Split kao dobar vjetar u WOW leđa

Split kao dobar vjetar u WOW leđa 11

Skoro smo na kraju godine, pa mi dopustite kratki pogled unazad. Zapravo je impresivan, doista, jer i bez našeg najvećeg događaja, Pink Daya, i bez dodjele naših WOW nagrada u akciji „Što žene žele“; bez naše godišnje Skupštine, press konferencija i proslave rođendana; bez putovanja s nagrađenim vinarom (ovoga puta u Bacelonu i Penedes) – od siječnja do studenog 2014. smo u WOW organizirale dvadesetak (20) odreda zapaženih eno i gastro događanja. Kad sam prije skoro tri i pol godine ležerno i bez mnogo ambicija osnivala udrugu, nisam znala što me sve čeka. A, evo, WOW i dalje neumorno radi, možda čak i više nego na početku. Iako se jesam nadala, nisam se usudila vjerovati da će se WOW poput pozitivne zaraze proširiti na cijelu Hrvatsku, a sasvim sigurno nisam znala ni koliko će oko i za WOW biti posla. Naivno sam se nadala samo – vinskom učenju i užitku.

Ponosna sam što smo dobrano prodrmale hrvatsku vinsku scenu a nema smisla nabrajati sve što smo samo ove godine radile jer bi to zauzelo cijeli poduži tekst. Dovoljno je da pratite našu FB stranicu, wow simpatizerke grupu (ako niste, pridružite joj se bez obzira na spol) i – ovaj web site. Bilo nas je posvuda: od Kutjeva i vinara Adžića, preko Međimurja (nastup na Urbanovom) sve do Korčule i Pelješca; od Murtera do Dubrovnika i tamošnjeg Festiwinea te osnivanja zadarskog WOW đira… O Zagrebu da i ne govorimo. Puno je tu ljubavi, a posla sve više i cijela je priča odavno prerasla razinu hobija. Srećom, ljubav se u ovom braku još nije izgubila, a možda se i pojačala…O tome da ljubav traje tri godine, kako je to rekao Frederic Beigbeder, prosudit ćemo retroaktivno 😉

No, sami znate kako umor i obaveze dovode ponekad i do sumnji. A onda se, i o tome zapravo želim pisati, dogodi nešto što vas (tj. mene) trgne i pokaže da je sve što radite i vrijedno i dobro. Dogodi se da jedna nova sredina prepozna trud, rad i potencijale koje WOW u sebi nosi. Ukratko – WOW-u se dogodio – Split.

A svega ne bi bilo da jedna divna mlada žena, pola Dankinja – pola Hrvatica koja živi u Splitu, Mila Hvilshoj i blisko surađuje s tamošnjim Wine and cheese barom Paradox, nije nakon jednog našeg ljetnog sastanka, upotrijebila svu svoju energiju i zanos, nemalo vinsko znanje i sav svoj šarm te uz pomoć ljubaznih domaćina Paradoxa, koji su ujedno i vlasnici novog restorana Paradigma, organizirala osnivanje WOW Split. Drugi po redu najveći grad u Hrvatskoj, Split, konačno se širom otvorio WOW pokretu! Hvala Mili i Paradoxu i Paradigmi, sommelireu Roku Bekavcu, manageru restorana Mladenu Livaji, vlasniku Zoranu Pejoviću. 🙂

Ukratko, osnivačka večera u Splitu, kojoj je prisustvovalo tridesetak pomno odabranih žena od kojih će barem pola postati redovnim članicama udruge, počela je pićem dobrodošlice pjenušcem Grabovac.

Potpisnica ovih redaka je pozdravila okupljene žene i predstavnike medija i predstavila udrugu a onda se nastavilo s juhom veloutéom od pečene bundeve: od povrtnog temeljca, s espumom od šumskih gljiva i prahom od pršuta te s ekstra djevičansko maslinovim uljem. Pili smo izvrsni Rizman Pošip Nonno, a osobito je bio divno što se večeri pridružila supruga vinara Damira Štimca, Jelena, koja će nam biti članicom i odmah su krenuli dogovori za posjetu njihovoj vinariji u Komarni. Slijedio je carnaroli rižoto na kremi od pečene cikle, sa sirom mascarpone i sirom Comté, svježim graškom i maslacem. Pratio je rosé Volarević Syrtis.

Iduće jelo bila je prepelica – tj. batak-zabatak kao confit u pačjoj masti, pečena prsa s pireom od šumskih gljiva, na mladoj salati, uz prah od prepelice, lješnjacima i prepeličje jaje. Uz ovo je fantastično „sjeo“ Korak Crni Pinot. Desert je bila rapsodija na temu naranče: slastičarska krema od naranče, gel od naranče, mrvice od čokolade, domaći sorbetto od naranče, supreme od naranče, prah od naranče – sve uz liker od naranče Paško.

Još jednom hvala svima koji su pomogli organizaciju, kao i dragim vinarima koji su poslali svoje vino, a sada je na Splićankama pod vodstvom Mile Hvilshoj i Alde Poljak Strikić – da pokažu kako to rade Dalmatinke. Jedva čekamo.

Sanja Muzaferija

Sharing is caring!