Da je zinfandel zapravo naša autohtona, hrvatska sorta – poznata još i kao tribidrag i pribidrag, nije, srećom, više osobito tajna. Premda Hrvatska može biti ponosna na mnogobrojne autohtone sorte grožđa, ovo je vino ipak najpoznatije i ima prestižan status, a prošlo je i mukotrpan put dokazivanja da je uistinu našijenac. Navodno se zinfandel sadi još od 15.stoljeća, a davnih je dana otišao preko oceana i postao treće najrasprostranjenije vino u SAD-u, da bi se vratio u Europu, raširio se po jugu Italije i na Apeninskoj čizmi postao primitivo, a onda konačno i doma, u svoju Hrvatsku. Nakon dugotrajnog istraživanja s obje strane Atlantskog oceana, 2001. godine je DNK analizom dokazano, zaslugom profesora s Agronomskog fakulteta u Zgrebu, Edija Maletića i Ivana Pejića, da je američki zinfandel zapravo – crljenak kaštelanski. Gotovo poetanest godina kasnije, održana je ova večera koju su organizirale odredom WOW-ice – u slavu ove veličanstvene sorte. Najzaslužnija za večer(u) mlada je ali izuzetna vinska kuća iz zaleđa Trogira, Vinski dvori, koja je sa svojim je etiketama Kairos (u liniji su im tri vina: Plavac mali, kupaža Tragurion i Zinfandel/crljenak) podigla dosta pozitivne medijske prašine. Na jednu od svojih etiketa ponosno je stavila dva imena: zinfandel – kao poznatiji ali i njegovu hrvatsku imensku inačicu – crljenak. Večera je održana samo jedan dan nakon što je u zagrebačkom hotelu Esplanade upravo tom vinu, Zinfandelu/crljenku Kairos 2011 dodijeljeno više od 90 bodova od strane stručnog žirija Vinske zvijezde (Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić, u suradnji s mnogobrojnim drugim iskusnim kušačima), te posebno priznanje – Kristalna zvijezda za najbolje vino od autohtnoe hrvatske sorte grožđa. Bilo je to u subotu 28. studenog u poznatom zadarskom restoranu Kornat, gdje su upravo Vinski dvori i vina Kairos, bili, uz WOW-ice, domaćini večere na kojoj su predstavljena k tri zinfandela s tri različita hrvatska terroira. Govorili su i kroz večer vodili Sandra Petričić, WOW-ica i članica uprave, Sanja Muzaferija, predsjednica WOW-a i Marija Vukelić, autorica ideje o zinfandelima s tri terroira. Zadarski restoran Kornat zasjao je uistinu punim sjajem a prije zvijezde večeri zinfandela, uz mariniranu hobotnicu s pjenicom od škampa u bujonu od špinata s carpacciom od celera pio se fini pošip Punta Skala 2014 Kraljevskih vinograda iz Petrčana. Slijedio je zadarski zifandel, Crljenak iz istog podruma, iz 2013., koji se pio uz goveđi file mariniran u korijandru i naranči s kremom od plavog sira i želatinom redukcije šipka. Vino je predstavio direktor vinarije Zoran Pantalon a riječ je o pitkom, voćnom vinu mekih aroma i intenzivne rubinski crvene boje. Arome su naglašenog voćnog šarma borovnice, kupine, šljive i maline, a na nepcu je vino zaokruženo. Vrhunska kvaliteta grožđa i izvrstan okus rezultat su posebne mikroklime, položaja uz more, optimalnog nagiba vinograda na jugozapad i stalnog strujanja zraka s mora i s Velebita, te cjelodnevne izloženosti suncu, prosječno čak 2600 sati godišnje. Kraljevski vinogradi podignuti su u ekstremnim uvjetima, na kamentiom tlu slikovitih padina iznad Petrčana i Punta skale gdje bura djeluje kao ventilator i prozračuje grožđe u kamenoj podlozi, a noću hladan zrak s Velebita omogućuje stvaranje moćnih ekstrakata. Pogled iz vinograda puca na Zadar, otoke zadarskog arhipelaga i Velebit. – Naša strast prema kvaliteti utkana je u svaku kapljicu vina, a istinska usmjerenost na autohtono, tj. na tri izvorne hrvatske sorte: pošip, plavac mali i crljenak, kao i proizvodnja vrhunskih vina, primarne su odlike naše kuće – rekao je Zoran Pantalon. Idući je na izuzetnom meniju bio odležani jelenji biftek u medu i kakau s umakom od vrganja, pireom od kestena i naranče, a pio se pelješko-američki zinfandel Benmosché 2012.,sjajno pitko vino, svježije od peljeških plavaca i dingača koje izvrsno paše uz crveno meso i divljač. Elokventna Mare Mrgudić, veteranka u vinskom biznisu iz poznate obitelji peljeških vinara Mrgudića/Bure i ponosna WOW-ica, govorila je o svojoj boutique vinariji .- Nekada je na Pelješcu rastao crljenak, sorta koja je nestala dolaskom filoksere, a prilikom krčenja zemlje da bi se ondje posadili novi vinogradi, nađene su tri stare loze čija je DNK analiza potvrdila da se radi upravo o preživjelim lozama crljenka. Iako nisam znala da postoje stare loze – upravo sam na tom mjestu posadila svoj novi vinograd zinfandela u suradnji s prijateljem i američkim partnerom Robertom Benmoschéom. On je želio uložiti u vino i nagovarao me na partnerstvo, ali nisam htjela dijeliti obiteljsko naslijeđe i stoga sam mu predložila novi projekt: sadnju zinfandela. Iz Kalifornije je uvezeno 1500 trsova zinfandela i tako se ta stara sorta vratila kući – rekla je Marija Mrgudić, dodajući da će svaka iduća berba biti sve bolja. Na jelovniku je uslijedila zečetina s domaćim raviolom punjenim pačjom jetrom i suhim smokvama u redukciji tartufa i crljenka, a na red je došao i slavodobitnik, zinfandel trogirsko-kaštelanski Zinfandel/crljenak Kairos 2011, suho i vatreno vino nježnog voćnog mirisa koje je 14 mjeseci dozrijevalo u barrique bačvama. Njegove lijepe voćne arome tamnog bobičastog voća i suhe šljive, uz udahe mediteranske makije, već na nosu nagovješćuju moćno južno vino koje ipak ima i posebnu eleganciju i pitkost. Punog okusa, lijepog tijela, iznimne uravnoteženosti i slasnosti, s nježnim doticajima barrique bačvica koje nadopunjuju njegovu eleganciju. Nesumnjivo – vino s potencijalom duljeg odležavanja iza kojeg stoje trogirski Vinski dvori. Ime Kairos odlično je pogođeno za ova vina koja kao da potvrđuju mit o bogu sretnog trenutka Kairosu koji je očigledno dotaknuo trogirsko-kaštelansko vinogorje. Vinski dvori imaju ambiciju da, osim što postaju sve ozbiljan igrač u vinskom svijetu, svoj prekrasni položaj na sunčanoj padini brdašca Babe (naselje Plano), na padinama kod Trogira, pretvore u mini turističku destinaciju, tj. da za turiste posjet njihovom vinogradu postane svojevsrni obavezni „lik“ kad su u Dalmaciji – kazao je Ljubo Jelavić, direktor tvrtke Vinski dvori. Za kraj je uslijedio fantastičan pairing čokoladnog tartufa s kupažom merlota, cabernet sauvignona, syraha i tempranilla,Tragurion Cuvée Kairos 2011, suhim i gustim crnim vinom punog okusa, visokih alkohola i nešto izraženijih tanina. Sačinjen od svih crnih sorti koje se nalaze u vinogradu Babe, svojim se bogatstvom velikih sorti uspješno stopio s mediteranskim okružjem i tim posebnim terroirom. Bila je to doista prava točka na „i“ ovog vrhunskog događanja. Sva su WOW događanja WOW, ali ovo je to bilo na mnogo načina, kao i početak mnogih novih prijateljstava i planova. A što drugo reći za kraj nego da je to bila uistinu divna zadarska večer koja se ugodno prelila u ne previše hladnu kasnojesensku noć, a restoran Kornat prepun publike željne posebnih večeri i odličnog vina, kao i novinara – pulsirao je životom. Kako to samo WOW-ice i zinfandel mogu u suradnji.
Sanja Muzaferija
Photo Julio Frangen.
Sharing is caring!