S početkom proljeća rodio se mistični bog vina i veselja. Taj Zeusov sin, veseljko zvani Dioniz, napivši se sokom vinove loze, dao je ljudima njene sadnice i naučio ih da prave napitak koji potiče na druženje, stvaralaštvo, ljubav i zabavu. A članice udruge WoW u Dalmaciji, osim ozbiljnog zanimanja za vino, to piće bogova, vezuje i strast prema druženju, zabavi, veslju i optimizmu. Bez obzira što će netko reći „ma, pušti to su ludi gušti“… Vinsko putovanje splitskih WoW-ica počelo je u večernjim satima u Podstrani gdje se s krovne terase hotela Split može čuti disanje grada pod Marjanom, a pogled puca sve do Bračkog kanala. U ugodnom ambijentu restorana u kojem su se sastale – ćutio se miris proljeća stvarajući u mislima slike pupova loze i padina zelenih vinograda; u srcu se osjećao nagon za pjesmom i to onom Mišinom: Poljubi zemlju po kojoj hodaš…
Počasno mjesto i prvi poljubac WoWica (a ona ga je uzvratila) dobila je Bregovita Hrvatska, točnije Plešivica, hrvatska Champagna kako joj tepaju, hrvatska majka pjenušaca. Svjetle ružičaste boje zaperlale su čaše sa Šemberovim brut roséom od sorte pinot crni. Nježni voćni miris, tiha mineralnost, bogatstvo i širina aroma koje se discipliniraju i vrlo precizno vode u finiš, bili su početak ovog pozdrava proljeću. A s brusketama od dimljenog lososa, skute, avokada, rajčice i praha od masline – bio je to idealan spoj. Naravno da su se ženski jezici brzo razvezali o najrazličitijim temama: od raznolikosti pjenušaca, preko klimatskih promjena i ženskih hormonalnih promjena; od ovulacije i menopauze sve do tesanja tijela pred ljetnu sezonu: fitnessom, hodanjem ili seksom.
Konobar se lagano smijuljio, ali je iskusni mačak nepogrešivo i nepokolebljivo ulio drugo vino. Nektar obitelji Grabovac, Chardonnay reserva 2020. obojio je čašu zlatno žutom; ispunio nosnice zrelim plodovima kruške, jabuke ili breskve; obložio nepce mineralnošću uz okuse meda, oraha, maslaca, vanilije, drva. Suh i topao, ali istovremeno svjež, djelovao je kao spoj staroga i novoga svijeta. Taj se chardonnay opravdano podičio svojim imotskim korijenima, porijeklom lijepe naše Dalmatinske Zagore. I kuhar se odlično snašao među ženama tjerajući ih da zaborave na ljeto, na skidanje u kupaći i tjelovježbu, objašnjavajući pomno što je “cartoccio“: filet lubina zapečen u papiru s dagnjama i povrćem.
Treći i najslađi poljubac dobila je zapadna Istra! Damjanić i Muškat žuti, poluslatko bijelo vino dozrelo u inox tankovima, boje slame, voćnog muškatnog i cvjetnog mirisa s naglaskom na bazgu, fine svježine i izrazito dugog okusam dočekan je s oduševljenjem.
Naučile su žene i kako se najbolje pije: lagano se zagrize kolač od pistacije i bijele čokolade na prhkom tijestu, doda gutljaj Damjanićevog muškata, nježno pusti nepcem i proguta. I tako više puta.
Na kraju treba zahvaliti šefici splitskih WoW-ica Adela Zujic Viskovic na ovom lijepom okupljanju, sommelierki Kristina Jukić na ideji, odabranim vinima i povezivanju s voditeljicom hotela Tanjom i hvala osoblju Hotel Split. WoW-ice su rekle: posjetit ćemo vas opet, a cijelo je događanje bio uvod u novu WoW sezonu.
Nada Piacun
Foto: Adela Zujic Viskovic
Sharing is caring!