PP Orahovica i restoran Botanist u Zagrebu ugostili WOW-ice

Vino od davnina krijepi naš duh i tijelo, a to se pokazalo i dokazalo i na izvrsnoj nedavnoj prezentaciji nove linije vina Martin Albus vinarije PP Orahovica, u organizaciji udruge WOW (Women on Wine) i aktivne mlade članice Dine Beganović. Anita Tepeš, brand menadžerica za liniju alkoholnih pića i Zrinka Vinković Jergović, glavna enologinja, koja je deset godina radila u Kutjevu ugostile su članice udruge WOW u divnom ambijentu zagrebačkog restorana Botanist.

Ljubazno osoblje restorana pobrinulo za ukusne zalogaje i odličnu atmosferu, a gazda Toni je gošće proveo kroz kompleks u čijem sastavu se nalazi restoran, kafić i hotel. Što se tiče sortimenta PP Orahovice, najviše je zasađene graševine pa silvanca zelenog koji većinu asocira na Orahovicu, ali tu su i sauvignon i chardonnay, a u Orahovici najavljuju i brojne novitete na području crnih vina. Trenutno je omjer 20-25% crno, 75-80% bijelo. Godišnja proizvodnja 170 ha, 700 do milijun boca, a veći dio berbe odvija se strojno.

Iza tvrtke stoji informatička firma M SAN grupa, čiji je vlasnik zaljubljenik u poljoprivredu. Uostalom, u najvećim krizama ljudi ne trebaju računala i tehnologiju nego hranu. Tako PP Orahovica ima puno ribnjaka, i gotovo sva slatkovodna riba u HR dolazi iz PP Orahovice. To je najmodernija tvornica u jugoistačnom dijelu Europe, dok vino čini tek 2% udjela u profita. S obzirom da je u vlasništvu Orahovice čak 660 ha lješnjaka, vlasnik opravdano želi da ih se prepoznaje po lješnjaku i vinu. Mnoge je to podsjetilo na slavne proizvode još slavnije talijanske regije Piemonte – iz koje dolazi barolo i barbaresco, a poznata je i po lješnjacima! PP Orahovica ima dvije linije vina.

Njihova redovna linija, dobro su poznate etikete namijenjene retailu i – Martin Albus liniju vina, koja je pomno osmišljena i pretežito namijenjena za ugostiteljstvo (HoReCa). Tom su linijom željeli pokazati sve najbolje od sebe, a riječ je o „single vineyard“ vinima s položaja Martin i Albus – dva prestižna i najbolja položaja orahovačkoga vinogorja. Naziv su dobila prema povijesnim ličnostima koje su utjecale na razvoj vinarstva i vinogradarstva Orahovice. Cilj nove linije je bio napraviti razliku od klasične linije vina, nešto posebno – jer su to položaji poznati po južnoj ekspoziciji, posebnim klonovima i agrotehničkim mjerama, tj. drugačija je sadnja. Povijest ove priče počinje sa zemljoposjednikom i veleposjednikom, vinogradarom koji se zvao Martin (plemeniti Nagy/Nađ), a podrum iz 1894., ukopan ispod položaja Albus u centru grada, je koristio za odležavanje crnog vina, a i danas je u upotrebi.

Na položaju Martin uzgajaju se sorte silvanac i frankovka, a na Albusu sauvignon, sivi pinot i graševina, koja, međutim, još nije dijelom ovog novog brenda pokrenutog 2021. godine. WOW-ice su degustrirale 5 vina: tri bijela, jedan rosé, jedno crno, a za kraj likere od lješnjaka i frankovke. Domaćice su gošćama objasnile kako je berba 2023. bila oskudnija zbog tuče, količine oborina i drugih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Pinot sivi Martin Albus berbe 2023, 12% alkohola, suho je vino koje je njegovano u inoxu: mlado, svježe i lepršavo, a boja mu je intenzivnija, jantarna. Ponekad ga zovu i roséom jer ima sivu, pepeljastu bobicu, meso mu je pomalo ružičasto. Sivi pinot nazivaju i kraljem vinograda jer je u vinogradu zahtjevan, ali se rezultat nakraju – isplati. Nadalje, kušao se Sauvignon blanc 2023: suho, lagano vino, s 2 grama ostatka šećera i 12% alkohola, aromatično i fino, a aromama paprike tipičnim za sauvignon. Od 170 ha zasađenih sauvignonom 20% je starih nasada, a u onim obnovljenim osjeti se „afrički stil“. Ovo je vino punjeno prije Božića 2023., a najpopularnija je etiketa Martin Albus linije. Grand cuvee 2021 u elegantnoj i privlačnoj boci kupaža je graševine i silvanca. Super spoj jer je graševina najzastupljenija hrvatska sorta, a silvanac kao najpoznatiji brend kuće, ovdje se susreću u omjeru 50-50, s 12% alkohola, a vino je odležavano 12 mjeseci u drvenim bačvama od 500l, što mu je dalo okus tosta i vanilije.

Nježno vino punjeno u lipnju, u boci je bilo 9 mjeseci, a napravljena je mala serija za specijalne kupce; puni se i u magnum boce. Rosé 2023 je suho vino, 11,5% alkohola, nježne boje ženske puti ili lososa; svijetlo je ružičasto vino provansalskog tipa od 100% frankovke, bez maceracije, brze prerade da se ne izgubi željena boja, atraktivno na miris. Vrlo dopadljivo! Frankovka 2020, dominantna je crna sorta koja nije zastupljena u Hrvatskoj u tolikoj mjeri koliko npr. Austriji. Ova ima 13,5% alkohola, odležala je u barique bačvicama u podrumu iz 1894 i osvojilo zlatnu medalju prošle godine na natjecanju Mundus vini. Moćno vino koje iako snažno ima izraženu voćnost i mekoću, dobro izbalansirano, pa je zaokruženo u okusu.

Večer se, kako i priliči, završila slatkim – točnije – degustacijom likera od lješnjaka i od frankovke u prekrasno dizajniranim bocama. Liker od lješnjaka se radi od prženih lješnjaka, macerira se 6 mjeseci, ima 22% alkohola bez umjetnih aroma i bojila, filtrirano je, no ima i nešto malo taloga, što dokazuje njegovu prirodnost. Ukusan je i aromatičan, s izraženim dojmom lješnjaka. PP Orahovica jedini je proizvođač u Hrvatskoj koji radi takav macerat lješnjaka, a proizveli su malo seriju od 5000 boca. Liker od frankovke, 16% alkohola koji se radi tako da se vinu dodaje malo koncentrata soka od borovnice pruža doživljaj Božića u čaši. WOW-ice su ga zavoljele na prvu i nazvale ga, od milja „frankonino“. Martin Albus vina ispunila su sva očekivanja, a likeri Lješnjak i Frankovka stavili su točku na “i” ove divne večeri.

Naravno, kako to obično i biva, nakon kušanja se pojavila želja da se posjeti Orahovica i da se na licu mjesta vidi, provjeri, okusi i doživi mjesto na kojem nastaju ove divne delicije. Tako da će uslijediti obilazak položaja Albus i Jezerac, tvornice, nasada lješnjaka, ribnjaka, a vjerojatno će se malo gricnuti i šarana na rašljama. Hedonistička ženska WoW večer je zahvaljujući Aniti i Zrinki prošla u trenu, a svi se već vesele izletu u Orahovicu početkom lipnja. Bilo je sjajno, bilo je WOW.

Dina Beganović

Sharing is caring!

Događaji