Zahvaljujući pozivu prijateljice WOW-a, sommelierke Jane Košćec, istaknuta WOW-ica Dina Beganović je 20. veljače navratila u zagrebačku vinoteku „Brolo“ na promotivnu degustaciju vina vinarije Zlatno Brdo uz prisustvo vlasnika Gorana Matijevića. Po struci šumar, u vinski je svijet i posao kročio iz čiste ljubavi prema prirodi i vinogradima. U sve je ušao strastveno i, kako on kaže, „psihoterapeutski“, a s gostima u „Brolu“ je podijelio svoju priču i filozofiju proizvodnje. Vinarija se nalazi u Zmajevcu, a Goranu u vođenju vinarije pomaže kći, dok na enološkom planu surađuje s tvrtkom ENO EXPERT i glavnim enologom Krešom Hrenom, koji njegove ideje pretače u stvarnost a kako im se filozofija temelji na istraživanjima i eksperimentu, kažu da od njih nikada ne treba očekivati isto vino.
Raspolažu sa šest hektara vinograda i podrumom smještenim 17 metara ispod zemlje. Vizualni identitet vina osmišljen je u suradnji s Andrejom Knapić iz agencije Bruketa&Žinić&Grey, dok se za vinogradarske procese brine iskusna glavna agronomkinja Jelena Jelenić koja je 15 godina radila u Belju. Degustacija je bila puna iznenađenja a kušala se Graševina 2023, Graševina Otilija 2023, Gold Cuvée 2023, Pinot Crni 2018, Cabernet Sauvignon 2019, Cuvée Zlatno Brdo MV i Sivi Pinot izborna berba 2020. Graševina 2023 dolazi s položaja Zlatno Brdo, s ostatkom šećera od 3,5 g/l i 13,2% alkohola. Ove će se godine proizvesti 20.000 boca, a planirano je da iduće godine ide na ocjenjivanje na Decanter. Zanimljivo je da je prošlogodišnja berba Graševine 2022 bila njihova najbrže prodana etiketa: u samo 10 mjeseci prodano je čak pet tisuća boca.
Graševina Panonica, koja je trenutno u pripremi, bit će limitirana etiketa s 14% alkohola i 10-12 g/l ostatka šećera. Graševina Otilija 2023 posveta je Otiliji Berger, istaknutoj tekstilnoj dizajnerici iz Zmajevca i predavačici na poznatoj Bauhaus školi čiji su radovi značajno doprinijeli razvoju tekstilnog dizajna. Ovo vino predstavlja svjetski unikat, odležavalo je devet mjeseci u inox tankovima, a zatim još godinu dana u minimalno paljenima bagremovim bačvama, uz njegovanje metodom batonage. Ima 14% alkohola i 2,8 g/l ostatka šećera, a dolazi u seriji od 1300 boca. Gold Cuvée 2023 je kupaža rajnskog rizlinga, sivog pinota, graševine kasne berbe i izborne berbe bobica traminca. S 13% alkohola i 20 g/l ostatka šećera, odlikuje se mineralnošću i balansiranom strukturom. Ranija verzija iz 2020. godine umjesto graševine je sadržavala chardonnay, no to se nije pokazalo idealnim spojem. Za buduće izdanje razmatra se nova kombinacija sorata u kojoj predikatni traminac još nije sasvim siguran izbor.
Poseban doživljaj bila je premijerna degustacija Pinota Crnog 2018 koji je 30 mjeseci odležavao u novim hrastovim bačvama i još dodatnih 11 mjeseci u boci. Ova etiketa, tamnije boje od uobičajenog pinota, donosi bogate note bobičastog voća, jagode i maline, s dugotrajnim i elegantnim aftertasteom. Ima 13% alkohola i 2,5 g/l šećera, a napunjena je i posebna serija od 300 magnum boca. Cabernet Sauvignon 2019 prvi je cabernet Zlatnog Brda koji nije odležavao u drvu, nego isključivo u inoxu, što mu daje posebnu svježinu i voćnost. Buduće verzije ove etikete nosit će naziv Grand Selection i bit će čisti barrique, a berba 2021 premijerno će biti predstavljena u siječnju 2026. Goran Matijević za njega kaže da mu je najdraže „dijete“ i da ne žali pet godina života za dobar baranjski crnjak. Cuvée Zlatno Brdo MV na Decanteru 2024. godine osvojio je 90 bodova. Ova kupaža cabernet sauvignona (55%), merlota (10%) i cabernet franca (35%) jedna je od najbrže prodavanih etiketa vinarije, odmah nakon Graševine 2022.
Najavljena je i posebna edicija pod nazivom Čingi Lingi, koja će zasigurno privući pažnju ljubitelja vina.
Za kraj, izborna berba Sivi Pinot 2020, desertno vino s 14,5% alkohola i 28 g/l šećera. Unatoč izraženoj slatkoći, uravnotežene kiseline čine ga iznimno pitkim i elegantnim. Dina kaže: – Doista se uživalo u selekciji pomno odabranih etiketa, bogatim aromama i pričama koje stoje iza njih pa s nestrpljenjem čekamo nova iznenađenja Zlatnog Brda! Idući zaokružen na vinskom rasporedu bio je 22.veljače – posjet 7. Zadar Wine Festivalu, koji je ove godine i festival-partner, odnosno prijateljski festival 12. PINK DAY Zagreb festivala. Festival je održan 21. i 22. veljače a, prema dojmovima većine – apsolutno je nadmašio očekivanja, potvrđujući svoj status jednog od najbolje organiziranih vinskih događanja u Hrvatskoj. Uvjeti za izlagače i posjetitelje bili su odlični: prostran raspored za nesmetanu šetnju i razgovor s vinarima, hladna voda stalno dostupna, uz besplatne nareske, kruh i salate na otvaranju. Tijekom oba dana festivala posjetitelji su mogli kušati besplatne morske specijalitete, dok je ispred dvorane bio osiguran besplatni parking, a kafić i gastronomska ponuda burgera dobro su došli za predah od festivalske vinske šetnje. Među izlagačima su bile raznolike vinarije iz svih dijelova Hrvatske, uz nekoliko gostiju iz inozemstva. Zadarska vinska regija ostavila je upečatljiv dojam i oduševila maraštinama, pošipima i crnim vinima.
Među vinarijama koje su se Dini osobito dopale bila je Vina Vinketa, obiteljska vinarija smještena u Nadinu, posvećena proizvodnji vrhunskih vina od autohtonih sorti grožđa Ravnih Kotara. Njihova svježa, aromatična maraština pokazuje puni potencijal ovog tradicionalnog dalmatinskog bijelog vina. Proizvode i elegantan pošip te moćna crna vina poput plavine i cabernet sauvignona, koja balansiraju voćnost i strukturu. Vina i likeri Fiolić privukli su pažnju ne samo vinima nego i izvanrednim likerima, što ih čini jedinstvenima na zadarskoj vinskoj sceni. Od bijelih vina proizvode vrhunsku maraštinu koja dolazi u svježoj varijanti te maraštinu odnjegovanu u drvenim bačvama za koju su dobili vrijedna domaća i međunarodna priznanja. Rosé rade od sorti plavina i grenache, a proizvodnju crnih vina baziraju na sortama merlot uz dvije kupaže od sorti grenache i syrah te od sorti merlot i cabernet sauvignon. Tu su i već znameniti likeri od višnje maraske i likeri od smokve.
Posebnu čar daje njihov Wine Garden Zadar, otvoren 2022.godine u samom srcu Zadra gdje se u opuštenoj atmosferi može uživati u njihovim, ali i drugim lokalnim vinima. Vinarija Jokić iz Ravnih kotara, poznata je po spoju tradicionalnih i modernih vinarskih tehnika. Njihova maraština oduševila je svježinom, pitkošću i blagim mirisima, dok se pošip iskazao snagom, raskoši i snažnim karakterom. Na Festivalu se premijerno mogao kušati i pošip sur lie koji se odlikuje sjajnim aromama tosta, maslaca i orašastih plodova. Kotari vina i maslinova ulja spajaju autentičan karakter Ravnih Kotara s prirodnom i održivom ekološkom proizvodnjom donoseći istinske okuse Dalmacije. Njihova maraština svojom svježinom i blagim citrusnim notama podsjeća na ljeto a Cuvée Crveni (kupaža merlota, cabernet sauvignona i shiraza) odlikuje se bogatim aromama maline, kupine i višnje. Također proizvode ekološka ekstra djevičanska maslinova ulja dalmatinskih i istarskih sorti punih okusa za ljubitelje mediteranskih nota. Veselimo im se na PINK DAYU Zagreb 26.travnja u Laubi.
Među vinima koja su se Dini svidjela svakako su ona vinarije Degarra koja plijeni pažnju znalaca inovativnim pristupom vinifikaciji i jedinstvenim stilom. Boutique vinarija je smještena u okolici Zadra a poznata je po visokokvalitetnim vinima u malim serijama. Njihova Bonterra, kupaža cabernet sauvignona, merlota i syraha moćan je elegantan doživljaj. Pošip i maraština balansiraju svježinu i voćnost s mineralnim završetkom, dok su njihova desertna i aromatizirana vina pravo otkriće festivala.
Osobito to vrijedi za Degarra Bomary, prvo aromatizirano vino zadarskog kraja. Proizvedeno od višnje maraske i maceriranog začinskog bilja iz zadarske regije, puno je aroma šljive, višnje, borovnice, crnog ribiza, savršeno isprepletenih s biljnim notama pelina, metvice, kadulje i lavande. Svježe i sušeno voće daju mu toplu južnjačku notu, dok ugodna svježina čini ga izuzetno pitkim. Osim jadranskih vinorodnih područja, festival je ponudio i zanimljiva otkrića s kontinenta. Među njima je i vinarija K55 iz Aljmaša, čija vina se temelje na tradiciji s modernim pristupom, a pravi dragulj u ponudi je kadarka – sorta s bogatom poviješću, koja daje lagana, voćna i začinjena crvena vina izuzetno aromatičnog profila.
Dina kaže: – „Kadarka iz K55 odlikuje se svilenkastim taninima i notama crvenog voća, začina i sušenog bilja, što je čini jednim od najzanimljivijih vina festivala.“ Kad je riječ o kadarki, to nije samo priča o vinu, već i o kulturi, glazbi i tradiciji. Franz Schubert, jedan od najvećih skladatelja svih vremena, volio je kadarku i nazivao ju je Szekszardskim nektarom. Bila mu je inspiracija za čuvenu, elegantnu i „duboku“ skladbu Trout Quintet, baš kakva je i kadarka. Još je jedan velikan glazbene povijesti, Franz Liszt, bio očaran ovom sortom te je skladao Szekszárd Mass u čast regiji u kojoj je kadarka bila posebno cijenjena. Liszt je svake godine slao boce kadarke papi Piju IX., što daje dodatnu mističnost i vrijednost sorti. I tako – od maraštine do kadarke, u Zadru su se nizala vinska remek-djela a Zadar Wine Festival 2025. još je jednom potvrdio reputaciju vrhunskog vinskog događanja koje u jedinstveno iskustvo uspješno spaja vinare, vinoljupce i gastronomiju. Organizatori su se još jednom istakli srdačnošću i profesionalnošću, a atmosfera je svima bila topla i prijateljska. Veselimo se idućem izdanju!
Sharing is caring!