvijenu poljoprivredu, započela je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a pravi procvat je krenuo 2009., s novim zakonom i oznakama DOC i DOCG (koje označavaju apsolutno najbolje apelacije). Ekipa hrvatskih novinara i domaćica smješteni su u brdima, u odličnom hotelčiću Ca dell’ Poggio, točnije – u mjestu San Pietro di Feletto, neposredno ispod vinograda grupacije Bottega. Ujutro je slijedio i obilazak vinograda Arfanta i Vittorio Veneto (gdje se može vidjeti loza obrezana u obliku pravog kuta).

 

WOW pobjednik, Ivan Enjingi, u vinogradima je značajno kimao glavom i odobravao. Uz pjenušavi doručak i nefiltrirani Bottega brut nature Ancestral (dobiven metodom péttilant naturel), slijedio je obilazak vinarije Bottega u Bibanu. Bottega World doista jest puno više od puke vinarije. Uz poznata vina, rakije i likere, Bottega priča vrhunsku priču o obitelji, tradiciji, dizajnu, inovaciji.

Tu je impresivnih četiri stoljeća duga povijest jer je prema zapisima dokazano da je Sandrov predak Andrea još u 17.stoljeću, točnije 1635., godine počeo uzgajati vinovu lozu, a u dvadesetim godinama prošlog stoljeća je Domenico Bottega za život zarađivao trgujući dobrim vinom dobivenim od grožđa iz vlastitog vinograda. Velika strast mu je bila i proizvodnja rakije (grappa), koju je prenio na potomka, Alda Bottegu. On je, pak, kako to nadareni mlađi naraštaji i čine, proizvodnju rakije unaprijedio i uveo mnogobrojne tehnološke inovacije.

Destileriju Bottega u Pianzano di Godega osnovali su 1977. Aldo Bottega i mjegova supruga Rosina. Nakon Aldove smrti, 1983., sin Sandro postao je direktor kompanije i otada uspješno vodi tvrtku, uz pozadinsku podršku sestre Barbare i brata Stefana. Godine 1987. ostvaraje se suradnja branda Bottega s Alexander brandom i tada grappu počinju puniti u ručno puhane boce.

U staklarni Pianzano, u vlasništvu Bottege, majstori Mauro i Coco iz Venecije (Murana), koje su novinari imali priliku upoznati  pušu specijalne boce za čiji je unikatni dizajn zadužena i zaslužna Monica Lisetto. Sve do 1992., kompanija Bottega se na tržištu pojavljuje kao proizvođač alkoholnih pića (rakije, likeri, ginovi….) Fenomenalni likeri od limuna, čokolade i pistacije, lemon spritz, jake ali na nepcu nježne rakije od loze, obična i barikirane, 30 barova u svijetu, 22 milijuna boca godišnje i izvoz u 165 zemalja – sve je to Bottega.

Ipak, značajna je točka u kronologiji ove kompanije jedno divno pjenušavo vino, poetičnog imena: Vino dei Poeti Prosecco Spumante. Dakako, niknula je i vinarija, pa 2007. destilerija Bottega seli u Bibano di Godega di Sant´t Urbano, mjesto smješteno između venecijanske lagune, prijestolnice umjetnosti i kulture i – Dolomita. Najprestižniji Bottegini mjehurići potječu s brda Prosecco Superiore (DOCG) – od brda Conegliano do Valdobbiadenea, položaja najprikladnijih za uzgoj grožđa sorte glera. U malom podrumu Vittorio Venete okruženom vinogradima koji rastu u skladu s netaknutom prirodom nalaze se boce u kojima se na kvascima stvaraju mjehurići po starinskoj metodi, a kompanija posjeduje i položaje u blizini Verone te Montalcina, u kojima se uglavnom uzgajaju crne sorte.

Uglavnom, sve je podkontrolom i nad svime bdije sveprisutni Sandro Bottega: od vinograda do boca i čepova (na Sardiniji posjeduju i svoju šumu hrasta plutnjaka te sami izrađuju čepove). nižu se pogoni, podrumi, destilerije, vinogradi; vodi se briga o samoodrživosti i ekologiji pa ovdje imaju svoje pčelinjake i lovišta, grožđe se bere ručno, bez pesticida i strojne obrade, vrši se zelena gnojidba a geotermalni sistem za zagrijavanje pročišćenu vodu vraća u prirodu … Povezanost sa zemljom, briga oko nje, bioraznolikost u vinogradima u sprezi s mnoštvom inovacija koje su uveli tijekom godina, učinili su kompaniju Bottega prepoznatljivom na svjetskom tržištu, a njihovi proizvodi redovito osvajaju talijanska i svjetska priznanja.

U kompaniji Bottega prate svaki trenutak proizvodnje, nastojeći da se izvorni okusi sirovina sačuvaju do finalnog proizvoda. Sve faze proizvodnje slijede kriterije održivosti čuvajući okoliš za buduće generacije. Kompanija vodi posebnu brigu o smanjenju emisije ugljičnog dioksida, velika pažnja posvećuje se uštedi vode i tijekom proizvodnje apsolutno se ništa ne baca.

Kompanija proizvodi i svoje maslinovo ulje, balzamični ocat i fantastičan med iz košnica smještenih u vinogradima – tamo gdje žive pčele zna se da nema pesticida! U vili Rosina Bibano (sagrađenoj u 18. stoljeću) ekipica iz Hrvatske je započela putovanje a sve je završilo u destileriji viskija Bottega, koji će nakon što napusti bačvice u kojima još „spava“, biti prvi viski proizveden na talijanskom tlu, isključivo od talijanskih sirovina. Ukratko, doista je riječ o Bottega Worldu! A tu je i naravno – zaštićena zlatna boca još od 2004. godine, koju se drugi jako trude kopirati… Impresivno! I slike se nižu, a pjenušci dolaze na kušanje uz priče o ljudima koji su nakon drugog svjetskog rata i potpune pustoši digli ovo mjesto visoko na vinsku kartu regije i svijeta.

Posljednja večera (ne daj Bože da uistinu bude posljednja) organizirana je u restoranu Da Tullio, a na jelovniku piletina i svinjetina s ražnja (u autentičnom lokalnom stilu), s puno radiča sa žara. Uz ručno izrađene venecijanske maske koje Sandro Bottega poklanja gostima, gost vinar Ivo i vinar i Sandro su se još jednom pobratimili.

Dogovoren je posjet Enjingijevoj vinariji i našoj Zlatnoj dolini a do dugo u noć kušala su se pjenušava vina iz bijelih, zlatnih, dijamantima optočenih i svih drugih Botteginih boca. Bottega barovi i corneri nalaze se po cijelom svijetu, boce prosecca zlatnog sjaja prisutne su gotovo na svim važnijim proslavama, druženjima i prijemima. Jer, ne osvaja srca samo čaroban zlatni odsjaj boca, nego i ovaj izvrstan pjenušac koji donosi svu ljepotu i radost života – u talijanskom stilu. A mi se možemo samo pokloniti i uživati u svemu što rade te od njih još puno toga naučiti.

Sharing is caring!

Događanja