Cantina – Saints Hills i vinarija Radovan

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može. Koordinacija na relaciji Istra-Rijeka-Punat-Zagreb uspjela je Usprkos nekim „pokvarenim telefonima“ i, nažalost, čak dva smrtna slučaja u obiteljima članica! Tako se više dvadeset članica udruge WOW uputilo početkom listopada u malo istarsko mjesto Radovani, u posjet vinarijama Saints Hills i Radovan. Nadomak zvjezdarnice u Višnjanu, na svega 12 kilometara od Poreča, nalazi se poznata i nagrađivana vinarija Saints Hills, koja je vrata svoje nove vinarije otvorila početkom svibnja. Vinarija s restoranom, zove se jednostavno – Cantina, a u vlasništvu je obitelji Tolj, koji su stari i dobri poznanici predsjednice udruge, Sanje Muzaferije.

Štoviše, upravo je s njihovim, tada tek lansiranim roséom, popularno zvanom „Štikla“ na neki način i započela priča o ovoj udruzi. Bilo je to daleke 2011. u maloj vinoteci u Tomićevoj ulici u Zagrebu, koja danas već odavno ne postoji. Tamo se tada sastalo pet-šest žena zaljubljenih u vino i željnih učenja o tom plemenitom piću, a pio se upravo rosé s potpisom vinarije Saints Hills. 13 godina kasnije, udruga postoji i dalje, baš kao i vinarija Saints Hills, koja se pretvorila u fantastičnu i međunarodno priznatu vinsku priču čija vina osvajaju medalje, plakete, pohvale i priznanja. Treba reći i istaći: 99 bodova od Wine Enthusiasta za njihov slavni ET Dingač, za Dingač 97 a 94 za Chardonnay Le Chifre!

Cantina se nalazi usred istarske šume, okružena bajkovitim vinogradima i maslinama, a osim restorana i male vinarije, tu su i 3 izuzetno komforna apartmana za vrhunski odmor. Top luksuz, savršeni mir, idila, izvrsno vino, visoka gastronomija. Ima li bolje? Vlasnici kažu da je Cantina svojevrsna posveta istarskom načinu života, jer iz vinograda Sv. Ante, najvišeg vrha jugozapadne Istre na čijem se posjedu nalazi vinarija Cantina, dolazi većina njihovih bijelih vina. Nakon mnogo godina u kojima se grožđe ubrano u Istri prevozilo u Dalmaciju gdje je, na Pelješcu, velika Saints Hills vinarija, sada je ovdje, usred vinograda sagrađen adekvatan dom posvećen ponajprije bijelim Saints Hills vinima. Pri izgradnji, inspiracija su im bile istarske kuće i oštarije, ali i vinarije sjevera Italije. Interijer i eksterijer dosljedno prati istarsku estetiku, a toplinu i eleganciju svemu daju prirodni materijali po mjeri izrađenog namještaja.

Sve zajedno: šarmantno, maštovito, autentično. Projekt potpisuje arhitekt Milan Pahović a uređenje interijera slavni Studio Franić- Šekoranja, dok su slike na zidovima djelo mlade umjetnice Silvije Golja. Tu su i mnogobrojne fotografije poznatih i slavnih koji su obožavatelji vina Saints Hills, kao i vlasnika, Ivane i Ernesta, koji i sami izgledaju kao glumci. – Sve je i počelo upravo ovdje – kaže Ivana Tolj, i dodaje: – Prvo vino koje je napravljeno pod etiketom Saints Hills, bilo je vino od istarskog grožđa.


Toljevi vino rade i od vina s južnih pozicija, Komarne i položaja Dingač, i jedino što im je do sada nedostajalo bila je istarska vinarija. Sve je ispravljeno u svibnju, a u listopadu su WOW-ice imale priliku objedovati u prelijepoj Cantini i kušati vino i hranu. Za gastronomiju su ovdje zaduženi tata i sin, Josip i Deni Mandić, od kojih je ovaj potonji, u izostanku vlasika, osobno dočekao WOW-ice i proveo ih kroz vinariju. Uvodno se kušao rosé St.Hills – Heels – (Štikla) 2023., od plavca maloga s položaja Dingač. Kompleksan rosé, čiste i duboke ružičaste boje i srednje gustoće. Mirisan i divan, lijepo je uveo žensku družinu u raspoloženje i otvorio im apetit. Nakon mnogo „ispucanih“ fotografija za uspomenu, došlo je i vrijeme ručka.

Na jelovniku su bile bruschette s okusom mora, upravo fenomenalan carpaccio od hobotnice i plata „Istraski gušti“, na kojoj nema čega nije bilo, a uz jela se i dalje pio ružičasti nektar. Za glavno jelo – istarski fuži s crnim tartufom i domaća tjestenina (pljukanci), „mare-monti“ s pršutom i kozicama, bili su praćeni vinom Mala Nevina 2022. Uz desert, Lava Cake, odlično je pristajao suhi plavac mali St.Roko koji dolazi dolazi iz mladog vinograda škrte zemlje na strmim padinama Komarne s pogledom na Pelješac. Slastan, tamno rubinske je boje, a na nosu se osjeća “drugačiji” karakter ovog plavca. Naglašen je miris zrele breskve i mediteranskog bilja. Okusom dominira voćnost, uz respektabilnu mineralnost, obzirom na starost nasada. Vino je punog tijela i harmoničnog završetka, koje plijeni dubinom i zavodi elegantnim taninima. – Kao što je svaki čovjek jedinstven, tako je jedinstvena i svaka boca vina, i to upravo po osjećaju koji u vama budi. Uz vino se više volimo, glasnije pjevamo i sve osjećamo intenzivnije – jednom je izjavila Ivana Tolj, koja je i sama u početku bila članica udruge WOW.


Bila je ovo prilika da Sanja Muzaferija, kao osnivačica udruge i predsjednica, a ponovno uz vino Saints Hills, objavi i svoju odluku da se nakon 13 godina povuče iz organizacijskog i operativnog dijela posla udruge. Nastavit će s obimnom i opsežnom organizacijom akcije „Što žene žele“, u okviru koje WOW svake godine bira vino (i vinara) godine, a nada se i počasnom predsjedničkom statusu. Ovime je okupljene iznenadila, ali svi se nadaju da WOW ima dovoljno mladih i ambicioznih ženskih vinskih snaga koje će na istoj razini i s jednakom vitalnošću ubuduće preuzimati organizacije druženja, kušanja i učenja o vinu. Nakon ove eno-gastronomske uživancije, WoW-icama je dobro došla šetnja do obližnje vinariju Radovan koja je nedavno iz temelja obnovljena.

U Radovanima se gotovo svaka obitelj već stoljećima bavi vinogradarstvom pa je tako i s obitelji Radovam na čijem je čelu Franko koji je devedesetih godina prošlog stoljeća posao preuzeo od oca Anđela, a danas s njim radi njegov sin Antonio. Osim muškog dijela obitelji, u posao su uključene i Frankova supruga Danijela i kćerka Anna. Vinogradi se nalaze na dubokoj crvenoj zemlji zapadno od mjesta, a u njima uzgajaju šest sorti grožđa. Malvazija istarska, chardonnay i sauvignon blanc u paleti su bijelih a merlot, cabernet sauvignon i refošk od crnih. Na upit radoznalih WoW-ica Franko objasnio je razliku između terana i refoška, koja je mnogima – s obzirom na nedavne prijepore oko imena teran koje je Hrvatska imala sa Slovenijom, bila nejasna. Uglavnom, osim terana u Istri raste i refošk koji se od terana razlikuje po crvenoj peteljci. WoW-ice su kušale Refošk Radovan 2019., suho i toplo vino živahne rubinske boje, čist i gust. Arome trešnje i čokolade, s natruhama cedrovine i klinčića. Pitko je i užitno. Zanimljivo je da je vinarija Radovan sa svojih s desetak etiketa oduvijek podjednako prepoznata i po svojim svježim bijelim, kao i po odležanim crvenim vinima.

Naravno, osvajaju nagrade kamo se god okrenu a skromni i samozatajni Franko nerado se hvali ali je itekako ponosan. Obnovljena vinarija je impresivna kombinacija tradicije i modernog, a plijene smještaj, vrt, pogled, arhitektura, rasvjeta, arhiva…doslovno: sve. Vinski podrum se prostire na čak 870 kvadrata u centru starog sela. Investicija od preko dva milijuna eura, dijelom je pokrivena iz europskih fondova. Idejni projekt novog kompleksa, koji je odlično uklopljen u staro imanje, izradio je ugledni zagrebački arhitekt Silvije Novak iz studija 3LHD, hortikulturu potpisuje porečki OpOp studio. Posebnu pažnju posvetili su vrtu po kojem se ova vinarija ističe u odnosu na druge istarske vinarije. – Vrtu smo se posebno posvetili jer najviše gostiju dolazi u proljeće, na ljeto i u jesen, pa žele sjediti vani. Htjeli smo organski pristup i mekane linije te da u vrtu kroz cijelu godinu bude cvijeća, i da ne cvjeta u isto vrijeme ili da je iste boje – kaže zaključuje Frankova kći Anna koja je i sama studirala arhitekturu pa je posebno pratila projekt i izvedbu. Za dizajn interijera bila je zadužena Eni Jekić iz tvrtke Alt. Za vino je, uz Franka zadužen i Annin brat a Frankov sin Antonio a, kako je rekla jedna WoW-icama ona su uvijek onakva kava prema svojoj sortnosti trrebaju biti. Precizna, točna i po PS-u, što nikako ne znači da nisu uzbudljiva. Obitelj proizvodi malvaziju, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, refošk i cabernet sauvignon, a nedavno su posadili i cabernet franc. Ipak, s njihovom svježom malvazijom naprosto ne možete pogriješiti. Oko 30 posto proizvodnje trenutno plasiraju kroz kušaonicu i podrum, a ostatak ide u restorane i hotele. – Za vrijeme izgradnje koja je trajala tri godine, bilo je jako izazovno jer smo dijelove proizvodnje morali preseliti u pomoćno skladište – kaže Franko. Dok je prijašnji podrum imao kapacitet 130 tisuća litara, sada je to 180 tisuća litara. No, hektare pod vinogradima ne namjeravaju povećavati. – Nije nam cilj “napuniti” podrum do krajnjih granica, nego komforno raditi i stvarati neka nova vina. Zanima me napraviti odležani chardonnay ili neku novu bijelu kupažu.

Uz lakšu proizvodnju, veliki je gušt u ovom podrumu što gostima možemo uistinu pokazati cijeli proces proizvodnje. Imamo i arhivu vina, odnosno showroom s arhivskim vinima – kaže Franko a WoW-ice su sve sa zanimanjem obišle. Njih su primili u novoj kušaonici, koja je zamijenila nekadašnju rustikalnu konobu s ognjištem i drvenim stolovima i klupama. S obzirom da su tek ručale, ovoga puta nisu kušale kuhinju Radovanovih – ali to je razlog više da ovamo dođu ponovno. Jer, ovdje se uz gostujuće chefove organiziraju i posebne večere uz degustacije. WoW-ice su kušale malvaziju koja je kristalno bistro, suho vino elegantne zelenkasto žute boje. Miris je izražen i ugodan, osjeća se narančina kora, žuta jabuka i cvijet akacije. Izrazito uravnoteženo i harmonično. Naravno, posebno ih je zanimao rosé, ružičasto vino čiji buke podsjeća na bijelu trešnju, šipak i note aromatičnog bilja. Odlično je u ustima, punog i ugodnog okusa. Zatim je tu bio izvrstan suhi chardonnay lijepe zelenkasto-žute boje; razigranog finog mirisa u kojem dominira cvjetna nota i nota breskve te koprive. Vino je užitno i ugodne je svježine, srednjeg tijela i, kao sva Radovanova vina iznimne ravnoteže. Rubinski crvene boje, srednjeg do snažnijeg tijela i kiselina s aromama dima i trešnje, ovaj je merlot osvojio nepca opkupljenih i otkrio tko sve voli merlot. Na kraju, mimo dogovorenog kušanja, Franko je gošćama ponudio i sauvignon blanc 2023. Miris mu je intenzivan, izražen i fin, na prvi miris dominira nota peteljke pomidora i nota korice limete te pokošena trava. Vino je suho, toplo i svježe, ugodno te srednjeg tijela, te ima dobar balans i dugačak završetak. Harmonično je lijepo se pije te odlično paše uz tjestenine sa plodovima mora.
– Od ovogodišnje berbe očekujemo kompleksnija vina s jačim karakterom – kaže Radovan, a mi se veselimo novim berbama.

I što reći za kraj: Sve je dobro što se dobro svrši 

Sharing is caring!

Događanja