Priča o Ridel čašama

Priča o Ridel čašama Lifestyle

Riedel, obiteljski obrt star četvrt tisućljeća, nedavno je proslavio svoju 250. obljetnicu! Čak 11 generacija ove inovativne obitelji svojim je radom i upornošću kompaniju „Riedel glass“ pretvorila u svjetski poznati brand te su upravo njihove – trenutno najtraženije vinske čaše u svijetu.
Kada je davne 1958. g. Georg Riedel napravio svoju prvu čašu osnovna mu je ideja bila napraviti čašu koja će svojim oblikom utjecati na okus vina, čašu čija će prvenstvena odlika biti funkcionalnost, a ne izgled (iako se može pohvaliti da jedna od njegovih čaša stoji izložena u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku)
Ova revolucija u svijetu čaša postala je gotovo preko noći prijeko potrebnim alatom za potpuno uvažavanje vrhunskih vina. Proizvođači vina, restorani i hoteli diljem svijeta te mnogi poznavatelji dobre kapljice usvojili su Riedelov koncept kao neospornu činjenicu i nezaobilazan postupak za kvalitetnu degustaciju biranih vina, a njegove prekrasne čaše za specifične sorte vina krase domove mnogih ljubitelja vina.
Serija Sommeliers jest svojevrstan zaštitni znak tvrtke – vješti obrtnici izrađuju je ručno od najfinijeg kristala na tradicionalan način u Riedelovim tvornicama u Austriji. Sommelier linija čini oko 15% cjelokupne Riedelove industrije. Ostale tri serije čaša Vinum, Ouverture i Wine iako nisu ručno izrađene, također se izrađuju od najfinijh materijala i sličnog su dizajna a svaka od njih također odgovara određenoj vrsti vina ili namjeni.

Riedel nudi i čaše restaurant linija: one su funkcionalne, iznimno visoke kvalitete, ali pristupačnije cijenom. Extreme restaurant linija stvorena je kao nešto što će odgovarati novoj, mladoj i snažnijoj generaciji vina, dizajnirana na način da prenese poruku mladog vina na savršen način. „O“ restaurant je čaša za svakodnevnu upotrebu, idealna za svaku priliku, zanimljiva izgleda. Dizajnirana je prema Vinum liniji, ali bez stalka, čime je Riedel zadao nove trendove u posluživanja vina.

Obzirom da kultura pijenja vina u Hrvatskoj napreduje iz dana u dan, konzumenti su sve educiraniji i samim time zahtjevniji, svaki ugostiteljski objekt koji želi obogatiti svoju ponudu trebao bi paziti na detalje i pružiti svojim gostima najbolju moguću uslugu. A ona svakako uključuje i posluživanje vina iz primjerenih čaša.

Budući da su najbolje na svijetu, jasno je da Riedel čaše imaju i svoju cijenu, ali ona nije visoka kako bi se moglo pomisliti. Cijena osnovne restaurant linije (u koju spada i čaša istarske malvazije) je 39,00 + pdv, a od nedavno u prodaji je i najjeftinija Riedel linija Degustazione koja sadrži čašu za bijelo i za crveno vino. Cijena 29,00 + pdv po komadu.

Riedel čaše dostupne su u tvrtci Miva d.o.o., Ulica grada Vukovara 56a, www.miva.com.hr, 01/6156 759. Na toj adresi nalazi se i vinoteka MIVA Galerija vina čiji asortiman broji više od 600 etiketa ponajprije hrvatskih vina, ali i neke od najboljih svjetski šampanjca i konjaka.

Sharing is caring!