Iza nas je 11.PINK DAY Zagreb – jedinstveni festival ružičastih vina i pogleda na svijet

U subotu 20. travnja u zagrebačkoj Laubi: kući za ljude i umjetnost sve je ponovno bilo ružičasto. Održano je 11. izdanje jedinstvenog festivala posvećenog rosé vinu, za koji pokretačica Sanja Muzaferija uvijek kaže da je proslava proljeća, optimizma i ženstvene energije, uz lagana vina. Ovoga puta bio je bogatiji nego ikad do sada a obilježio je i veliku 10.obljetnicu svog Green in Pink „festivala u festivalu“.

U Laubi se povodom Festivala PINK DAY Zagreb ponovno okupio veliki broj znalaca, profesionalaca, ljubitelja i ljubiteljica vina, posjetitelja odjevenih u ružičasto željnih druženja, visoke estetike, odličnih ulja ali ponajprije: izvrsnih ružičastih vina. PINK DAY Zagreb je osobito ponosan što su svi stolovi bili popunjeni izlagačima gotovo mjesec dana prije Festivala i to vinima iz Hrvatske, Italije, Francuske…

Ipak, osobito je zamijećen fantastičan odaziv vina i vinara zemlje partnera PINK DAYa Zagreb, Mađarske, koje je festival okupio u najvećem broju ikad u Hrvatskoj, njih više od deset, ša je PINK DAY Zagreb obišao i Veleposlanik Mađarske, njegova ekselencija Csaba Demcsák sa suprugom, kao i kuturni ataše Mađarske Zoltán Thuróczy.


– PINK DAY Zagreb spaja zabavu, nježna vina i edukativne sadržaje; okuplja vinske znalce i profesionalce i znalce, ali i „obične“ ljubitelje finih ružičastih vina idealnih za toplije dane. Rosé je vedar, a naš je festival upravo takav pa je već mnogo puta proglašavan najljepšim – rekla je osnivačica i direktorica Sanja Muzaferija. I dodala: – Tijekom godina se PD Zagreb etablirao i zbog edukativnih sadržaja, razmjene iskustava izlagača, veselog i optimističnog ozračja a dosljedno promovira umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina te, prema priznanju samih vinara, značajno pomogao da se stav prema roséu izmijeni. Već tri godine imamo i ružičaste ginove, tonice, likere, koktele.. Naravno, tu je i Green in Pink, ove godine powered by HTZ, koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja.


Ovaj boutique festival ponudio je više od stotinu etiketa vina, tridesetak etiketa vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i predstavio nekoliko premium brandova žestokih pića i koktela, a u svemu je uživalo više stotina posjetitelja. Bio je to najbogatiji festivalski program do sada. Zapravo je čitav mjesec travanj bio u znaku PINK DAY-a Zagreb, jer je već nakon konferencije za medije na kojoj se ročio premijerno točio njihov pjenušac rađen šampanjskom metodom, kao i Kutjevo rosé premium, krenule su radionice.

Sve je počelo 16.4. u najstarijoj zagrebačkoj vinoteci i wine baru Bornstein, Masterclassom „Roséi novog svijeti (i mi)“ powered by BPZ Card Premium Visa & Nexi, koji je vodio Ivan Srpek, a kombinirao vina Novog Zelanda, Amerike i – tri hrvatska na Concours Mondialu zlatom ovjenčana vina: Bastian, Fakin i Ško Vina.

Nastavilo se 17. travnja, u mađarskom kulturnom Centru Institutu Liszt, gdje se pred prepunim auditorijem održao Masterclass „Mađarski roséi“, powered by Mađarsko Veleposlanstvo i Intitut Liszt, a pod palicom velikog znalca Zoltána Győrffyja, predsjednika Kruga mađarskih vinskih pisaca. Kušalo se čak 11 mađarskih ružičastih vina jer je to zemlja koja njeguje tradiciju rosea i jedna je od najvećžih vinskih sila svijeta kad je o ružičastom vinu riječ.

Znaimljiva je bila radionica „Elegenacija rosea: vina Belje i slastice,u društvu Robberta Hromalića“ pod pokroviteljstvom Belja. Vodila ju je enologinja marijana Škiljo u društvu jednog od najboljih hrvatskih slastičara školovanog u Francuskoj, Roberta Hromalića. Nakon toga, „Sve o jednoj čaši“ powered by Riedel na kojoj je brand ambasadorica Riedela, Ivana Ovčina točila Villa Sandi DOC Prosecco Rosé Millesimato, legendarni Whispering Angel, Rock Angel i čuveni slovenski Batič Rosé –a publika je bila zadivljena utjecajem koji na sadržaj ima pojedina/različita čaša.

Na dan Festivala, u subotu, među brojnim hrvatskim izlagačima (njih gotovo stotinu s blizu 200 etiketa) bilo je i pet-šet vinarija Slovenije i jednako toliko iz Srbije, dok su Mađari dominirali. Osobito je zanimljivo da je ugledna slovenska vinarija Tilia upravo u Hrvatskoj, na PINK DAY Zagreb festivalu upriličila premijeru svog prvog roséea – Casanova.

Program je započeo, kako i priliči obljetnici Green in Pinka, Masterclassom „Maslinova ulja“ powered by JGL – a koji su vodili načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i Zlatko Burić, predstavivši zainteresiranim posljetiteljima sve o novoj zvijezdi hrvatske maslinarske scene – Šolti, liji maslinari svugdje u svijetu postižu fantastične rezultate i kući donose zlata.

Središnje predavanje bilo je „All About Rosé“ pod pokroviteljstvom HTZ-a, a predavanje je održala gošća iz Sjedinjenih Američkih Država, ugledna i slavna vinska novinarka i autorica pet knjiga, svojevrsna začetnica „ružičaste vinske revolucije“ u svijetu, Katherine Cole iz Oregona, koja je nakon predavanja i kušanja, dijelila autograme oduševljenoj publici i potpisivala svoju knjigu „Rosé All Day“.

 

 

 

U svoj je tasting uvrstila pjenušac Šember i rosé vina Markus, Poletti i Benvenuti. Ona je, uz pomoć HTZ-a i Turističke zajednice Međimurja te tvrtke Croatia by the Glass, otputivala i na kratko studijsko putovanje u Međimurje, da se što bolje upozna s hrvatskom vinskom scenom. Posjetila je vinarije Dvanajščak Kozol, Štampar, Kocijani Terbotz, kao i rodnu kuću Rudolfa Steinera. Nakon ulja i vina, uslijedila je radionica miksologije „Pink Mixology“ powered by Rossi na kojoj je predavač Filip Sarilar pokazao kako i sami možete postati „barman“.


I za kraj, ponovno o maslinarstvu. Na okruglom stolu „10 godina vrhunskog maslinarstva u Hrvatskoj“ powered by HGK koji je moderirala „lovkinja“ Morana Zibar, znalcima i svima koji su željeli saznati nešto više obratili su se Prof. Dr.sc. Dubravka Šlevin, Docr.dr.sc. Mirella Žanetić, ugledni maslinar Velimir Jurić (Oleum maris) i doc.dr.sc. Jelena Đugum iz HGK.

 

Cooltura: Na Festivalu se, kako to estetski fokusiranom Festivalu PINK DAY Zagreb i očekuje, predstavio s nekoliko umjetničkih djela, mladi umjetnički kolektiv Kolekcionart, a na kraju su se dodijelile i željno očekivane nagrade za najljepše uređen izlagački stol. U žiriju su bili Morana Zibar, Dubravka Tomeković, gault & Millau, poznati chef Mario Mandarić i voditeljica Nikolina Pišek.

Mije bilo lako odabrati najljepše stolove izlagača jer se partneri iznimno trude da što kreativnije urede svoja izložbemna mjesta. Ove godine je vrijednu prvu nagradu, Embassy pink bicikl dobila Vinea Gold; drugu nagradu koju je dodijelio Croatia by the Glass, kratko putoavnmje u jednu vinsku regiju Hrvatske, osvojio je Bastian; treću nagradu – vino Whispering Angel i set Riedel čaša za rose, osvojilo je Belje. A posebnu nagradu za najljepše dotjeran stol maslinara, nagradni paket Ikee, osvojili su iz tvrtke Dal Fleur.

Romerquelle, je i ovoga puta bio službena voda festivala a Ikea se pobrinula za udoban lounge u kojem su posjetitelji mogli odahnuti ili pojesti nešto iz Food Trucka Cateringa Kvatrić Iza PINK DAYa Zagreb stoji osnivačica Sanja Muzaferija koja kroz ovaj Festival već viđe od desetljeća pokreće svojevrsnu rosé revoluciju, a uz nju je već tri godine, Zrinka Jelić-Belinić iz agencije Z – Eventi & Promocija.

PINK DAY Zagreb je ponosan što među svoje partnere ubraja vrhunske brandove: PBZ Card Premium Visa &Nexi, HTZ, HGK, JGL, MIVA Galerija vina, Ikea, Romerquelle, Riedel, Esplanade Zagreb Hotel, Lauba: kuća za ljude i umjetnost,…

PINK DAY možete pratiti na webu: https://pinkdayzagreb.com/
Kao i na društvenim mrežama:
Facebook: https://www.facebook.com/PINK-DAY-166888780125529/
Instagram: https://www.instagram.com/pinkdayzg

Fotografije Pink Day: Petar Kürschner
Fotografije radionica i Okruglog stola: Rene Karaman

Sharing is caring!

Događanja