OIV nagrade u Kaiseru

Kad vrhunski sommlier i ugostitelj Mario Meštrović organizira večeru u čast laureata međunarodnog ocjenjivanja vina OIV (ove godine održanog u slovačkom u Prešovu) – svi znamo da će to biti na vrhunskoj razini. Odmah smo se odazvali! Njegov restoran Kaiser, doslovno je carski, kako mu ime i sugerira, a hrana ondje je uvijek svježa, vrhunska, odlično pripremljena. O vinima da i ne govorimo! Svi već znamo da trenutno u svijetu postoje mnoga ocjenjivanja, što pozdravljamo, no valja upozoriti da ih ne treba poistovjećivati i nerijetko olako shvaćati. Nagrade OIV-a koji djeluje od 1924. godine, sa sjedištem u Parizu, a ima 50 zemalja članica, izuzetno su važne u vinskom svijetu. Ocjenjivači iz Hrvatske su se na ovom natjecanju kroz godine izmijenjivali, pa su ovdje, između ostalih bili legendarni Željko Suhadolnik – Suhi, Ivo Kozarčanin, prof. Ivan Dropuljić, Ivana Alpeza, Ivan Stiblik, Josip Orišković i drugi, ali i naš domaćin te večeri – Mario Meštrović.

Uz još samo nekoliko uvaženih kolega novinara, WOW osnivačica i predsjednica, ujedno i potpisnica ovih redaka, imala je čast nazočiti svečanosti dodjele, sve uz delicije majstora Meštrovića i njegovog restorana, čime je odana počast ne samo vinarima nego i svima prisutnima – pa i udruzi WOW. Hvala na pozivu!

 

Dodjela je održana 9.11., u večernjim satima a dodijeljene su zlatne i velike zlatne medalje onim našim vinarima koji su na 26. međunarodnom OIV-ovom ocjenjivanju vina dostojno zastupali Hrvatsku i pokazali izuzetnu kvalitetu naših vina. Ponosni smo jer čak tri Double Golda osvojili su upravo naši vinari, a kad se uzme u obzir omjer poslanih uzoraka vina i osvojenih medalja i nagrada, Hrvatska se može pohvaliti da je uistinu prednjačila. Još je ljepša vijest da je od svih uzoraka poslanih na ocjenjivanje, najbolje ocijenjeno vino, tj najviši broj bodova osvojilo upravo naše, hrvatsko vino, ujedno osvojivši Veliku zlatnu medalju. Tu je čast imao rajnski rizling Primus, vinarije Bolfan iz 2015.godine.

Domaćin večere u Kaiseru Mario Meštrović i redoviti ocjenjivač na ovom takmičenju od 2012.godine – rekao je da, premda su naša vina često bila vrlo lijepo ocijenjena, još se nikad prije ove godine nije dogodilo da baš hrvatsko vino bude najbolje ocijenjeno od svih. Laureati kojima su te večeri u zagrebu uručene diplome i medalje su, redom: – Vinarija Bolfan osvojila je Double Gold, svojim rajnskim rizlingom Primus 2015. a Meštrović ju je kratko ali točno i impresivno opisao: implozija okusa, kompleksnosti i svježine. Kraljevski vinogradi su ukupno osvojili čak tri visoka priznanja: dvije Double Gold medalje i jednu Zlatnu medalju.

Veliki uspjeh postigao je plavac mali 2019. koji je osvojio Double Gold Medal kao i pošip 2022., dok je crljenak 2019. osvojio zlato. Vinarija Matočec pozlatila je svoj chardonnay i graševinu, a to je razmjerno samozatajna vinarija koja je do sada osvojila preko 900 osvojenih medalja. Vinarija Fiolić je na uzlaznoj putanji, a okitila se zlatnom medaljom za merlot 2018. Mlada, ali vrlo ambiciozna vinarija u usponu, Bastian, posebno je WOW-u draga zbog svog izuzetnog roséa s kojim je lani osvojila WOW nagradu za rosé iz 2021., a neosporno je da stalno apreduje i sve je prisutnija na tržištu. Opravdano, svoju malvaziju iz berbe 2022. okitila je Zlatom. Također, izuzetan uspjeh je da naša ponekad teško shvatljiva autohtona sorta plavac mali, osvoji zlato a to je pošlo za rukom vinariji Milatić s plavcem malim 2020. Veliki uspjeh postigla je vinarija Seletković jer je s delikatnom i elegantnom sortom škrlet osvojila Zlato (s berbom 2022.)


Takošer mlada vinarija, Velebna, izvrsnog izričaja, ubrala je zlato sa svojim chardonnayoem iz inoxa, berbe 2021. Iz susjedne Hercegovine, Zlato su svojom kvalitetom osvojile vinarije Milas (s Blatinom barrique 2012.) te vinarija Škegro, ( Blatina, berbe 2021.) Završnicu večeri popratili su slasni i ukusni zalogaji australskih Wagyu steakova te Black Angus Gold steakova koje nam je osobno na vatri i ugljenu pripremio sommelier i vlasnik Kaisera Mario Meštrović. Zaključak se nameće sam: Hrvatska više nije mala, neprepoznatljiva vinska državica! Premda po hektarima zasađenim vinogradima možda i jest mala, svakako to nije kvalitetom svojih vina, koja su na međunarodnoj vinskoj sceni i ovoga puta potvrdila visoku razinu. Bravo!

Sanja Muzaferija

Fotografije: WOW arhiva i Vilicom kroz Hrvatsku

Sharing is caring!

Događanja